Črna kronika

'Sem morilec in manijak, nisem pa strahopetec'

London, 06. 07. 2010 11.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Morilec, ki je, takoj ko je zapustil zapor, ustrelil tri ljudi in nato pobegnil, je policiji napovedal vojno. V 49 strani dolgem pismu je sporočil, da bo policiste ubijal, dokler ne bo umrl.

37-letni Raoul Thomas Moat policijo obtožuje, da je 18 mesecev preživel v zaporu, ker naj bi pretepal svojo 9-letno hčerko. ''Ne bežim, policiste bom ubijal, dokler ne bom umrl. Včeraj sem jih poklical,  preden sem ustrelil policista na krožnem križišču in policiji Northumbria napovedal vojno,'' je zapisal.

Britanska policija intenzivno išče ubežnika.
Britanska policija intenzivno išče ubežnika. FOTO: Reuters

''Spet sem poklical in jim povedal, da bodo plačali za vse, kar so storili meni in Sam. Bil sem odkrit, vendar tega niso sprejeli. Občanom se me ni treba bati, policija pa se me mora, saj ne bom nehal, dokler ne bom umrl. Vse so mi vzeli, otroke, svobodo, hišo, nato še Sam in najino hčerko Chanel. Kaj mi sploh še ostane? Očitno imam težave, vendar sem bil izzvan. Nikoli nisem tepel svojih otrok,'' je zapisal v pismu policiji.

Britanska policija je zaprla okoli tri kilometre veliko območje okrog vasi v Northumberland, potem ko je včeraj moški, podoben ubežniku, v vasi oropal trgovino. Policija je vse prebivalce pozvala naj ostanejo v hišah, ostale pa opozorila pred potovanjem na to območje. Policija območje pregleduje tudi s helikopterji.

Priznal je tudi streljanje na nekdanje dekle Sam in umor njenega novega fanta. ''V noči na 3. julij sem ustrelil Chrisa Browna in Samantho Stobbart.'' Medtem ko policija domneva, da je najprej ustrelil Samantho in potem Chrisa, pa Moat dogodek opisuje drugače. Moat je razkril, da se je 90 minut pred streljanjem skril pod odprto okno in poslušal, kako sta se mu nekdanje dekle in njen novi ljubimec posmehovala. ''Skril sem se pod okno in čakal. Uro in pol sem poslušal, kako sta se mi posmehovala. Ob 2.30 sta prišla ven. Ustrelil sem ga v prsi in stekel je nazaj. Pištolo sem ponovno napolnil, en naboj zanj, drugega za Sam. Ko sem tretjič ustrelil Chrisa v glavo, sem stopil do okna in ustrelil še Samantho. Zadel sem jo, vendar je izgledala dobro, zato sem se ustavil, da bi se prepričal. Hitro se je odplazila v kuhinjo in se skrila za vrati. Kljub vsemu jo še vedno ljubim, vendar je v moji glavi trenutno zmešnjava. Žal mi je za Sam in želim si, da je ne bi ustrelil. Poskrbite, da bo preživela. Nikoli je nisem varal, želim si, da tudi ona mene ne bi,'' je zapisal.

Britanska policija
Britanska policija FOTO: Reuters

''Sem morilec in manijak, vendar nisem strahopetec.'' V pismu še piše, da je spoznal, da je Sam težko poškodovana, zato grozi tudi medicinskemu osebju, ki jo zdravi. ''Tisti zdravniki naj jo raje rešijo, drugače se bom spravil na bolnišnico.''

Moat naj bi pismo dal prijatelju in mu naročil, naj ga odnese policiji in medijem. Takoj ko je Moat odšel, je njegov prijatelj poklical policijo.

Morilec pa naj bi na svojem spletnem profilu na Facebooku objavil listo za odstrel. Kot je povedala sestra njegovega nekdanjega dekleta, so na njej tako ona kot drugi člani njene družine. ''Povedal je, da bo pobil vse policiste, ki mu bodo prekrižali pot.''

