Črna kronika

Škoda v požaru na kmetijski šoli Grm naj bi dosegla milijon evrov

Novo mesto, 20. 02. 2019 09.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Gasilci, ki so ponoči stražili požarišče v Sevnem pri Novem mestu, kjer je v torek zagorelo v delu šole Centra biotehnike in turizma Grm oz. v šolskem laboratoriju, predelavi in sušilnici sadja, so končali svoje delo. Požarišče bodo še nadzorovali, škoda, ki jo je povzročil požar, pa naj bi po oceni šolskega vodstva dosegla milijon evrov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Milijonska škoda po požaru
    02:57
    Iz 24UR: Milijonska škoda po požaru
  • Iz SVETA: Požar na kmetijskem centru Grm
    01:13
    Iz SVETA: Požar na kmetijskem centru Grm

Poveljnik novomeškega gasilsko-reševalnega centra Gregor Blažič, ki je ocenil, da je šlo za obsežen požar, je za STA povedal, da so gasilci v torek zvečer odstranili pločevinasto kritino in dokončno pogasili posamezna goreča žarišča. Reševalci nujne medicinske pomoči pa so dvema gasilcema pomagali zaradi izčrpanosti.

Pogorišče po požaru na Centru za biotehniko in turizem Grm
Pogorišče po požaru na Centru za biotehniko in turizem Grm FOTO: POP TV

Tiskovna predstavnica Policijske uprave Novo mesto Alenka Drenik je za naš portal sporočila, da so bili o požaru na Sevnem obveščeni v torek ob 14.10. "Požar so gasilci omejili in v večernih urah pogasili, na požarišču pa so zagotovili požarno stražo. Po prvih ugotovitvah in zbranih obvestilih kriminalistov je obsežen požar zajel večji objekt, v katerem se je nahajala hladilnica, sušilnica in predelovalnica sadja in laboratorij za predelavo hrane. V požaru sta bila uničena tudi delovni stroj in kombinirano vozilo, ki sta bila parkirana ob objektu. Nihče ni bil poškodovan, nastala pa je velika premoženjska škoda," je zapisala in dodala: "Po vzpostavitvi pogojev za varno delo so kriminalisti in kriminalistični tehniki Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto v sodelovanju s preiskovalci Nacionalnega forenzičnega laboratorija pričeli opravljati ogled požarišča."

Policisti sedaj ugotavljajo vzroke za nastanek požara in druge okoliščine, po zaključeni preiskavi pa bodo z ugotovitvami seznanili pristojno tožilstvo, še pojasnjuje Drenikova.

Direktor šole: Škoda po prvih ocenah presega milijon evrov

Direktor Centra biotehnike in turizma Tone Hrovat je za STA ocenil, da naj bi škoda po prvih ocenah presegla milijon evrov. Navedel je, da je zagorelo v stavbi, površine približno 1600 kvadratnih metrov, kjer so nekdanjo klavnico za piščance preuredili v sodobne učilnice za predelavo.

Tam so nedavno opremili laboratorij z nekaj veliko vrednimi stroji in s komorami, ki je v večjem delu pogorel. Uredili in opremili so ga pomočjo evropskega denarja, za naložbo pa so skupaj odšteli približno pol milijona evrov.

V zgradbi, ki jo je zajel požar, so bile tudi učilnice, med njimi za predelavo sadja, cvetličarstvo, kletarstvo, žganjekuho in ročna dela, štiri sušilnice, hladilnice, napolnjene s sadjem, s tremi sodobnimi komorami in še skladišče goriva s črpalko. Zgorela so tudi tamkajšnja učila in drugo gradivo.

Najprej je zagorel kombinirani gradbeni stroj

Poleg stavbe s predelavo in kombiniranega gradbenega stroja, ki je najprej zagorel, je ogenj uničil tudi pod nastreškom parkirano kombinirano vozilo. Kot je poudaril direktor, je imela šola omenjeno zgradbo zavarovano.

