Črna kronika

Sojenje Velikonji spet od začetka

Kranj, 12. 09. 2008 14.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sojenje Romanu Velikonji, ki naj bi v streljanju v lokalu na Jesenicah ubil Elvina Hadžića, se bo zaradi imenovanja novega sodnega senata začelo še enkrat.

Ponovljeno sojenje zoper 51-letnega Romana Velikonjo, ki ga obtožnica bremeni umora v jeseniškem lokalu Caffe Inn, se je na kranjskem okrožnem sodišču zaradi imenovanja novega sodnega senata znova začelo od začetka. Nadaljevalo pa se bo v začetku oktobra z obravnavo novega, že četrtega izvedeniškega mnenja o obtoženčevi prištevnosti.

Roman Velikonja
Roman Velikonja FOTO: Kanal A

Predsednica petčlanskega sodnega senata Adrijana Ahačič je morala v minulih mesecih od zadnje obravnave oblikovati nov senat. Ena porotnica se, kot je pred sodniško stavbo sama povedala, namreč zaradi bolezni ni mogla udeležiti nadaljevanja glavne obravnave. Zato se je sodnica odločila imenovati nov senat in sojenje se je slabi dve leti po kaznivem dejanju začelo znova, vendar le z branjem zaslišanj iz prejšnje obravnave, saj tožilstvo vztraja pri obtožnici, obtoženi pa pri svoji dosedanji obrambi.

Kljub pričakovanjem, da bi se sojenje vendarle utegnilo končati s sodbo, saj naj bi sodišče le še obravnavalo novo izvedensko mnenje psihiatrične stroke, se je na predlog obrambe za zaslišanje izvedencev sojenje znova podaljšalo. 3. oktobra pa bo predvidoma vendarle na vrsti pričanje ekipe strokovnjakov, ki so pripravili omenjeno novo izvedeniško mnenje, in zaslišanje izvedenca balistične stroke.

Novo izvedeniško mnenje se sicer razlikuje od zadnjega, ki ga je sodnica na zahtevo odvetnika zaradi okuženosti strokovnjaka z izločenim dokazom izločila iz sodnega spisa. "Novo izvedeniško mnenje je potrdilo tisto, kar obramba ves čas trdi. To je, da je bil Velikonja v času streljanja v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, da je bil v afektu, prestrašen, napaden, zbit na tla in poškodovan," je pojasnil obtoženčev zagovornik Dušan Csipö.

Čeprav je novo izvedeniško mnenje v prid obrambi in je po izločitvi ostalih treh, med seboj si različnih mnenj, edino ostalo med dokazi, pa tožilec svoje obtožnice ne bo spreminjal. "Vztrajam pri tem, da ni šlo za samoobrambo, ampak za naklepno kaznivo dejanje umora, poskusa umora in dveh kaznivih dejanj lahke telesne poškodbe," je poudaril okrožni državni tožilec Janez Palovšnik, ki je prepričan, da je bil obtoženi v času storitve kaznivega dejanja prišteven in zato kazensko odgovoren za svoja dejanja.

Roman Velikonja, ki naj bi bil kot vodja jeseniškega lokala Caffe Inn po trditvah obrambe žrtev izsiljevanja, je 10. novembra 2006 v sporu in streljanju v lokalu ubil 28-letnega Elvina Hadžiča.
Roman Velikonja, ki naj bi bil kot vodja jeseniškega lokala Caffe Inn po trditvah obrambe žrtev izsiljevanja, je 10. novembra 2006 v sporu in streljanju v lokalu ubil 28-letnega Elvina Hadžiča. FOTO: POP TV

Palovšnik tudi ne namerava zahtevati novega izvedeniškega mnenja, saj je prepričan, da ta temeljijo le na subjektivni presoji psihiatrov. Izmed osmih, kolikor jih je v okviru štirih izdanih mnenj doslej ocenjevalo duševno stanje obtoženega, so namreč štirje imeli eno stališče, drugi štirje pa nasprotno. "Stroka mora za svojo trditev imeti neke dokaze, sama subjektivna ocena je premalo. Vendar v tem primeru ni nikakršnih dokazov o duševnih boleznih, motnjah ali poškodbah možganov," je opozoril tožilec.