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

utegurovic
09. 07. 2010 02.50
BOURNOV ULTIMAT...
aktivist1
07. 07. 2010 09.24
Mogoče nima vse kolice v glavi,ampak če je res da so ga zaprli za tisto kar ni storil,ptem pa je heroj.Tiste ta prave bi moral poiskati.
thunderdome
06. 07. 2010 22.50
čim več takih bi moralo biti a kaj ko ne traja dolgo država je na žalost nepremagljiva.
Ankh Oberman
06. 07. 2010 20.46
En tak bi se moral pojaviti prinas
odbogaposlan
06. 07. 2010 17.45
naslov bi lahko dali: Policaji v VB trepetajo
Jimi1
06. 07. 2010 17.44
Tako nekako izgleda, ko si sam skoplješ jamo in se uležeš v krsto... Sem bil pred 13 leti tudi sam žrtev podobnega izzivanja družinske osebe ženskega spola, policistov, sodstva in varnostnikov. Poskušali so mi nedožnemu vzeti ime, opravilno sposobnost, prostost in seveda PREMOŽENJE ! Sem srečen le, da mi ni "počil film", ker bi s svojim znanjem bil takrat v besnem stanju narediti marsikaj... Pač iz te pozicije reakcijo tega človeka povsem razumem (čeprav ne odobravam). Se je upravičeno vprašati tudi o odgovornosti "žrtev" .... Sam sem se sam uspel še enkrat postaviti na svoje noge, od takrat pa je vstop ženskam v moje prostore PREPOVEDAN.V tem zgornjem primeru gre za logično reakcijo na zblaznelo početje sistema in sistematsko kršenje moških človekovih pravic, pravic do svojih otrok in svojega premoženja. Feministični tiraniji so se pač nekateri že začeli upirati. Zgodovinsko gledano popolnoma logičen in pričakovan pojav... Takšnega početja in posnemovalcev pa bo verjetno vse več. Zakonodaja, ki takšne krivice omogoča je tudi pri nas že sprejeta, statistika pa lahko pokaže, da število obračunov med bivšimi partnerji narašča. Ta možak pa je šel le korak dlje...
Primoz Cerar 1
06. 07. 2010 16.15
piki_jakob
06. 07. 2010 14.19
Northwest
06. 07. 2010 13.58
Koliko ljudem se je ze zgodila krivica ko so organi pregona hoteli zadeve na hitro zakljuciti tudi jaz ga razumem.Ker ga ni hotel nihce poslusati je vzel pravico kot bi jo mnogi ce bi bili tako pogumni.
Sniper77
06. 07. 2010 13.57
BloodyMary
06. 07. 2010 13.39
A morjo bit pod vsakim člankom (pa naj se gre o čemer koli) komentarji povezani s slovensko politko? =) Guess what, tokrat se ne gre za vas =) (oz. nas) In,.. (hvala bogu) ta članek ni povezan s slovensko politko =) Zato, ne vsako stvar spremenit tako, da se gre o vas/nas. =)
bassfreak
06. 07. 2010 13.33
To si naj preberejo malce naši zdravniki in se zamislijo, če kdo naleti na takega človeka. Zaradi njihove malomarnosti umirajo ljudje niso pa obtoženi.
Ecika pecika
06. 07. 2010 13.28
Najbl nevareo bitje na svetu je človek, ki nima več kaj izgubiti... In tale tipson nima več ničesar za izgubit, življenja nima, za kar so dobr poskrbel... Tko da al ga policija ubije al bo pa uresniču svoje grožnje. Kukr jz to vidm, no ja da ti napišeš 49 strani dolgo pismo si al zalublen al pa u besu... Jz mislm da je on u slednjem... Mislm pa da bi blo treba tud zaščitt moške, kr ko ženska udari moškega, si je zaslužil, ko pa mož okrca, udari, zavpije nad ženo je pa to avtomatično nasilje in vsak sodnik bo verjel ženski ko bo rekla da jo je tepel ipd (ne opravičujem njegovih dejanj, niti ne zagovarjam nasilja v družini...)
xelA
06. 07. 2010 13.23
tipčina prava :D malo hardcore ampak dobro:D
shishmish
06. 07. 2010 13.04
Ugh, kak kolerik
JuST_ReaL
06. 07. 2010 13.03
v teh časih je samo še vprašanje kdaj in kje bo še počilo..:S 18 mesecev v zaporu ker naj bi pretepel 9-letno punčko... isto kot če bi posiljeval.. vprašanje kaj vse se mu je dogajalo..:S in predstavljajte si, da otroka res ni pretepel... uničili so mu družino, izgubil je službo, ženo, dom, hči, prijatelje in trpljenje v zaporu... vprašajte se kdo od vas bi se vrnil in zaživel, kot da nič ni bilo?? že tisti pogledi ljudi, ki vedo, da si bil v zaporu, obrekovanje, uničeno življenje... ne opravičujem njegovih dejanj pa vendarle... oko za oko, zob za zob...
bulk
06. 07. 2010 13.00
Saj se je že...naši politiki nas streljajo vendar na drugi način...nas hočejo izstradat..majalii.......
drejcy8
06. 07. 2010 12.50
Mi v Sloveniji bomo pošteni delavci delali le še za skorjo kruha in državo.Me zanima, kdaj se bo tu komu utrgalo in bo začel vse po prek streljati.
ff1
06. 07. 2010 12.50
1A_
06. 07. 2010 12.46
Če se mu je res zgodila krivica, ga razumem. Včasih sam sistem ne razmišlja, da se na vsakih 10.000 najde nekdo, ki bo za vsako ceno udaril nazaj.