Črna kronika

Starša Maddie ob 15-letnici izginotja: 'Nujno, da izvemo resnico'

London, 03. 05. 2022 17.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mineva 15 let od izginotja takrat triletne britanske deklice Madeleine McCann v portugalskem letovišču Praia da Luz. Starša deklice, Kate in Gerry McCann, po vseh teh letih, ko se je za njuno hčerko izgubila vsaka sled, poudarjata, da je nujno, da izvesta, kaj se je z njo zgodilo.

Kate in Gerry McCann - 3
Kate in Gerry McCann - 3 FOTO: Reuters

"Mnogi govorijo o potrebi po 'zaključku'. To je bil vedno čuden izraz. A ne glede na izid bo Madeleine vedno najina hči, storjen je bil resnično grozljiv zločin. To bo ostalo," sta zapisala na predvečer obletnice izginotja. "Negotovost povzroča šibkost, vedenje in gotovost pa dajeta moč. Zato je najina potreba po odgovorih, po resnici, bistvena," sta dodala.

Ob tem sta se zahvalila britanskim, portugalskim in nemškim oblastem za njihovo delo ter svojim podpornikom za nadaljnje dobre želje. "V veliko tolažbo je vedeti, da je Madeleine, ne glede na čas, ki je minil, še vedno v srcih in glavah ljudi," sta dejala.

Portugalsko tožilstvo je sicer konec prejšnjega meseca sporočilo, da je v primeru izginotja Madeleine McCann imenovalo uradnega osumljenca. Njegovega imena sicer niso navedli, so pa povedali, da delujejo na zahtevo nemških oblasti. Leta 2020 je nemška policija sporočila, da v zvezi s primerom preiskuje moškega. Gre za Christiana Bruecknerja, ki ni bil v zvezi s tem primerom nikoli obtožen in zanika vsakršno vpletenost v Madeleinino izginotje.

Čeprav so se ob postavitvi uradnega osumljenca pojavila ugibanja, da je bila to posledica bližajočega zastaralnega roka – po 15 letih od prijave izginotja namreč po portugalski zakonodaji ni mogoče več določiti osumljenca za izginotje – pa so portugalski policisti zatrdili, da so se za to potezo odločili zaradi "močnih indicev".

Brueckner je sicer trenutno v zaporu v Nemčiji zaradi kaznivih dejanj, povezanih z drogami, obsojen pa je bil tudi na sedemletno zaporno kazen zaradi posilstva 72-letne ženske. 45-letnik odločno zanika kakršno koli vpletenost v Madeleinino izginotje. Medtem je britanska policija zagotovila, da bo storila vse, kar je v njeni moči, da bi poiskala odgovore. Glavni inšpektor Mark Cranwell, ki je vodil preiskavo izginotja deklice, pa je dejal: "Petnajst let od Madeleininega izginotja v Praia Da Luz so naše misli, kot vedno, z njeno družino. Policisti še naprej preiskujejo primer in naša predana ekipa še vedno tesno sodeluje s portugalskimi kolegi." Madeleine bi maja dopolnila 19 let.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User1538643
04. 05. 2022 11.25
+1
Vse skupaj je predstava in nastopi, takole zasnovano id samega začetka, ali pa je nesrečni dogodek izkoriščen za umazane cilje.
User1538643
04. 05. 2022 11.12
+3
Poslušal in pogledal sem intervju s Petrom Hyattom. Očitno gre za sposobnega moža, vendar počenja dve pomembni napaki. Prva je, da vse analizira iz perspektive globoko vsidrane domneve, da sta starša kriva, in druga je da, kadar govori o svojih analizah, recimo ob zaposlovanju, ne izstopi iz lastne sfere predsodkov, iz lastnega sveta, v sfero kandidata in dogodkov, ki jih imel kandidat pred tem pogovorom in ki spremenijo pomen analiziranih stavkov in besed. Kljub temu, če 80% analize drži, celo manj, če drži 50% analize, a menim da drži, sta starša utemeljeno glavna osumljenca. Očitno je tudi, da sta starša, v primerjavi z drugimi starši v podobnih situacijah, popolnoma distancirana od Madeleine, hladna, usredotočena na zgodbo, ki jo ponujata, in na sebe. V primerjavi z vsemi filmi, ki sem jih gledal na to temo, tudi ponujata najslabšo in prozorno igro. Njih Madeleine v bistvu, ne zanima (več). Tako da mi je, tudi brez Hyatta, povsem jasno, da to, kar zagovarja, tudi drži, in to sem že tukaj bil pisal, ob eni prejšnjih obletnic dogodka, saj se vsi takrat, kot tudi tokrat, o tem razpišejo. Odpira se vprašanje, zakaj nemški preiskovalci in policija, silijo v drugo smer in hočejo ustvariti krivca? Kdo to in kako plačuje, in gotovo ima interesa? Menim, da poznam odgovor in tudi o tem sem že bil pisal. Medeleine je bila žrtvovana za višje cilje križarske sekte katere sta tudi starša gotovo člana, in ki potrebuje primere, da bi upravičila svoj obstoj, saj je pri njunem obnašanju, govorici in drži očitno, da so v ozadju eni višji cilji, pa tudi brez širše podpore organizacije, ne bi do tukaj zdržala. Bruckner je tukaj distrakcija, preusmeritev pozornosti, tudi primerna žrtev.
RdečaKapica
04. 05. 2022 09.04
+2
Ta dva zelo dobro vesta, kje je njuna deklica :(
Walter Pravicek
04. 05. 2022 08.35
+2
Kakorkoli obrnemo o tej Maddie,KJE sta bila starša TAKRAT na dopustu?Ja otroke je treba varovat,ne veseljačit.
enakatalena
04. 05. 2022 16.06
Ajoj, kakšna sodba drugih! Po moje ti nimaš otrok, ker take pišeš. Kdor jih ima in je pošten do sebe, si lahko prizna, da vsaj enkrat v življenju svojih otrok ni ravnal odgovorno. K sreči se je nam, našim staršem in dedkom izšlo brez posledic. Kaj lahko se pa ne bi. Iz preprostega razloga: ker smo ljudje. Soditi druge je najbolj pritlehno od vsega. Če pometaš pred svojim pragom, nimaš časa za druge!
ni_mi_vse_eno
03. 05. 2022 21.50
+2
Če iščeš Peter Hyatt v povezavi z Maddie McCann, potem najdeš intervju Richard D. Hall-a s Petrom. Ta strokovnjak analizira izrečene besede in na podlagi teh ugotavlja resnico. Zelo zanimiva ugotovitev.
Delavec_Slo
03. 05. 2022 21.27
+7
Saj jo vesta!
ni_mi_vse_eno
03. 05. 2022 21.50
+3