Črna kronika

Starša umrlega otroka bosta kazen odslužila z delom v splošno korist

Mirna Peč, 10. 12. 2018 11.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sodišče je mamo in očeta 10 mesecev starega otroka, ki je leta 2011 umrl zaradi zapletov po nezdravljeni pljučnici, po priznanju krivde za kazniva dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti in zanemarjanja otrok, obsodilo na zaporno kazen leta in enajst mesecev zapora, ki so jima jo nadomestili z opravljanjem dela v splošno korist.

9. avgusta 2011 je smrt 10-mesečnega dojenčka močno odjeknila v javnosti, saj se je sprva ugibalo, da je dojenček umrl zaradi podhranjenosti in veganstva staršev. Pokazalo se je, da je umrl zaradi obsežne pljučnice in zapletov, ki so sledili, najbolj pa je razburil podatek, da je bil otrok z visoko izobraženimi starši tudi podhranjen, saj je tehtal le dobrih 3600 gramov. Smrt otroka in razmere v družini so vzeli pod drobnogled kriminalisti, z razmerami v družini, kjer je še pet otrok, se je ukvarjal tudi pristojni center za socialno delo.

Otrok je ob smrti tehtal le dobrih 3600 gramov.
Otrok je ob smrti tehtal le dobrih 3600 gramov. FOTO: Thinkstock

Po končani kriminalistični preiskavi je policija starše kazensko ovadila zaradi smrti dojenčka oziroma suma zanemarjanja otroka in surovega ravnanja, krško tožilstvo pa je po dopolnitvi ovadbe decembra 2011 na sodišče vložilo zahtevo za preiskavo. Sodišče jo je uvedlo junija 2013, končana pa je bila junija 2014, pri čemer je sodišče več kot pol leta čakalo na ugotovitve izvedencev medicinske stroke, povzema Delo.

Tožilstvo je v začetku avgusta 2014 vložilo obtožbo zaradi utemeljenega suma kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti, češ da dojenčka kljub izraziti podhranjenosti, težavam s kašljanjem in dihanjem ter splošnemu slabemu stanju niso odpeljali k zdravniku. Tožilci so jima očitali še pet kaznivih dejanj zanemarjanja otroka in surovega ravnanja, ki se nanašajo na ostale otroke. Kaznivo dejanje zanemarjanja so videli v tem, da otroci niso imeli izbranega pediatra, starši jih niso peljali na sistematske preglede ter obvezna cepljenja, predvsem pa je bil očitek, da jim niso zagotovili ustrezne in uravnotežene prehrane, potrebne za normalen razvoj. Otroci so imeli vrsto zdravstvenih težav – osteoporozo, nizke vrednosti železa in drugih nujno potrebnih snovi, zastoj v rasti, eden je bil celo izrazito podhranjen ter s hudimi spremembami v možganih zaradi pomanjkanja vitamina B12.

Po opravljenem predobravnavnem naroku je sodišče pravnomočno izločilo nekatere dokaze, čemur je novembra 2015 sledila izločitev predsednika razpravljajočega senata. Spis je prevzel drugi sodnik; ta je v pripravah za glavno obravnavo odredil izdelavo novega izvedenskega mnenja. Zadeva se je še nekoliko zavlekla zaradi nove zahteve obrambe za izločitev dokazov, šele po pravnomočni odločitvi o tem pa so nastopili pogoji na razpis glavne obravnave, še piše Delo.

