27°C

Slovenska policija aretirala več deset članov kriminalne združbe Kavački klan

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
A.K / STA /
KOMENTARJI
218
Slovenska policija je aretirala več deset članov slovenskega dela mednarodne kriminalne združbe, imenovane Kavački klan Kriminalna združba, ki izvira iz Črne gore, in je trgovala z drogo in orožjem.

Kot poroča Večer, se je zaradi trgovanja z drogo in orožjem v lovke slovenske policije nedavno ujelo skoraj 60 osumljencev, domnevnih članov zelo dobro organizirane mednarodne hudodelske združbe Kavački klan, ki izvira iz Črne gore, deluje pa tudi v Srbiji in širše po Evropi. 

Kot poročajo, gre za brutalno združbo, ki ji je srbski predsednik Aleksandar Vučić napovedal vojno. Februarja so namreč policisti aretirali pripadnike tega klana, med katerimi so tudi najnevarnejši pripadniki srbskega podzemlja, med njimi Veljko Belivuk in Marko Miljkovič, ki imata vzdevka Težava in Mesar. Vodja tega klana naj bi bil Radoj Zvicer iz Črne gore: "Po podatkih srbske policije je to izjemno brutalna kriminalna združba, ki svoje sovražnike pred smrtjo brutalno muči, potem pa jih zmelje v industrijskem stroju za predelavo mesa. Določene sovražnike naj bi bili potem predelali v čevapčiče in jih poslali Zvicerju v Črno goro, ki naj bi jih bil pojedel."

Po trditvah policije in specializiranega državnega tožilstva (SDT) je nedavno razbita slovenska mreža Kavačkega klana delovala od leta 2018. Slovenska policija jim je v sodelovanju s tujimi varnostnimi organi močno prepredene lovke presekala pred dobrim tednom, ko so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada skupaj s policijskimi specialci na območju policijskih uprav Ljubljana, Kranj, Maribor in Koper opravili 23 hišnih preiskav in aretirali več osumljenih. 

Droge
DrogeFOTO: Shutterstock

 

Večina ovadenih se bo smela braniti s prostosti, šesterica, ki naj bi bila blizu vrhu Kavačkega klana, pa je morala v pripor. Informacij, ali so preiskovalci pri hišnih preiskavah osumljenim zasegli drogo, orožje in denar, policija zaradi interesa preiskave ne razkriva, po neuradnih informacijah Večera pa naj bi slovenska izpostava razvpitega klana tri leta z Nizozemskega in Španije tedensko vozila po več kilogramov različnih drog. 

Kot pišejo,  policija več članov povezuje tudi s preprodajo večjih količin orožja, s katerimi so trgovali v Sloveniji, na Slovaškem, Nizozemskem in v Srbiji. Prodajali naj bi polavtomatske puške in avtomatske pištole, z njimi pa naj bi trgovali prek gospodarskih družb, ustanovljenih v Kopru, ki so bile le krinka za trgovino z drogo in orožjem, prevažali pa naj bi jih bili v prirejenih avtomobilih, v katerih so prevažali tudi drogo in denar iz kaznivih dejanj. Orožje, ki je prispelo v Slovenijo, so tako kot drogo skladiščili na Gorenjskem.

Koronavirus pasica nova