Požar na kmetijski šoli Grm
Požar na kmetijski šoli Grm FOTO: DolenjskaNews

Sicer pa bodo storili vse, da se bo pouk v ponedeljek po zimskih počitnicah čim bolj neokrnjeno nadaljeval. Požar njegovega nadaljevanja ni ogrozil, je še povedal Hrovat.

V novomeškem Centru biotehnike in turizma Grm je zagorelo v torek po 14. uri. Gasilci so požar do večera v glavnini pogasili in so gasili le še posamezna žarišča, požarišče pa je ponoči opazovala požarna straža.

Z novomeške izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje so sporočili, da je zagorelo v delu šole Centra biotehnike in turizma, kjer je zagorel gradbeni stroj.

Požar, ki se je razširil po zgradbi, je zajel notranje prostore, v njih skladiščeno večjo količino goriva ter plinske jeklenke, ki so jih gasilci ohladili in odstranili. Poškodovanih ni bilo, ker v zgradbi ob požaru ni bilo nikogar.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mzz66
20. 02. 2019 19.37
+1
Pa nobeden ne pove, kako je bilo zavarovano. Menda pa ja ni država varčevala pri zavarovanju. V normalnih pogojih mora to pokriti zavarovalnica. Nismo več v stari jugi, ko je inflacija vse požrla.
Ramzess
20. 02. 2019 17.00
+0
A tam učijo tudi žganjekuho? Na katerih šolah še, na Ptujski kmetijski šoli je ne.
Ramzess
20. 02. 2019 16.57
-2
Ogenj izbruhnil v šolskem laboratoriju, predelavi in sušilnici sadja, zgleda da na najmanj dveh mestih hkrati in kako je ogenj prišel do skladišča goriva in jeklenk ter strojev. Ceno škode so člani vodstva šole malce napihnili, sicer pa niso ravno pristojni za cenitev škode, so le preveč subjektivni.
giiinem
20. 02. 2019 15.27
-4
miljon ni vredna cela sola
Upanje
21. 02. 2019 11.48
+5
Škoda dejansko presega milijon evrov. Tam je bila hladilnca, aranžerska učilnica, stroji, nafta, zgradba in nov laboratorij z novo opremo, ki nikakor ni bila poceni. Če bi se kaj spoznal na stvari bi vedel, da laboratoriji niso poceni, tudi ucilnice za prakso ne pa tudi nakup stroja ni macji kaselj. Ne razumem zakaj taka fousarija, saj gre vse v dobro dijakov in studentov. Namesto da bi bili ljudje veseli da se dijaki ucijo prakticnih stvari, je med Slovenci sama fousarija. Zalostno.... Izgubili smo pomen in smisel naroda....
nikita50
20. 02. 2019 10.25
-9
Kje so protipožarni senzorji na objektu, zavarovalnice bi ravno morale zahtevat preden zavarujejo objekt, to se pa nobeden ne vpraša, če moramo dimnikarja vsaj enkrat na leto v hišo spustiti, da pregleda dimniške tuljave bi tako moralo biti tudi s tem, da bi pooblaščeni servisi hodili po hišah in drugih gospodarskih ali šolskih poslopij in ugotavljat ali so nameščeni protipožarni senzorji in če ti pravilno delujejo. S takšno zaščito bi požare zmnjšali na minimum.
proofreader
20. 02. 2019 12.43
+23
111111112
20. 02. 2019 09.47
+11
@konkreten ostani konkreten in vsaj malo človeku, drugači ti bo ostalo od tvojega naziva še samo od drugega kja dalje...pa sam preučuj kaj. Srečno in čimprej postavite zadeve nazaj na noge!
Pozitiven
20. 02. 2019 09.33
-31
Verjetno so imeli prejšnji dan evalvacijsko zakusko, ko to počno na šolah.
Aijn Prenn
20. 02. 2019 09.31
+33
Človek kar težko verjame. Škoda!!