Po več let trajajočih sodnih postopkih sta s tožilstvom sklenila sporazum o priznanju krivde

Novomeško okrožno sodišče konec lanskega oktobra od tožilstva prejelo sporazum o priznanju krivde in ga tudi sprejelo ter v skladu njim staršema izreklo po deset mesecev zapora za kaznivo dejanje povzročitve smrti iz malomarnosti ter po tri mesece za vsako od petih kaznivih dejanj zanemarjanja otroka in surovega ravnanja. Nato jima je določilo enotno kazen eno leto in enajst mesecev zapora, ki pa so jima jo nadomestili z opravljanjem dela v splošno korist, in sicer s 1400 urami dela, ki sta jih dolžna opraviti v roku dveh let od izvršljivosti sodbe, so potrdili na sodišču, še navaja časnik.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Razumnež
11. 12. 2018 21.00
+4
Joj ste nekateri omejeni.... Tukaj obsojate vegane (čeprav članek govori o slabih starših), v nekem drugem članku pljuvate čez RKC (čeprav članek govori o napadalnem homoseksualcu) spet drugje se spotikate ob A, čeprav je zgodba o B.... Dajte malo trezno razmislit in ne kupit vsega, kar vam mediji dejansko vbijajo v glavo. Popolnoma ste že oprani.
Razumnež
11. 12. 2018 21.03
+2
Če bi v članku pisalo, da sta oba starša levičarja in sta otroku, ki pa je desničar žlico silila v levo roko in je zato ker ni mogel jesti od lakote umrl, bi se spotikali ob levičarje..... Skratka dajte malo razmislit in ne kupit vsega kar vam strežejo mediji.... nič ni narobe, če malo razmišljate.
jazzie12
10. 12. 2018 21.51
+11
Gospa za cunjce ima, otroku pa osnovnega ni dala...hrane namreč. Vidi se jima, da ne obzalujeta. Sterilizacija in kastracija.
Igor ?ukanovi?
10. 12. 2018 22.44
+3
Starša imata za cunje, otrok pa umre med izbiranjem želodca. Pred tem sta ga sama navadila na "zmerno" pitje. Kastrirati?
Igor ?ukanovi?
10. 12. 2018 20.47
-1
Vegan sem. A bo tale komentar tudi izbrisan? Morda kot "sovražni govor". ;-) Ne razumem, zakaj ne vidim komentarjev, v katerih sem svoje prepričanje (ki je bistveno drugačno od prevladujočega v Sloveniji) ubesedil na korekten način.
Igor ?ukanovi?
10. 12. 2018 20.48
+2
Aha, zdaj jih vidim. Se opravičujem. Res nenavadno se osvežuje tale spletna stran.
Igor ?ukanovi?
10. 12. 2018 20.35
+11
Vegan sem. V največji prehranski statistični študiji na svetu - kitajski študiji, so ugotovili, da so imeli več železa v krvi tisti Kitajci, ki so jedli manj mesa. In Kitajci v povprečju dvakrat več od Američanov. Tako da je slabokrvnost pri veganskem otroku res znak za alarm in močan indic, da sta starša počela nekaj zelo zelo narobe. Tako da se strinjam s kaznijo. A želim si, da se tu ne ustavi. V Sloveniji je ogromno staršev, ki spodbujajo svoje otroke k drogiranju s trdo drogo. Da, alkohol je trda droga. Nekateri teh otrok med črpanjem želodca že pred polnoletnostjo umrejo. A se vse pomete pod preprogo češ, da so starši z izgubo otroka že preveč pretrpeli. Ne, niso. Takšne bi bilo treba v zapor. Tam je vse kristalno jasno.
Igor ?ukanovi?
10. 12. 2018 21.23
+0
V vseh, prav vseh, raziskavah vegani živimo dlje. Zakaj nas spodaj pljuvajo?
Igor ?ukanovi?
10. 12. 2018 21.27
+4
