Črna kronika

Rinpoče v priporu zaradi suma spolnega napada na svojega otroka

Ljubljana, 26. 05. 2012 10.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Preiskovalna sodnica je za budističnega lamo, ki naj bi spolno zlorabil posvojenega mladoletnega otroka, ki ni star niti deset let, odredila pripor, saj meni, da bi ta lahko kaznivo dejanje ponovil. Skrb vzbujajoča pa naj bi bila tudi njegova preteklost.

43-letni Šenpen Rinpoče
43-letni Šenpen Rinpoče FOTO: POP TV

Včeraj je pred preiskovalno sodnico zaradi kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost stopil budistični lama Šenpen Rinpoče. Kot poroča časopis Večer, naj bi spolno zlorabil posvojenega triinpolletnega otroka, to pa naj bi počel dalj časa. Večer namiguje, da bi lahko zlorabil tudi 18- in 20-letni posvojena otroka.

Sodnica naj bi zaradi ponovitvene nevarnosti zoper Rinpočeja odredila pripor, kriminalisti pa naj bi sumili tudi, da je vpleten v trgovino z ljudmi, še posebej z otroki, vendar pa za zdaj ovadbe še niso podali, saj preiskava še vedno poteka. Po neuradnih podatkih, ki jih navaja omenjeni časnik, naj bi bil lama, njegovo pravo ime je Ronan Chatellier, vpleten tudi v zgodbo z izginulo koroško deklico, ki so jo našli pred enim mesecem. Sodeloval naj bi namreč z osumljenimi pri njenem izginotju. Danes smo za odziv poklicali tudi budistično kongregacijo Dharmaling, kjer pa so nam povedali, da za voljo otrok za zdaj ne dajejo izjav.

Rinpoče je po mnenju kriminalistov sam zrežiral napad na sebe.
Rinpoče je po mnenju kriminalistov sam zrežiral napad na sebe. FOTO: Blaž Garbajs

V preteklosti so Rinpočeja kriminalisti že ovadili, ker naj bi zrežiral domnevni napad na samega sebe, to pa se je zgodilo lani poleti na Golovcu.

Že leta 1997 naj bi bil v rodni Franciji obsojen zaradi spolnega nasilja nad mladostniki. Prisojena naj bi mu bila sicer pogojna kazen. Kot piše časopis Dnevnik, so ga francoski organi kaznovali zaradi spornih masaž 11-letnega dečka in 12-letne deklice. Zlorabil naj bi ju med izvajanjem "energetskih masaž". Chattellier je namreč v Franciji ustanovil in vodil društvo Otroštvo in prihodnost, ki je bilo namenjeno otrokom. Specializiral naj bi se predvsem za otroke z vedenjskimi težavami in na njih izvajal že omenjene masaže. Gole otroke je masiral z oljem.

Poleg omenjene kazni je moral po pisanju Dnevnika babici zlorabljenega dečka plačati tudi 20.000 takratnih francoskih frankov, staršema deklice pa 5.000 frankov. Tako deček in deklica sta po masažah potarnala, da se ju je med masažo neprimerno dotikal. Deček je celo povedal, da se je njegovega spolovila dotikal več sekund. Chatellier je vse zanikal in trdil, da je žrtev zarote. Priznal je dotikanje dečkovega spolovila, vendar pa naj bi bilo to nujno zaradi higiene. Kot piše Dnevnik, mu francoski sodni organi niso verjeli.

Znan tudi slovenskim politikom

Časnik še dodaja, da gre za sicer neuradne podatke, saj francosko pravosodno ministrstvo teh podatkov ne daje, Chettalier pa je poslal francosko potrdilo o nekaznovanosti, kar pa zaradi časovne oddaljenosti dogodkov, ki naj bi se zgodili pred več kot 17 leti, še ne pomeni, da ni bil nikoli kaznovan, saj se kazniva dejanja po določenem pretečenem času brišejo iz kartotek.

Chettalier je prišel v Slovenijo leta 2002 in zbiral somišljenike, ki bi mu stoodstotno zaupali. Ob naturalizaciji, ki jo od države dobijo tisti, ki ji koristijo zaradi gospodarskih, kulturnih, nacionalnih ali podobnih razlogov, je dobil slovensko državljanstvo. Na spletni strani je objavil fotografije, ki kažejo, da so ga v Sloveniji sprejeli tudi politiki, med drugim tudi nekdanji premier Borut Pahor in sedanji predsednik države Danilo Türk.

Kot še piše Dnevnik, pa Chettalier ni bil tako priljubljen pri dalajlami, saj se ta med aprilskim obiskom v Mariboru z njim ni želel srečati. Še več, dalajlamov predstavnik za vzhodno Evropo naj bi celo dejal, da ne ve, kdo je Chettalierja prepoznal kot Rinpočeja, kar je sicer budistični naziv, ki pomeni plemeniti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni