Črna kronika

Reševalcu iz vode zvišali sprva nizko kazen za posilstvo 17-letnice

Koper, 27. 02. 2020 10.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V primeru skupinskega posilstva 17-letnice na portoroški plaži pred petimi leti je višje sodišče odločilo, da je prvostopenjsko sodišče neupravičeno izreklo kazen, ki je bila celo nižja od najnižje zagrožene kazni, in obsojenemu Koprčanu zvišalo kazen na tri leta zapora. Na prvi stopnji so se za nizko kazen odločili, ker "posiljevalec žrtve ni poškodoval in ker je trajalo relativno kratko".

Pred skoraj petimi leti so trije storilci na portoroški plaži posilili 17-letnico. Koprsko višje sodišče je zvišalo kazen za reševalca iz vode, ki je skupaj s še dvema storilcema (tretji je ostal neznan, čeprav so našli tudi njegov DNK) junija 2015 posilil dekle, piše Dnevnik.

Kolega Koprčana, ki prihaja iz Štajerske, je posilstvo takoj priznal in bil obsojen na 17 mesecev zapora, medtem ko je prvi vztrajal pri nedolžnosti in bil sprva obsojen na dve leti zapora. Lani so mu na višjem sodišču kazen zvišali na tri leta, ker je bil na prvi stopnji obsojen na kazen, ki je bila celo pod zakonsko predvidenim minimumom. Na okrožnem sodišču so uporabili omilitvena določila, ki omogočajo izrek kazni pod spodnjo predpisano mejo – tako so se odločili, ker "posiljevalec žrtve ni poškodoval in ker je posilstvo trajalo relativno kratko". Za kaznivo dejanje posilstva je predpisana kazen od enega do 10 let zapora, če posilstvo zagreši več oseb zapored, kot je bilo v portoroškem primeru, pa od treh do 15 let zapora.

Posilstvo na portoroški plaži se je zgodilo junija 2015.
Posilstvo na portoroški plaži se je zgodilo junija 2015. FOTO: POP TV

Na sodbo na prvi stopnji so se pritožili tako Koprčan kot tudi njegova partnerica in zagovornik, pa tudi tožilstvo. Višje sodišče je pritožbe obrambe zavrnilo in potrdilo obsodilno sodbo, pritrdili pa so pritožbi tožilstva, da so sodniki na prvi stopnji narobe tolmačili omilitvena določila. Sporno razumevanje teh določil pri kaznivih dejanjih zoper spolno nedotakljivost so ugotavljali tudi na kriminološkem inštitutu ljubljanske pravne fakultete – nekateri sodniki so upoštevali argumente, kot so kratko trajanje posilstva, alkoholiziranost oškodovanke, znatni prispevek oškodovanke in celo argument "potešitve spolnega nagona, ker je storilec že dalj časa sam in v teh pogojih nima redne možnosti po realizaciji naravnih nagonov".

Na koprskem sodišču so za Dnevnik pojasnili, da je obramba Koprčana vložila še zahtevo za varstvo zakonitosti, s katero izpodbija sodbi koprskih sodišč, vendar odločitve vrhovnega sodišča še niso prejeli.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3