Pavle, res je (zmerno) pitje rdečega vina koristno proti strdkom. A samo za tiste ki jedo veliko svinjine. Kljub temu da gre za trdo drogo. Tudi mehka droga konoplja ima določene pozitivne učinke. A se ne dajo primerjati s pozitivnostjo opustitve (vsaj rdečega) mesa.
Igor ?ukanovi?
10. 12. 2018 21.28
+3
P.S. Glede na tvoj pristop domnevam, da zagovarjaš tudi "zmerno" veganstvo. ;-)
Igor ?ukanovi?
10. 12. 2018 20.06
+6
Vegan sem. Vegani imamo v povprečju boljšo kri od vsejedcev, tako da je slabokrvnost pri veganskih otrocih res znak za alarm. Ne poznam osebno omenjene družine, a se iz opisa strinjam s kaznijo. Ne strinjam pa se s pometanjem pod preprogo slovenskih problemov. V Sloveniji letno umre do sto (100) dojenčkov mlajših od enega leta. Nasploh umre preveč otrok. Veliko se jih vpričo staršev drogira s trdo drogo. Govorim seveda o alkoholu, ki je trda droga. Ali bodo vse starše, ki so jim otroci umrli med črpanjem želodca, kaznovali ustrezno trikrat bolj strogo od zgoraj omenjenih dveh čudakov?
Nadzornik
10. 12. 2018 18.25
+1
Mrktitik77 dobro da ti moderator ne kensla glede žaljenja. Jaz ne žalim sam povem kaj mislim in adijo moj komentar.
MrKritik77 .
10. 12. 2018 17.07
+18
Bistveno prepoceni sta jo odnesla, bedaka zarukana! Bogo dete. :-(
aloalo
10. 12. 2018 17.21
+9
Vse živjenje bosta to nosila v sebi, ne se sekirat palica ima dva konca
hladnajesen
10. 12. 2018 17.03
+20
Visoka izobrazba še ni pogoj, da so ljudje razgledani, pametni, dobrosrčni in razsodni. Čeprav po navadi brzdam svoj jezik, se mi zdi, da je šlo v tem primeru za trmo staršev pri njihovih načelih veganstva. Vsak vsaj kolikor toliko razgledan človek ve, da ljudje potrebujemo raznovrstno in uravnoteženo prehrano. Mislim, da bi vsak pameten starš, pa četudi z nedokončano osnovno šolo, vedel, da je treba bolnega otroka peljal h zdravniku, še posebej če pri 10 mesecih tehta 3600 gramov!!! Nobena kazen ne more vrniti otrokovega življenja. Upam pa, da starši od takrat naprej skrbijo za otroke tako kot je to nujno potrebno za otrokov razvoj. P.S. Nekje na drugem koncu sveta umirajo otroci zaradi lakote in podhranjenosti, tukaj pa je umrl otrok zaradi lakote in podhranjenosti v deželi, kjer je blaginja!
Sortegilio
10. 12. 2018 16.36
+34
sramotno nizka kazen. Mene bi bilo sram, kakšno sodstvo imamo mi. Očitno življenje otroka ni vredno nič. To je smešno nizka kazen. Butale!
Ramzess
10. 12. 2018 16.06
+10
Toliko v dveh letih, še v redno službo ne bosta imela časa hodit redno. Kaj pa je bilo s preostalimi otroci pa ni navedeno.
mikitr
10. 12. 2018 15.15
-11
AlenkinaBratovščina,jaz pa mislim ,da se država na spločno vse preveč vtika v družino,na drugi strani pa ne zna urediti osnovnih stvari,kot so zdravstveno varstvo,šolstvo,..... Velika večina otrok je vzgojenih na dobrih temeljih in bi imeli zelo lepo otroštvo,če jim nebi strokovnjaki v šolah nalagali takih bremen.Žal pa so izjeme in ta dva bi obsodil zaradi zanemarjanja na velike zaporne kazni.
Kliko7
10. 12. 2018 16.37
+1
AlenkinaBratovš?ina
10. 12. 2018 14.46
+8
kvazi republika slovenija še vedno zvesto neguje sužnje lastniško ureditev, po kateri so otroci last staršev, ki z njimi lahko ravnajo po svoji vesti, torej jih ne hranijo oziroma skladno s svojimi svetonazorskimi načeli pustijo vegetirati (veganirati), ne cepijo in po neprimerni uporabi očitno brez kazni zavržejo. lepo.