Prepričan je, da ni dokazano niti, da je imel obtoženi pretres možganov. Kot je pojasnil, je Velikonja po streljanju sam peljal v bolnišnico ranjenca in nato odšel iz bolnišnice, medtem ko bi v primeru poškodbe tudi sam ostal na pregledu. V bolnišnico se je vrnil šele tri ure kasneje po posvetu z odvetnikom in z zgodbo o pretresu možganov, česar pa nobena kasnejša ugotovitev ni potrdila, meni Palovšnik. "Izvedenec pa ne more graditi kar na tem, kar pove obtoženec, ampak potrebuje dokaze," je poudaril.

Medtem ko Palovšnik pričakuje obsodilno sodbo, kakršno je okrožno sodišče v Kranju lani pred razveljavitvijo na višjem sodišču že izreklo, pa bo Csipö znova predlagal oprostitev. Sodba bi utegnila biti izrečena že v začetku oktobra, torej slabi dve leti po samem kaznivem dejanju, za katerega je bil Velikonja prvotno obsojen na 13 let zapora.

Velikonja, ki naj bi bil kot vodja jeseniškega lokala Caffe Inn po trditvah obrambe žrtev izsiljevanja, je 10. novembra 2006 v sporu in streljanju v lokalu ubil 28-letnega Elvina Hadžiča. Njegovega tedaj 21-letnega brata Džeralda Hadžiča in Samirja Terziča ter Mirana Kovačeviča pa je ranil. Zaradi lastne varnosti Velikonja iz pripora na sodišče še vedno prihaja v neprebojnem jopiču in v spremstvu oboroženih varnostnikov.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

