Slovenija

Šiško bo moral celotno volilno kampanjo preživeti v priporu

Ljubljana, 02. 11. 2018 17.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vrhovno sodišče je zavrnilo zahtevo za varstvo zakonitosti zoper sklep o odreditvi pripora, ki jo je v imenu Andreja Šiška v zadevi glede obtožb o kaznivem dejanju ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve v njegovem imenu vložil njegov zagovornik Viktor Osim. To pomeni, da Šiško do nadaljnjega ostaja v priporu. Mariborsko okrožno sodišče mu je namreč prejšnji teden pripor podaljšalo še za 30 dni.

Vrhovno sodišče je tako sprejelo presojo nižjih sodišč, da je podan utemeljen sum, da je Šiško ustanovil paravojaško enoto in pozival h ustanovitvi še drugih vard po Sloveniji, ki bodo, ko bodo dozorele razmere, strmoglavile najvišje državne organe. Takšno obdolženčevo ravnanje naj bi bilo usmerjeno v ogrozitev obstoječe državne ureditve.

Šiško do nadaljnjega ostaja v priporu.
Šiško do nadaljnjega ostaja v priporu. FOTO: AP

Šiško in njegov odvetnik sta v zahtevi za varstvo zakonitosti navajala, da obdolženčevo ravnanje ne dosega zakonskih znakov kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve, saj po njunem mnenju Šiškovo ravnanje ni bilo usmerjeno v ogrozitev ustavne ureditve.

Vendar je vrhovno sodišče pritrdilo nižjima sodiščema, da je ustanovitev paravojaške oborožene skupine šteti kot ogrozitev obstoječe ustavne ureditve. Pritrdilo je tudi, da iz zbranih dokazov v predkazenskem postopku izhaja utemeljen sum, da naj bi nekateri pripadniki Štajerske varde razpolagali z orožjem.

Andrej Šiško
Andrej Šiško FOTO:

Ob tem je vrhovno sodišče tudi ocenilo, da je podan utemeljen sum, da naj bi z ustanovitvijo skupine obdolženi neposredno posegel v eno od temeljnih funkcij države, to je zagotavljanje varnosti, ki je v izključni pristojnosti države.

Po ugotovitvah vrhovnega sodišča zato celotno ravnanje obdolženega, od grožnje predsedniku vlade Miru Cerarju januarja 2017 do ustanovitve Štajerske varde septembra 2018, ter pozivanje prebivalcev, naj se pridružijo vardi in z oboroženim uporom strmoglavijo najvišje državne organe, v tej fazi postopka zadošča za pravni očitek storitve kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve.

Vrhovno sodišče je zato tudi v tem delu pritrdilo nižjima sodiščema, krivdno obliko, s katero naj bi obdolženi izvršil kaznivo dejanje, pa bo sodišče lahko ugotavljalo šele med nadaljnjim postopkom, so še pojasnili na vrhovnem sodišču.

S tem vrhovno sodišče ni prisluhnilo vrhovni državni tožilki Barbari Brezigar, ki je že 27. septembra v zvezi z zahtevo za varstvo zakonitosti sodišču odgovorila, da je ta utemeljena, zaradi česar je treba pravnomočno odločitev o priporu razveljaviti ter zadevo vrniti v ponovno odločanje. Vrhovno sodišče se ni strinjalo z mnenjem Barbare Brezigar

Kaj pomeni odločitev vrhovnih sodnikov?

Z odločitvijo vrhovnega sodišča pa uradno odvetnik Osim še ni bil seznanjen. Povedal je, da takšna odločitev vrhovnega sodišča pomeni tudi, da Šiško do nadaljnjega ostaja v priporu. Mariborsko okrožno sodišče mu je namreč po Osimovih besedah prejšnji teden pripor podaljšalo še za 30 dni.

Vodja mariborskega tožilstva Darko Simonič pa je v ponedeljek sporočil, je sodna preiskava še vedno v teku in vse predlagane priče še niso bile zaslišane. Njihova zaslišanja se bodo nadaljevala naslednji teden.

Šiško je sicer eden od 18 mariborskih županskih kandidatov, kot kaže za zdaj, pa bo celotno volilno kampanjo moral preživeti v priporu. Kandidat Gibanja Zedinjena Slovenija je sicer preko slednjega sporočil, da ga ne bodo ustavili, tudi če ga stokrat zaprejo, Mariborčane pa pozval, naj gredo na volitve.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (116)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jelenek
05. 11. 2018 13.50
ŽUPANI MORAJO BITI AHTOKTONI SLOVENCI, PO MOJEM MNENJU.
Uporabnik113189
05. 11. 2018 13.08
+2
Šiško ima sicer na svoji spletni strani natančno razdelan pojem domoljubje v navezi z nacionalnim. Zdi se mi da je to očitno pretežko branje za mnoge komentatorje, pa si razlagajo stvari po svoje. Mogoče odlomek od tam za boljše razumevanje kako hudo je nevaren naši državi. Obsojamo vse oblike protislovenskega nasilnega ekstremizma, v prvi vrsti izprijena italijanski fašizem in nemški nacional-socializem 20. stoletja (ter njune modernizirane oblike), ki sta slovenskemu narodu prizadejala toliko gorja! Nacizmu in fašizmu ob bok postavljamo še tri protislovenske ekstremizme – jugoslovanski unitarizem v obeh različicah – velesrbski in velehrvaški, klerikalizem in komunizem v njegovi boljševistično-stalinistični izvedbi!«
Uporabnik113189
05. 11. 2018 13.17
+1
Njega torej sovražijo tisti, ki podpirajo interese hrvatov, srbov, italijanske desnice in avstrijskih svobodnjakov, odkrito zagovarjajo domobranstvo, imajo prijatelje v HDZ na primer ali pri italijanski desnici, zagovarjajo interese Cerkve in tudi tistih ki zagovarjajo internacionalo, komunistične ideje. Ni kaj dodati, nakopal si je mogočno mrežo tistih ki ga imajo v želodcu..
Transformerji
05. 11. 2018 13.00
+1
Taki Šiškoti so nekoč bili uporniki proti režimu - še sedaj jih čislamo.....
jelenek
05. 11. 2018 12.43
+1
ŽUPANI BI MORALI BITI V SLOVENIJI, SAMO AVTOHTONI SLOVENCI!!!!! OBČINE BI SE VELIKO LAŽJE RAZVIJALE.
Uporabnik113189
05. 11. 2018 11.40
-1
V zvezi z aretacijo Šiška bi opozoril na nekaj podrobnosti, dogodkov, ki se zdijo na videz nepovezani, jim je pa mogoče po tisti metodi, ki je temelj znanstvenih raziskav, ( zakon, zakonitost, zveza ali pravilo - dednosti, ponudbe povpraševanja, fizike, financ, itd) kaj od tega tudi povezati. Nekateri v naši družbi trdno verjamejo, da je nekdo zakonito obsojen tudi kriv, vidimo pa, da imamo primere ( Novič, Radan) ko so dokazi vse prej kot trdni. Vidimo da se določeni politiki ali znane osebe rešijo vseh obtožb ali zastarajo ( med njimi tudi kar nekaj, ki jih ni mogoče dokazati pa vsi vemo da so bile resnične, kakor tudi resnično lažnih). Vidimo, da naša politika deluje na onemogočanju nasprotnikov tudi z mnogimi lažnimi obtožbami, klevetami in tudi izbrisi s pomočjo zakonodaje. Vidimo da se stranke pojavijo čez noč, tiste ki so na sceni pa svoja prepričanja spreminjajo kot kameleoni. No, za Šiška glede tega v kaj verjame to ostaja stalnica.. Ne trdim da ima vse prav, vztraja pa pri svojem, medtem ko so ostali kot vetrnice.. Na primer Janša vključuje v svojo stranko mlade krščanske demokrate, pa nacionalno zavedne, pa desničarje, pa jugoslovanarje, in še in še vse kar mu prinaša točke na volitvah. Tudi v stranki SD, ki so si jo prilastili kaviar komunisti ( upam da kdo razume pojem, drug izraz bi bil karieristi ali kaj podobnega in nima nobene zveze s komunisti), ki si prilaščajo oblast in kapital. Skratka močnejšim političnim elitam Šiško ne ustreza, ker jim krade politične točke in so ogroženi njihovi interesi. To je tudi razlog, da je Židan nenadoma zaskrbljen za zamejske slovence in slovenščino, prej pa dvajset let ni bil kljub politični skrbi pa v vsakdanji praksi še vedno poteka v medijih izjemno močan pritisk amerikanizacije po eni strani in jugoslovanščine ( ki je ubila Cankarja) z namenom da se slovenski jezik in kultura potisne na margino. Hkrati pa vsej tej politiki ustreza da se pojavi Jelinčič, ki ga je mogoče kupiti.. Šiška pa je mogoče ustaviti samo z zaporom.. Hkrati pa bivši ustavni sodnik Matevž Krivic ( kriv za reševanje izbrisanih) pravi da vse te obtožbe zlahka reši slab odvetnik, da dobrega sploh ne potrebuje. Jasno je torej da gre za politično aretacijo. Če se v naši državi lahko izvaja politične aretacije, jih bo nekoč lahko izvajal tudi Šiško, če pride na oblast.. Palica ima namreč dva konca. In ko se zaplete okrog denarja in bank kjer te politične elite lomastijo, lahko nekdo ki ima dokumente pade z lestve, ali si heker vzame življenje s samomorom, Šiško pa grozi, da bo določene krivce strpal v zapor in kdor malce premisli so to znane osebe v politiki. Še bi lahko našteval, sklep pa je, da slika ni tako črnobela kot se mnogim zdi..
NA LEVO ni OK
05. 11. 2018 11.37
+9
V Sloveniji je precej večjih protidržavnih oseb in lopovov, kot je Šiško. Ker je dreznil v osje gnezdo je nevaren za lopove in ne za Slovenijo. Folk butast. Zapret in pobrat premoženje pokvarjencem to bi morala država omogočit, to zagovarja Šiško....Kaj je v tem spornega....
santamaura
05. 11. 2018 11.37
+1
Po mojem bo na koncu dobil takšno odškodnino, da bo lahko celo slovensko vojsko kupil in postal maršal Šiško
jelenek
05. 11. 2018 10.35
+3
ZARES IMAMO DOBRE ŽUPANSKE KANDIDATE: V KRANJU KANDIDAT MAKEDONEC, IGOR VELOV, ROJEN V KOČANIH, V MAKEWDONIJI. V LJUBLJANI ;ZORAN JANKOVIČ,ROJEN V SRBIJI.V KOPRU POPOVIČ.ITD.ALI SLOVENCI V SLOVENIJI ZARES NEPREMOREMO IMETI SLOVENSKIH ŽUZPANOV?ŠIŠKOTU PA BI MORALI ODUZETI ŽUPANSKO KANDIDATURO.ON JE PROTI DRŽAVNI ELEMENT IN BI NAM SLOVENCEM LAHKO DELAL SAMO ŠKODO.
puspan
05. 11. 2018 11.15
-5
Jelenek, ti si primer skrajnega nacionalista, ki ne sodi drugam, kot v ropotarnico zgodovine. Po tvoje bi morali Nemci tudi Nowitzkega začeti preganjati. Si eden od primitivcev, ki jih v Sloveniji nimamo tak
puspan
05. 11. 2018 11.16
-2
puspan
05. 11. 2018 11.21
-2
Daj povej mi, kakšna je čista slovenska rasa, mogoče sploh nisem Slovenec.
samuray1
05. 11. 2018 12.01
+0
Saj tebi ni nihče odvzel pravico do kandidature. Župane volijo prebivalci,poleg tega Janković je slovenske matere sin. Pa mimo grede predlahaj američanom da naj vse slovence kateti so politično aktivni v ZDA,nemudoma preženejo v Honduras...
KAPIBARA
05. 11. 2018 12.41
@jelen - to se je spraševal že Pahor.. pa ne ta narcisoidnež, ampak tudi v tujini priznani pistelaj..
Transformerji
03. 11. 2018 13.02
+3
Poglej, kakšen vpliv imajo fašisti, tudi na sodišča!
ivan.z Doba
03. 11. 2018 11.58
+7
Bemti zakonodajo, ki omogoča osumljencem, obsojencem in obdolžencem politično delovanje. Tudi volilno pravico bi jim morali vzeti, takoj ko so pravnomočno obsojeni, ne pa da se sprehajajo po parlamentu.
Thinc25
03. 11. 2018 12.17
+3
Zakonodaja je slaba, pravosodni organi pa neučinkoviti in primere, ki so zahtevnejši ne znajo speljati. Kdo garantira da bo Šiško pravnomočno obsojen, lahko se zgodi, da bo dobil odškodnino, politično pa so ga nepošteno onemogočili. Spomnite se primerov: Krkovič, Janša, Novkoviča.......
ivan.z Doba
03. 11. 2018 18.04
+3
Krkovič, janša? janša je bil OBSOJEN. Šiško- model poveljuje paravojaškim formacijam in se s tem javno hvali. No, sedaj se je malo distanciral v smislu "malo smo se hecali"! Dokler teče kazenski postopek pred sodiščem, oz.je nekdo obsojen, ne more kandidirati! Res, da je politika q*ba, kar pa ne pomeni, da se morajo z njo ukvarjati "lopovi". Morda je prav zato q*ba?
Principat
05. 11. 2018 10.34
+2
demos je takrat spisal zmazek , ki ga danes vsi izkoriščajo , , oni kateri so še ostali se tolčejo po prsih , rosvitka iz rtv-ja dobro plačanega mesta pa jim piše knjige slavospeva in še kasira zraven doktorski naziv , a raja kot raja , negdo se naračun drugih znajde* in potem forsira demokratičnost
KAPIBARA
05. 11. 2018 12.42
+2
Na račun raznih "rosvitk" je naziv "DR" že zdavnaj izgubil pomen- titulo
?ebula
03. 11. 2018 10.05
+1
Škoda placa na 24 ur.com, ki ga porabijo za take članke.
Thinc25
03. 11. 2018 09.50
+11
Šiška preganjajo, tajkune, lopove in vse tiste, ki so Slovenijo spravili skoraj v bankrot pa pustijo na miru? Tudi tiste, ki dovolijo, da islam prihaja v Slovenijo bi bilo treba zapreti, ti bodo naredili veliko večjo škodo kot ubogi Šiško.
Thinc25
03. 11. 2018 12.21
+1
ivan.z Doba! Ti si krxxen najhujše vrste, pojej perse, popij, liter vina, pa takoj spat!
Boško1980
03. 11. 2018 13.27
+2
Zanimivo kako so komentarji v večini bili proti Šiškotu! Pa se je spravil na skorumpirano politiko,tajkune in proti migrantom!???🤔🤔🤔
korintos23
03. 11. 2018 09.34
+10
Šiško bo ziher zmagovalec, a potem bo občino vodil iz zapora?
puspan
03. 11. 2018 07.46
+2
Hrano in stanovanje bo imel zastonj, kaj pa še boljšega hoče? Jaz grem na dopust v Toplice, moram pa vse sam plačati, ali ni to nepravično.
matej1111
03. 11. 2018 07.24
+6
Kaj je točno naredil? Za Zokia vem, da je tri firme cugrunt spravil, ostal miljone dolžan državi, pa še nagradnega je dobil za župana. Luda kuča.
korintos23
03. 11. 2018 09.35
-1
To veš ti in NORA, ostali pa ne. Prijavi ga.
ivan.z Doba
03. 11. 2018 12.03
+2
@mateja,In katere tri firme so to? Obstojajo pa tri knjige dokazov ivanovega preprodajanja orožja. To te ne moti?
KAPIBARA
05. 11. 2018 12.47
-1
@ivan - a smo ti od ivanovega.. druge ne ??
M_teorija
02. 11. 2018 22.54
+3
Možno, da bo presedel cel županski mandat ne le kampanjo!?
M_teorija
02. 11. 2018 22.45
+3
Zapornik pa še nepomemben!?
kolbek460
02. 11. 2018 21.13
+11
Vsi ki smo dobro namerni vemo da si Maribor zasluži kaj več kot pa da se ponujajo pravnomočno obsojeni kriminalci ,kangler ,šiško ,vem kako težko smo se znebili voldmajerja ,,
Ramzess
02. 11. 2018 21.12
+1
Kako celo kamnajo, saj ni kandidat, ali pač. Pa potem?
kure bedne
02. 11. 2018 21.02
+10
Sedaj se točno vidi mafijska politika. Debeli igor in janez pa na prostosti.