Črna kronika

Softićeva zdravnica na sodišču: Tožil je zaradi občutkov tesnobe, nespečnosti, potrtosti

Maribor, 07. 05. 2018 15.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Ma.Ko.
Komentarji
13

Čeprav je Senad Softić že pred štirimi meseci priznal, da je oktobra lani s streljanjem v križišču v Maribori umoril 52-letnega Rada Mitrovića in povzročil splošno nevarnost, mu sodišče še ni izreklo kazni. Sodnica je ugodila obrambi, naj ga pregledata še izvedenca psihiatrije in klinične psihologije. Pred sodišče sta namreč stopila Softićeva osebna zdravnica in bratranec.

Preden se je sodnica Andreja Lukeš odločila, da imenuje izvedenca, ki bosta povedala svoje mnenje je Senad Softić znova obžaloval dogodek in hkrati pa povedal, da se je počutil, da ga je njegova družina izdala, za kar naj bi bil kriv ustreljeni Rade Mitrović. Njegovo ženo naj bi namreč nagovoril, da ga prijavi policiji, zaradi česar je pred časom pristal v zaporu.

Sicer pa je danes pred mariborsko sodišče stopila Softićeva osebna zdravnica, ki ga je zaradi različnih težav, med drugim sladkorne bolezni, zdravila od leta 2015. Kot je povedala, ji je leta 2016 potožil tudi zaradi občutkov tesnobe, nespečnosti, potrtosti, kar je pripeljalo do suma prilagoditvene motnje.

Sodnica je odločila, da bosta izvedenca svoje mnenje povedala predvidoma 6. junija.
Sodnica je odločila, da bosta izvedenca svoje mnenje povedala predvidoma 6. junija. FOTO:

Napotila ga je na specialista psihiatra, ki je njen sum potrdil in Softiću predpisal antidepresive, a jih je ta zavrnil. Pozneje ga je le prepričala, da jih je začel jemati in po njeni evidenci jih je v lekarni tudi dvigoval, ne more pa vedeti, ali jih je tudi resnično užival.

Je pa dejala, da je obdolženi bolehal le za blažjo obliko depresije, s kakršno se občasno in zaradi določenih težav spopada vsaj tretjina njenih pacientov. Ignoriranje težav bi sicer lahko vodilo v večje težave, a prej v obliki samomorilskih misli kot agresije nad drugimi.

Čeprav je zagovornica skušala zaslišanje napeljati v smer, da je možno, da se je psihiater zmotil pri obravnavi, sodnica Lukeševa takšnih vprašanj ob hkratnih protestih tožilca Simoniča ni dovolila, saj da zdravnica splošne medicine za takšne odgovore ni kompetentna.

V nadaljevanju je pričal še Softićev bratranec, ki je spomnil na nesrečno otroštvo obdolženega, ki je ostal brez staršev. Očeta so mu ustrelili, kljub temu pa si je ustvaril družino. Kakor mu je znano, je družina živela srečno življenje, dokler ga žena ni prijavila zaradi posedovanja orožja, takrat pa je pri bratrancu zaznal psihične spremembe.

Softić je dejanja priznal že na predobravnavnem naroku

4. januarja lani mu je tožilec Darko Simonič namreč v zameno za priznanje ponudil 26 let zapora za umor na izjemno zavržen način, ob tem pa še leto in pol zapora zaradi povzročitve splošne nevarnosti, kar je združil v enotno kazen 27 let zapora. Zapletlo se je, ker se obdolženi ne strinja s predlagano višino kazni.

Lukeševa je priznanje sprejela, njegov takratni odvetnik Martin Hebar in zdaj tudi zagovornica Tanja Kompara, pa sta zahtevala, da sodišče pred izrekom kazni zasliši več prič, ki so pričale glede osebnosti obdolženega. Ta ves čas zatrjuje, da naj ne bi bil tako okruten, kot mu očita tožilstvo, da pa se je v tistem obdobju zaradi izdaje s strani žene in otrok počutil psihično uničenega.

Kaj se je dogajalo?

Do umora je prišlo 4. oktobra lani, ko je Softić streljal na avtomobil, ki je čakal pred semaforjem na Titovi cesti, in tako umoril Mitrovića. Med streljanjem sta v avtomobilu sedela še dva potnika, enega od njiju je s pištolo zadel v roko. Eden od izstrelkov je priletel tudi v mimo vozeči avtomobil.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Roadkill
08. 05. 2018 14.22
+3
ne more tak človek hodit okoli.očitno da je nevaren za okolico
Brabus
08. 05. 2018 10.38
+6
Tile naši bivši brati so tako pogumni, potem so pa vsi depresivni in živčni, za kar je kriva družba, ne pa alkohol in njihova tako imenovana " mentaliteta". V čuzo z njim, pa še dohtarco, če ji kaj ni jasen.
vsevid
08. 05. 2018 07.13
+6
SAJ tudi jaz nebi mogel spati ,če bi ubil ČLOVEKA !!! Le kakšna je to zdravnica ?? ZA 20 let v zapor z obema !!
brezveze13
07. 05. 2018 21.14
+4
kakšna fina država sploh pa njena sodna praksa napraviš neumnost in si oproščen kot trenutno neprišteven vsak alkoholik je pod vplivom alkohola neprišteven vendar je neumnost planiral trezen jaz bi jih imel kar nekaj za pospravit
Ciymbalta
07. 05. 2018 20.15
+8
PSIHA GA JE IMELA VSAK KO KAJ NAREDI IMA PSIHIČNE TEŽAVE DOBER IZGOVOR
BitterMan
07. 05. 2018 19.07
+9
Doma so mu najdli puško, dve pištoli in 2600 nabojev.....
Joza66
07. 05. 2018 18.33
+6
Doticni hajro softic ni sploh prijateljeval z druzino in jih ni nikoli obiskoval. in sploh ni Senadov bratranec! (Sta le rojena v isti vasi in imata isti priimek). Mati Senadova ni umrla, ampak sta se mu starsa locila. Nato se je njegov oce porocil z drugo (maceha katera je zelo lepo skrbela za njega, on pa jo je pustil ziveti v nezivljenskih okoliscinah, kar vedo vsi prebivalci Rasovo Bjelo Polje Crna gora). Njegova mati ga je kasnje poiskala in zelela vzpostaviti stik z njim, a doticni se za njo ni brigal. Zenska se je porocila z dugim s katerim je imela 4 hcerke, senadove polsestre s katerimi ni hotel imeti stika.    Ena izmed polsester zivi v Austriji, tri pa v Novem Pazarju - Srbija Oceta pa mu je ubil stric (brat je ubil brata) toliko o iskrenosti HAJRA SOFTICA!  A ni lazno pricanje kaznjivo!?
BitterMan
07. 05. 2018 19.03
+2
sosed9
07. 05. 2018 17.57
+2
počak se kakšno leto.....so na poti
jozeceljski
07. 05. 2018 17.13
+6
Ta pa je prebrisan, čudno, da ni pripeljal na pričanje žlahte do 10 kolena.
Prototip
07. 05. 2018 16.48
+37
Sam trdi,da je kriv,sodišče bi mu rado dokazalo da ni,,,,,,,pa kje jaz žvim??
jozeceljski
07. 05. 2018 18.12
-1
On trdi, da je kriv samo, da ni 100% kriv.
Puppupapa
07. 05. 2018 16.25
+10
tole pa sori ni bil umor na izjemno zavržen način. a je tale Darko Simončič že vidu umor na izjemno zavržen način?