1098 Hahaha živjo Osel Guzič.Nekako dolgo te ni bilo a si že prišel tako hitro iz zapora?A si bil pri tvoji ljubici Karadžiču in Šešlju na obisku ali pa sta te naročila samo za kratek čas da jima potešiš spolne želje?. Verjetno si nazaj v Slovenijo prišel zamaskiran v govno katerega se cariniki zaradi smrada niso dotikali.Hahahhaaaa Ne sekiraj se saj ne boš več dolgo tukaj.Ko te spet dobijo pri kakšni kraji kokoši si boš spet malo odahnil tam kjer si navajen.HOOOHOOOO
stafordcic@email.si
14. 09. 2008 19.23
Džerald Hadžič mu bo izrekel sodbo ko pride čas za to ker od skorumpiranega Kranjskega sodišča ne bo nić.
luciluk
14. 09. 2008 16.02
Rika21 a ti nisli bil zadnjega pol leta v SLO. Primer Global, primer zobozdravnica , ...... Taspodnji koljejo Slovencke, sodnjija jim drzi pa noz da si lahko obrisejo kri.
Magdalena Mitrovic
14. 09. 2008 15.53
najboljš bi blo da bi razni unikati i n kosmosi šli Velikonji popušit k.u.r.a.c in mu stem izkazat podporo in krajšat dneve v zaporu .
Rika21
14. 09. 2008 15.01
-1
Še dobr da mate \"taspodnje\" v Sloveniji da mate kerga za pobijat po lokalih - me prav zanima kaj bi rekli če bi bla situacija drugačna da bi \"taspodnji\" ubil Slovenca
drunks
14. 09. 2008 12.38
JA biu je prisiljen to narest, policija ni nardila svojga dela, res je da je ubiu nekoga in kazen mora bit , sam bi lahk dubu pogojno al pa čist mal zapora . Sam tud če bo oproščen , ga zunaj čakajo barabe maščevalske in kokr vidmo od policije ne bo nč in bog ve kaj bo.... Sramotno je to da se državljani morjo sami branit od kriminalcev, sodniki se pa bojijo maščevanja.... Upam da bo Jelinčič pršu v vlado in da nardi red v policiji kr če se on ne boji ciganov in ostalih, pol rabmo take tud policiste in sodstvo..
unikat.33
14. 09. 2008 05.14
Kaj pa samoobramba, cepci policajski in sodniški? Skoz ščitijo samo barabe. Tiste, ki se pa branijo pred njimi, je pa treba obsodit, al kaj? To je možno samo v Sloveniji!!!!
omega6
13. 09. 2008 21.35
Ja res nobena škoda, da je pospravil tistega čapca. Škoda je le, da ni še druga dva uspel skenslat.
An-Nagm
13. 09. 2008 21.18
Res ne štekam naroda,da odobrava umor človeka pa saj sploh ni važen kdo pa kaj je!! Res pa je sramotno,da te bande ki terja denar nemorejo zapreti pa to ne za 1 mesec,če bi bilo potrbno pa naj zgradijo še tri zapore.
-1
Res je sramota za Slovenijo,da se Velikonji sploh sodi.Tukaj se takoj vidi splošna napaka v celotnem sistemu.Namesto da bi v takih primerih dali človeku priznanje ga pa nazadnje vlačijo kot kakega kriminalca po sodišču za zahvalo da je opravil dobro delo namesto drugih. Vse te jugoviče treba katapultirati od koder so se privlekli pa ne bo nobenih sodišč.Seveda pa jih ravno zaradi tega ščitijo,ker se sodniki bojijo da bi se v tem primeru sodišča zaprla in bi ostali brez službe.
Magdalena Mitrovic
13. 09. 2008 20.04
keramičar daj zalepi že enkrat to svojo keramiko polj pa si zalepi še lape,ziher boš bolj pametn
keramicar2
13. 09. 2008 15.52
branka srbijanka drži lape in marš v srbijo
keramicar2
13. 09. 2008 15.51
slovenec se je branil na svoji zemlji in kje je zdaj problem. jugovič naj bo tam kjer je doma in ne bo problemov.
luciluk
13. 09. 2008 12.04
Kaksna kultura in demokracija v SLO se lepo vidi, ko mora osumljenec vsakic priti na sodisce v neprebojnem jopicu. Ze iz tega se vidi da v SLO obstaja kult krvnega mascevanja, ki je bil pred 1500 leti razsirjen po vecini evrope a ga je rayu in pravo pregnal v zakotne dele Kavkaza in Albanijo. Da se je to zopet razplamtelo je kriva politika in sodstvo, ta dva elementa sta izkljucna dejavnika da se zopet v SLO prebuja krvno mascevanje. Dobro bi bilo vprasati nase politike zakaj to dopuscajo in kako bo to koristilo razvoju drzave v druzbo najbolj razvitih kultur in drzav, medtem ko je v tej isti druzbi potihoma dovoljen kult krvnega mascevanja, ki je razvit v Albaniji, Kosovo, Sicilija. ker sam tega ne podpiram bom na volitvah volil ya SNS in Jelincica, da spuca sodnijo in jim vzame dozivljenski mandat, ker ko je bilo izpeljano iz razloga da stari k======i prevzamejo oblast in nekaznovano vladajo, sodniki pa so s tem izkljuceni da bi bili kaznovani za politicne sodbe. Velikonji zelim veliko srece, ter da ga oprostijo za dejanje, ker se je clovek branil pred skupino znanih Jeseniskih pretepacev. Sodnica nej se postavi v kozo velikonje in razlozi kao bi ona ubranila svojo noznico v prineru napada teh istih sterih pretepacev. Ne bi se mogla, se posebej ce so vsi smkravi zaradi preobilice k e v njihovih nosovih.
brankasrbijanka
13. 09. 2008 12.02
LUKASO@09:58 Tale Roman tudi približno ni pošten... Ni slučaj, da je končal v zaporu in ni mu prvič. So se pravi udaril skupaj, veš! Domino efekt!!
kunilingus
13. 09. 2008 11.52
kdaj bom pa e jaz aj dobil,madona
a-dmin-je-gnoj
13. 09. 2008 09.58
Tipično za našo državo;bolj si pošten,bolj ga boš najebal!
nightangel
13. 09. 2008 01.13
Naj mu dajo medaljo,da nas je rešil enega izmečka,pa ga spustijo!
xes
12. 09. 2008 22.06
trava: verjemi mi, da bi policija ze zdavnaj naredila red vendar ga ne sme, ker vsakic ko stopijo na prste kaksnemu smrdljivemu druzbenemu izmecku se naredi prava vstaja raznih clovekoljubov, zagovornikov pravic pa kajazvem se cesa (raznih hanzkov in njemu podobnih!) - zanimivo, da se vsi ti postenjaki nikoli ne zbirajo v podporo zrtvi, ampak samo takrat, ko ena baraba dobi to, kar si zasluzi! Zakoni so tudi tako pisani, da policija v bistvu kriminala ne sme preganjat, lahko ga zgolj belezi in zbira dokaze, ki jih jasno, slepa pravica nasih sodisc in sodnikov ne vidi kot dokaze oziroma jih je vedno premalo ali pa niso pravilno zbrani in podobna jajca. Ja, nekaj je gnilega v dezelici pod alpami... in smrdi.. zelo smrdi! Vsekakor tudi jaz Velikonji zelim veliko srece.
trava@pinkponk.com
12. 09. 2008 18.55
Še to sem pozabila.ne razumem vedo kdo so pa jim ne morejo stopiti na prste.vas zanima zakaj,ker se jih policaji bojijo.