Maxx365
10. 12. 2018 14.32
+78
Starša, ki sta zavestno povzročila smrt enega otroka, ostalim pa povzročila nepopravljivo škodo (osteoporoza, poškodbe na možganih, podhranjenost...), da sta z njimi surovo ravnala in jih skrajno zanemarjala sta za vse našteto prejela pogojno kazen, res narobe svet. To ni nič drugega kot potuha tem in drugim podobnim staršem, ki so s tem sprejeli sporočilo, da je takšno ravnanje minorno, nepomembno in da za takšno sicer za normalno razmišljajoče ljudi skrajno kruto dejanje, ne bodo kaznovani ali pa bodo kaznovani zgolj z neko pogojno kaznijo, Kazen bi morala že v svoji osnovi biti takšna, da vse potencialne storilce, ki podobno razmišljajo, odvrne od podobnih dejanj, ta "kazen" takšnega pomena nima, sploh če pomislimo, da sta neodgovorna starša s svojim ravnanjem pravzaprav umorila otroka.
TolstojV
10. 12. 2018 14.29
+57
Ni ju obsodilo sodišče temveč sodnik ali sodnica s priimkom in imenom! Zakaj novinarčki ne napišete priimka in imena! Taki sodnik si zasluži da leti iz sodišča čim prej ker davkoplačevalci plačujemo nepoštene nesposobne nestrokovne uradnike da sodijo. Šiško je v priporu 3 mesece starša ki ubijeta lastnega otroka pa družbeno koristno delo. Kaj smo ljudje res tako neumni da ne ločimo kaj je prav in kaj ne ta država poka res po dolgem in po čes!
dule
10. 12. 2018 14.10
+54
Idiotizem visoko izobraženih hipsterjev, kateri živijo kvazi moderno in v sožitju z naravo. Tolaži nas, da je po Gaussu, visoko izobraženih intelektualcev, kateri se oblačijo v izrabljene žaklje od krpmpirja, izredno malo.
picolin
10. 12. 2018 14.10
+70
tu se sedaj pokaze koliko imajo taki starsi ki so visoko izobrazeni pameti in prakse v glavi in to na vseh podrocjih ne samo pri otrocih .mi smo gor zrasli ko starsi se zaposlitve niso imeli in samo osnovno solo , kaj sele sodobno hrano ki jo poznamo danes in medicino itd...pa smo vsi zdravi in lepo vzojeni pa ce prav smo ziveli v velikem pomankanju .
and1302
10. 12. 2018 13.59
+54
lepo pise visoko izobrazeni starsi .torej ce bi bil otrok od starsev ki sta koncala sr.solo bi sla pa v zapor pa se ostale otroke bi socijalna vzela pa pomoje imena bi se kar naenkrat izpisala od starsev
METKA102
10. 12. 2018 14.07
+60
Če si visoko izobražen še ni rečeno, da si pameten in še ni rečeno, da si človek. Zato pa se reče: Zdrava kmečka pamet. Ta je največ vredna in najbolj pomembna. Sicer pa, da ne bo pomote so dandanes tudi kmetje visoko izobraženi.
anjaR88
10. 12. 2018 13.55
+58
nekateri ne bi smeli imeti otrok. To je hudo zanemarjenje in tega preprosto ne bi smelo biti.
Boško1980
10. 12. 2018 13.50
+26
Sicer pa ni čudno, da so pri nas pedofili na prostosti!!!!!
Mirhollio
10. 12. 2018 13.36
+48
Kdaj bodo tile vegani ugotovili da je clovek vsejedec.... Tudi mesojedec...
Igor ?ukanovi?
10. 12. 2018 20.19
+4
Rdeče procesirano meso (takšno ki ga lahko legalno kupiš v slovenskih trgovinah) je rakotvorno. RAKOTVORNO. Kar nam poskuša dopovedati svetovna zdravstvena organizacija WHO. Ampak ne. Ker je umrl en dojenček čudaškemu veganskemu paru, je treba popljuvati vse veganske starše. Od takrat je v Sloveniji umrlo že 300 otrok mlajših od enega leta, a nihče se ne obregne ob njih. In katerega od staršev ustrezno kaznuje.