Črna kronika

FOTO in VIDEO: Izročitve očitno ne bo

Beograd, 01. 06. 2009 07.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potem ko so srbski policisti aretirali kar dva nevarna kriminalca, povezana s primerom Pukanić, je zdaj izročitev enega od njiju Hrvaški vprašljiva. Ima namreč tudi srbsko državljanstvo.

Zloglasni Željko Milovanović je končno za zapahi.
Zloglasni Željko Milovanović je končno za zapahi. FOTO: dnevnik.hr
V eksploziji podstavljene bombe na dvorišču hrvaškega tednika Nacional sta lanskega oktobra umrla lastnik Nacionala Ivo Pukanić in vodja marketinga Niko Franjić.

V Beogradu so aretirali Željka Milovanovića, ki je osumljen sodelovanja pri atentatu na hrvaškega novinarja in lastnika tednika Nacional Iva Pukanića, ter Nika Franjića, poroča srbska spletna stran B92. Informacijo o aretaciji je potrdil tudi srbski notranji minister Ivica Dačić. Minister je še dodal, da je bil Milovanović oborožen. Takoj po aretaciji so policisti vdrli v Milovanovićevo stanovanje. Begunec se je skrival v središču Beograda oziroma v starem delu prestolnice, na Dorćolu.

Milovanović naj bi usodnega dne parkiral motorno kolo pred stavbo Nacionala, tik ob Pukanićevem avtomobilu. Policija domneva, da se je nato skril in v trenutku, ko je Pukanič pristopil k vozilu, eksplozivno napravo sprožil.

Izročitve očitno ne bo

Aretacija Željka Milovanovića
Aretacija Željka Milovanovića FOTO: RTV Srbija

Milovanović ima dve državljanstvi, hrvaško in BiH, poleg tega pa še srbsko, kar je potrdil tudi direktor hrvaške policije Vladimir Faber. Njegova izročitev Hrvaški bo tako odvisna od pravosodnih organov obeh držav. Faber je dejal, da upravičeno sumijo v Milovanovićevo vlogo pri umoru Pukanića in Franjića, ker imajo "nedvoumne dokaze, da je storilec kaznivega dejanja". Dodal je, da se zaradi omenjenih dokazov "ne bojijo postopka, kjer koli ga bodo sprožili".

Kljub vsemu pa so iz Beograda sporočili, da Milovanović prav zaradi srbskega državljanstva ne bo izročen Hrvaški, poroča Index.hr. Državni sekretar srbskega ministrstva za pravosodje Slobodan Homen je ob tem pojasnil, da se državi lahko dogovorita za sodelovanje pri postopku, in dodal, da bi bilo sicer normalno, da mu sodi Hrvaška, vendar pa bodo to storili v Srbiji, če ne bodo izpolnjeni vsi pogoji.

"Ustava in zakoni Srbije ne dovoljujejo izročitev srbskih državljanov, razen če obstajajo mednarodni bilateralni in multilateralni dogovori,“ je Homen spomnil ob tem. "Težava je v tem, da samo Srbija izpolnjuje pogoje evropske integracije, Hrvaška, BiH in Črna gora pa ne,“ ga povzema Index.hr.

Edina možnost, da Srbija Milovanovića izroči Zagrebu, bi bila dokaz, da je osumljenec srbsko državljanstvo dobil nezakonito.

Najnevarnejši kriminalec?

Javnost je Milovanovića sicer označila za najnevarnejšega kriminalca na območju nekdanje Jugoslavije, povezan naj bi bil tudi z zemunskim klanom. Hrvaška je že leta 1994 izdala obtožnico zoper Milovanovića, ki naj bi na območju Baranje zagrešil vojne zločine. Policisti v Beogradu, Novem Sadu in Subotici pa ga iščejo zaradi številnih kaznivih dejanj, med drugim zaradi umorov, ropov in ugrabitev.

Srbi aretirali tudi Kuzmanovića

Trenutno je v zaporu na Hrvaškem in v Srbiji priprtih šest oseb, osumljenih za atentat na Pukanića in Franjića. Policija pa še vedno išče Bojana Gudurića, prav tako osumljenca v omenjenem primeru.

Včeraj so iz srbske prestolnice poročali tudi o aretaciji 25-letnega Milenka Kuzmanovića, ki je prav tako osumljen vpletenosti v atentat na Pukanića in Franjića. Preiskovalni sodnik mu je odredil 48-urni pripor. Kuzmanovića so aretirali že oktobra lani, saj je obstajal sum, da je prav on prinesel eksploziv iz Srbije na Hrvaško. V zaporu na Hrvaškem je bil zaprt 55 dni, nato so ga zaradi pomanjkanja dokazov izpustili. Kuzmanić je nekaj dni kasneje napovedal tožbo proti Hrvaški, saj je prepričan, da je bil nezakonito priprt. Hrvaška policija ga je sumila tudi, da je pomagal organizirati pobeg še treh osumljencev, ki naj bi naj bi tudi sodelovali pri načrtovanju atentata.

Pukanić in Franjić
Pukanić in Franjić FOTO:

Policija je Kuzmanića prvič aretirala 29. oktobra, na isti dan, ko je aretirala domnevnega šefa beograjske mafije Sretana Jocića, bolj znanega po vzdevku Joco Amsterdam, ki je prav tako osumljen vpletenosti v umor. Joco Amsterdam naj bi bil glavni naročnik, saj naj bi se želel Pukaniću maščevati zaradi člankov, objavljenih v Nacionalu, v katerih je Pukanić pisal o njegovih kriminalnih poslih.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Knindzica
01. 06. 2009 22.42
poba bo ostau u srbiji in nć mu ne bojo
Srbenda
01. 06. 2009 17.34
Nic izrocit, kr v Srbiji naj mu sodijo, ce je odgovoren za to, bo dobil zasluzeno kazen ce ni pa ne.!
stillsistem
01. 06. 2009 15.09
poba se je smeju kot bi šlo za skrito kamero...:) no vsaj zdaj se ne bo več
Amel505
01. 06. 2009 12.49
srbska policija je zakon
135kmh
01. 06. 2009 12.23
zigyec Da jih nobeden ne prepozna a veš
zigyec
01. 06. 2009 11.52
zakaj pa majo policaji maske?
indiana
01. 06. 2009 11.42
Kje so aretacije tajkunov in direktorja gradbenega podjetja pred kamerami RTV? Če tega ni , potem ni pravega boja zoper kriminal. Samo zavajajo javnost. Naj najmejo svetovalce...
JohnWayne
01. 06. 2009 11.42
frako.. evropa je merilo za idiote..
459261
01. 06. 2009 11.36
mislim da je se je tale dečko zadnjič nasmeju,bomo vidli če mu bo zdaj tako smešno.
frako
01. 06. 2009 10.54
vi kar na delo enga po enga pa boste mogoče kdaj vidl europo. tako je treba s trdim delom