Črna kronika

Sodišče 32-letnici za uboj babice v Bertokih odredilo obvezno zdravljenje

Koper, 22. 04. 2022 15.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, M.R.
Komentarji
0

Sodni senat Okrožnega sodišča v Kopru je odločil, da je 32-letnica, obtožena uboja babice aprila lani v Bertokih, dejanje storila, a zaradi duševne motnje ni imela v oblasti svojega ravnanja. Odredil ji je ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja v zdravstvenem zavodu za največ pet let. Do pravnomočnosti so storilki podaljšali pripor.

Policija je v začetku lanskega aprila v Bertokih na njenem domu odkrila truplo 85-letnice, v zvezi s tem pa je odvzela prostost takrat 31-letni osumljenki (fotografija je simbolična).
Policija je v začetku lanskega aprila v Bertokih na njenem domu odkrila truplo 85-letnice, v zvezi s tem pa je odvzela prostost takrat 31-letni osumljenki (fotografija je simbolična). FOTO: Bobo

Skladno s kazenskim zakonikom sicer sodišče ustavi ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja, ko ugotovi, da zdravljenje in varstvo v zdravstvenem zavodu nista več potrebna. Sodišče po preteku šestih mesecev vsakokrat znova odloči, ali sta nadaljnje zdravljenje in varstvo v zdravstvenem zavodu še potrebna.

Sodišče je pri odločitvi sledilo predlogu tožilstva. Po besedah predsednika sodnega senata Julija Glavine je dokazni postopek nedvoumno dokazal, da je dejanje storila prav obtoženka. Ta je pri prijatelju na dan dogodka vzela kuhinjski nož in se odpeljala k babici, nož pa kasneje tudi odnesla v bližnje stanovanje svoje sestre, ki sicer živi v tujini.

Sodišče se je pri tem oprlo na pričanja, pregled telefona obtoženke in bioloških sledi, ki so jih našli na kraju in morilskem orožju. Dokazni postopek je tako pokazal, da je dejanje storila prav obtoženka, ki pa je bila v stanju neprištevnosti. Zaradi duševne motnje, točneje paranoidne shizofrenije, namreč ni imela v oblasti svojega ravnanja, je še navedel predsednik senata.

Zagovornik 32-letnice, odvetnik Rok Felicijan Pristovšek, je sicer po razglasitvi sodbe dejal, da ni dokazov za to, da je obtoženka dejansko ubila babico. Glede morebitne vložitve pritožbe na sodbo pa je dodal, da se bo moral najprej posvetovati s svojo varovanko.

Policija je v začetku lanskega aprila v Bertokih na njenem domu odkrila truplo 85-letnice, v zvezi s tem pa je odvzela prostost takrat 31-letni osumljenki.

Obtožena je decembra izpovedala, da se dogodkov usodnega dne ne spominja, saj je trpela za močnimi halucinacijami.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3