Črna kronika

Stephan naj bi Aliju ponujal 50.000 evrov za umor Janeza Plavca

Ljubljana, 21. 01. 2019 21.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tadeja Magdič
Komentarji
3

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je nadaljevalo sojenje Michelu Stephanu, ki mu tožilstvo očita napeljevanje k umoru Janeza Plavca s Kemijskega inštituta. Povedal je predvsem svojo zgodbo in razkril, da mu je ta obljubljal 50.000 evrov na leto, to je več, kot bi zaslužil v 15 letih poštenega dela.

Michael Stephan naj bi konec leta 2017 begunca iz Iraka Alija nagovarjal k temu, da s pištolo z dušilcem ustreli Janeza Plavca.

Aliju, ki je sedaj zaščitena priča, naj bi pokazal Plavčevo fotografijo, ga peljal do njegove hiše in mu dal natančna navodila, kako naj se likvidacije loti. Za opravljeno delo naj bi mu Stephan na koncu plačal skupaj 25.000 evrov. Ali je dogajanje prijavil policiji, ko sta šla preizkušat pištolo v gozd v bližini Ljubljane, pa sta padla v policijsko zasedo.

V izpovedi je Ali povedal, da naj bi mu Stephan obljubljal, da bo v samo enem letu zaslužil vsaj 50.000 evrov, to je več kot bi zaslužil v 15 letih poštenega dela.
V izpovedi je Ali povedal, da naj bi mu Stephan obljubljal, da bo v samo enem letu zaslužil vsaj 50.000 evrov, to je več kot bi zaslužil v 15 letih poštenega dela. FOTO: Kanal A

V izpovedi je povedal, da naj bi mu Stephan obljubljal, da bo v samo enem letu zaslužil vsaj 50.000 evrov, to je več kot bi zaslužil v 15 letih poštenega dela. Stefan je bil skoraj ves čas zaslišanja, ki je potekalo v arabskem jeziku, miren.

Klinični psiholog: Stephan izjemno inteligentna in superiorna osebnost, ki sebe doživlja boljšega od okolice, rada manipulira in je zelo impulzivna

Še bolj zanimivo pa je bilo pričanje sodnega izvedenca Tristana Riglerja, kliničnega psihologa, ki je podal izvedeniško mnenje o tem, kakšne osebnostne značilnosti ima obtoženi Stephan.

Označil ga je za izjemno inteligentno in superiorno osebnost, ki sebe doživlja boljšega od okolice, ki rada manipulira in je zelo impulzivna: "Pri preiskovancu sem ugotovil dokaj neugodne osebnostne značilnosti, ki jih povezujemo tudi z osebnostno motnjo, ki morda lahko vsaj delno razložijo stvari, za katere je obtožen."

Kot je dodal, je njegov občutek superiornosti v njegovem primeru delno tudi opravičen, saj gre za visoko inteligentnega človeka, z določenimi znanstvenimi dosežki: "Ampak sem ugotovil, da v tem pogledu malo  presega to svojo kritičnost."

 

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

felix58
24. 01. 2019 10.32
Pa kaj je z našimi sodišči. Servirane imajo vse podatke, samo obsodbo se čaka. Oni pa takak v parlamentu: govorijo, govorijo in govorijo, pa dajte no, saj je že vsak svoje povedal in je na papirju
travc
24. 01. 2019 10.22
+1
Takih Michelov Stephanov bomo imeli veliko.
deratizacija
22. 01. 2019 07.37
+11
Kaj so na Inštitutu razvijali za Izraelce?!