Črna kronika

Slovenska policija znova poziva: imate kakršnekoli informacije o pogrešani Almi Novljan?

Mljet / Domžale / Ljubljana, 23. 08. 2019 14.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska policija v sodelovanju s hrvaškimi varnostnimi organi še vedno išče pogrešano 63-letno Almo Novljan iz Domžal, ki je konec junija izginila na hrvaškem otoku Mljet.

Pogrešana Alma Novljan
Pogrešana Alma Novljan FOTO: PU Ljubljana

Policijska uprava (PU) Ljubljana v sodelovanju s hrvaškimi varnostnimi organi še vedno išče pogrešano 63-letno Almo Novljan iz Domžal.

Novljanova je od konca junija pogrešana na hrvaškem otoku Mljet. "Ocenili smo, da je smiselno še enkrat obvestiti javnost oziroma zaprostiti za informacije o pogrešani," je za 24ur.com ob tem dejal predstavnik za odnose z javnostmi PU Ljubljana Tomaž Tomaževic.

Vse, ki bi imeli informacije o pogrešani osebi, policija tako znova naproša, da to sporočijo na interventno številko 113 ali obvestijo Policijsko postajo Domžale (01/724-65-80). Informacije lahko sporočijo tudi na anonimno številko 080 1200.

Spomnimo ...

Alma Novljan je visoka 162 centimetrov, je srednje postave, ima svetle lase, rjave oči ter okrogel obraz. Nazadnje je bila oblečena v črno majico z napisom 'Big Ben London', bele kratke hlače in rjave poletne sandale.

Novljanova se je 25. junija popoldne s soprogom Janezom odpravila na pohod severozahodno od Malega jezera na otoku (na področju Nacionalnega parka Mljet), nazaj pa se ni vrnila. "Okoli 13. ure se je z možem sprehajala po planinskih stezah. Na območju Velikega in Malega jezera, ki ju tudi preiskujemo, pa se je za njo izgubila vsaka sled," je konec junija povedal načelnik dubrovniške gorsko reševalne službe Marijo Begić. Izginotje je policiji prijavil njen soprog, ki je dejal, da ženi, ki sicer velja za zagrizeno planinko, ni uspel slediti. Drugi pa so 63-letnico zadnjič videli v avtokampu Đenka v Lovištu (na Pelješcu), kjer sta s soprogom dopustovala.

Na Mljetu je nato več dni potekala iskalna akcija - iskali so jo tako na kopnem kot v vodi. Pri iskanju so sodelovali prostovoljni gasilci, šest gorskih reševalcev, 10 čuvajev v nacionalnem parku in še okoli 20 policistov.

Pogrešana Alma Novljan
Pogrešana Alma Novljan FOTO: nestali.hr

Za pogrešano Slovenko je v začetku julija stekla tudi obsežna večdnevna iskalna akcija, ena največjih v zgodovini Hrvaške. Na terenu so bile enote iz Dubrovnika, Šibenika, Makarske, Zagreba, Karlovca, Koprivnice, Vinkovcev, Reke, Krapine, Novske, pa tudi kolegi iz gorsko reševalnih služb iz sosednje Bosne in Hercegovine. Pri iskanju so sodelovali še gasilci JVP Mljet, DVD Montokuc in uslužbenci Nacionalnega parka Mljet. Iskali so jo tudi z vojaškimi helikopterji, šestimi psi in tremi brezpilotnimi letali. S plovili so prečesavali in pregledovali obalo, tehnične ekipe pa so preverjale jame v bližini. "Gre za zelo velik in zahteven teren, na katerem se je mogoče zelo hitro izgubiti, če greste le nekaj metrov stran od označene poti," je ob tem povedal vodja hrvaške gorske reševalne službe (HGSS) Josip Granić.

V Dubrovnik naj bi po poročanju portala DuList tedaj prispelo tudi devet članov njene družine in prijateljev, ki so pomagali pri iskanju.

Po obsežni iskalni akciji v prvih tednih po izginotju 63-letnice, pa je julija iskanje postalo manj intenzivno. Domžalčanko iščejo uslužbenci Nacionalnega parka Mljet in gorski reševalci s postaje v Dubrovniku v okviru rednih nalog.

Družina Novljanove je medtem za koristne informacije glede pogrešane ponudila 10.000 evrov nagrade.

Medtem pa je družina Novljanove na Facebook strani Tražimo Almo ponudila 10.000 evrov nagrade za koristne informacije o usodi 63-letnice.

 

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni