Črna kronika

Spolna zloraba: kljub izpovedi otrok vodstvo vrtca v Sloveniji 14 dni ni storilo ničesar

Ljubljana, 22. 05. 2019 18.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Staša Lozar/U.V.
Komentarji
0

Združenje proti spolnemu zlorabljanju je razkrilo nov primer domnevne zlorabe otroka v enem od slovenskih vrtcev. 4-letna deklica je pred tremi tedni najprej staršem, nato pa še vzgojiteljem pokazala, kaj naj bi ji počel vzgojitelj v njeni skupini, kadar sta sama.

Združenje je takoj vložilo kazensko ovadbo na tožilstvo, vodstvo vrtca pa kar dva tedna ni naredilo ničesar. Pozneje je vendarle vložilo prijavo na policijo in vzgojitelja premestilo v drugo skupino, še vedno pa je v stiku z otroki. Medtem sta podobne reči kot domnevno zlorabljena deklica začela opisovati še en fantek in deklica.

Vrtca in otroka zaradi zaščite domnevne žrtve ne bomo razkrili.

Štiriletnica je nekoč rada hodila v vrtec, nato pa kar naenkrat tja ni več hotela. Staršem je povedala, da se boji vzgojitelja, in pokazala, kaj ji je počel. Katja Bašič iz Združenja proti spolnemu zlorabljanju pripoveduje, da je šlo za pripoved o očitni spolni zlorabi. 

V stiski in strahu je na različne načine opisovala, kaj se ji dogaja. Tako pretresljivega opisa si 4-letni otrok ne more izmisliti, je prepričana Bašičeva. 

Ko so pretreseni starši odhiteli v vrtec pa nov šok. Ravnateljica vrtca je namreč kar 14 dni razmišljala, preden je očiten sum spolne zlorabe prijavila policiji. "Vzgojitelja pa je premestila zgolj v drugo enoto, vendar se je na terasi znova srečeval z žrtvijo," še pravi Bašičeva. 

Kar pa je v tovrstnih primerih popolnoma nedopustno, so prepričani tudi v Skupnosti vrtcev: "Ko gre za nasilje nad otrokom, je ravnatelj dolžan takoj vzgojitelja umakniti z delovnega mesta in zavarovati žrtev nasilja," pravi Janja Bogataj

Medtem ko je združenje vložilo ovadbo, policija in tožilstvo primer preiskujeta, je vzgojitelj še vedno v vrtcu. Potem ko je deklica spregovorila, so o sumu zlorabe ravnateljico seznanili starši še dveh otrok. "Najslabše pa je, da se zadeve pometajo pod preprogo, potem tudi ravnatelji podpiramo dejanja, ki niso dopustna," še pravijo v Skupnosti vrtcev. 

Ne le domnevna zloraba, tudi to, da vodstvo vrtca bolj skrbijo delavske pravice osumljenca kot pa pravice domnevno spolno zlorabljene 4-letnice, je tisto, kar v tem in v premnogih primerih ostro bode v oči, še opozarja Bašičeva.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1