Črna kronika

Spletna goljufija: lažno oddajal počitniške hiške v Avstriji

Nova Gorica, 29. 10. 2019 14.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Policisti PP Nova Gorica so obravnavali sum kaznivega dejanja goljufije neznanega storilca iz tujine, ki je na svetovnem spletu ustvaril lažno spletno stran podjetja s sedežem v Veliki Britaniji in oglaševal storitve najema počitniških kapacitet.

Kot so sporočili s PU Nova Gorica, se je oškodovanec  z omenjenim 'ponudnikom' počitniških storitev preko oglasa dogovoril za najem počitniške hiše v sosednji Avstriji. Neznani storilec je nato z namenom, da bi si pridobil protipravno premoženjsko korist, poslal oškodovancu pogodbo in račun ter ga z lažnivim prikazovanjem, da bo storitev opravljena, spravil v zmoto. S tem dejanjem je zapeljal oškodovanca, ki je plačal določeno storitev, nato pa ugotovil, da podjetje v tujini ne obstaja.Policisti bodo po zaključku preiskave navedenega primera na podlagi vseh ugotovljenih dejstev podali kazensko ovadbo. 

Neznani storilec je nato z namenom, da bi si pridobil protipravno premoženjsko korist, poslal oškodovancu pogodbo in račun ter ga z lažnivim prikazovanjem, da bo storitev opravljena, spravil v zmoto.
Neznani storilec je nato z namenom, da bi si pridobil protipravno premoženjsko korist, poslal oškodovancu pogodbo in račun ter ga z lažnivim prikazovanjem, da bo storitev opravljena, spravil v zmoto. FOTO: Miro Majcen

V zvezi z opisanim primerom vse uporabnike spletnih strani policisti ponovno opozarjajo ljudi, da naj bodo previdni pri izbiri ponudnikov, ki ponujajo tovrstne storitve na spletnih straneh. Oškodovanci naj v primerih, ko so že izvedli plačilo in ugotovili, da gre za goljufijo, o tem nemudoma obvestijo poslovno banko, s katero poslujejo, in primer takoj prijavijo policistom najbližje policijske enote. Takojšnja prijava je namreč ključna za ukrepanje pristojnih organov v smislu uspešnosti zavarovanja oziroma blokiranja nakazanih sredstev na transakcijskem računu tovrstnih prejemnikov, še opozarjajo na PU Nova Gorica.

Kako se izognemo prevari

Na SI-CERTU, nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost, so zbrali nekaj nasvetov, kako se izognemo prevaram na spletu.

- Preverite, ali naslov sogovornika v korespondenci ustreza osebi ali instituciji, ki jo predstavlja.

- Izdelkov in storitev, ki jih kupujete na spletu, ne plačujte z Western Union sistemom, saj ta ne omogoča sledenja nakazilu. Pri nakazilu preverite, ali bo denar nakazan v pravo državo.

- Če ponudba izrazito odstopa od ostalih, poskušajte pridobiti mnenje o prodajalcu oz. ponudniku (v nekaterih primerih lahko najdete opise goljufij kar na spletu).

- Ne uporabljajte spletnih povezav, ki so vam ponujene v korespondenci oz. natančno preverite, ali vodijo na pravo spletno mesto.

- Presodite, ali razlika v ceni pri nakupu pri ponudniku v tujini odtehta tveganje, ki ga pri tem prevzamete. Spore najlažje rešujete, če je ponudnik v Sloveniji oz. v EU, težje pa npr. če gre za podjetje na Tajskem ali v Afriki.

- Nikoli ne uporabljajte javno dostopnih računalnikov (cybercafe) za dostop do svoje elektronske pošte ali celo e-bančnih storitev, gesla se lahko prestrezajo (z vednostjo lastnika računalnika ali brez nje). Elektronsko pošto pošiljajte s svoje naprave (pametni telefon, netbook, prenosnik), pri tem pazite, da je povezava šifrirana.

- Če ste žrtev goljufije in je prišlo do oškodovanja, to prijavite policiji. Pozanimajte se na banki, kakšne so možnosti za preklic plačila.

- Za tehnično pomoč pri izsleditvi pošiljatelja elektronske pošte in lokacije spletnega mesta se lahko obrnete na SI-CERT.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik443897
30. 10. 2019 11.29
+2
Peklica na banki ni, ko gre enkrat naprej je KONEC, razen če si v čakalni vrsti. Čakalna vrsta pa pomeni, da si nalog napisal kak dan prej. Čeprav se bančni portali ne osvežujejo čez celi dan,ampak samoparkrat na dan, banka vseeno ne POSREDUJE. Imam 28 let podjetje, in sem naredil kar nekaj napak, pomoč banke pa KAJ NAS BRIGA !!!
Blond James
29. 10. 2019 16.24
Več kamionov substanc s hrvaškimi tablicami Ljubljana novo mesto Hrvaška meja.pozzzor😤😤😤🍌🍌🍌🍫🍫🍫🍫
SlovenijaJeFarsa
29. 10. 2019 14.46
+1
SenecaLucius
29. 10. 2019 14.37
+10
Ali je goveje avstrijsko meso je tudi možno dobiti ceneje preko teh ponudnikov?