Štiri prometne nesreče na Gorenjskem povzročili motoristi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Ma.Ko. /
KOMENTARJI
6
Minuli vikend so samo Gorenjsko zaznamovale štiri prometne nesreče, v katerih so bili udeleženi motoristi. Vzroki zanje pa ravno tisti, na katere policisti najpogosteje opozarjajo: neprilagojena hitrost vožnje, prekratka varnostna razdalja, vožnja skozi ovinek. Danes se je sicer začela nacionalna preventivna akcija za večjo varnost motoristov, ki bo trajala do 12. julija. Policisti bodo motoriste v tem času poostreno nadzorovali.

Gorenjski policisti so pretekli vikend sicer obravnavali osem prometnih nesreč s telesnimi poškodbami. V šestih so se udeleženci lažje poškodovali, v dveh huje, so sporočili s Policijske uprave (PU) Kranj.

Motoristi so bili udeleženi v nesrečah v Vadičah, Bohinju, Podkorenu in na Jezerskem. V Vadičah je mopedist s potnico na ovinku trčil v avtomobil, ki je pravilno pripeljal nasproti. V Bohinju je motorist med prehitevanjem trčil v avtomobil, ki je polkrožno obračal. V Podkorenu je motorist s potnico v avtomobil pred seboj trčil zaradi prekratke varnostne razdalje. Na Jezerskem pa je motorist padel zaradi neprilagojene hitrosti vožnje, so pojasnili s PU Kranj.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Policisti ponovno opozarjajo motoriste, naj bodo previdni in odgovorni do sebe in ostalih udeležencev v prometu ter naj uporabljajo ustrezno zaščitno opremo. Ob tem spominjajo ostale voznike motornih vozil, naj so bolj pozorni na motoriste in kolesarje, ki jih je v poletnih mesecih več na cestah. "V vročih dneh se pri voznikih pogosteje pojavi utrujenost, ki močno poslabša zbranost. Med daljšo vožnjo si večkrat vzamite čas za odmor in zaužijete dovolj tekočine," svetujejo na PU Kranj.

PREBERI ŠE
Dve tretjini prometnih nesreč motoristi letos povzročili sami

Vsak četrti motorist, ki v Sloveniji povzroči prometno nesrečo, vozi pod vplivom alkohola 

Do 12. junija letos so motoristi povzročili dve tretjini prometnih nesreč, kar v številki pomeni 166 nesreč od 260. Od teh  je bilo 38 povzročenih pod vplivom alkohola, kar je skoraj vsaka četrta prometna nesreča. Štirje umrli so bili pod vplivom alkohola, vsi so bili tudi povzročitelji nesreče, kažejo podatki Javne agencije RS za varnost prometa (agencija).

In ta statistika je med drugim razlog, da se je danes začela nacionalna preventivna akcija za večjo varnost motoristov. Njen glavni namen je spodbuditi motoriste k preudarni, odgovorni vožnji in jih opozoriti, naj ne precenjujejo svojih motorističnih izkušenj ter ne podcenjujejo razmer na vozišču. 

Poostren nadzor motoristov

Policija bo med akcijo, ki bo trajala do 12. julija, izvajala poostren nadzor na tistih relacijah, ki so pri motoristih že tradicionalno bolj priljubljene, a so zanje na določenih odsekih nevarne. V dolini Soče se bodo aktivnostim priključili tudi policisti specializirane enote za nadzor prometa, so sporočili z agencije.

Policija načrtuje tudi skupne nadzore s predstavniki policije  Avstrije in Italije, so sporočili z agencije.