Črna kronika

Storilec na Cetinju moril z lovsko puško, najprej je ustrelil otroka

Cetinje, 13. 08. 2022 09.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.H., N.V.
Komentarji
0

Črna gora ostaja zavita v žalost, policija pa še vedno preiskuje tragedijo, v kateri je moški s Cetinja ustrelil 10 someščanov, nazadnje pa je bil ubit tudi sam. Za zdaj so potrdili, da je 34-letni napadalec uporabil lovsko puško, najprej pa je ubil člane družine, ki so bili njegovi podnajemniki. Nato je začel streljati še na sosede.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Streljanje v Črni gori
    03:04
    Iz 24UR: Streljanje v Črni gori
  • Prizorišče strelskega pohoda na Cetinju
    01:11
    Prizorišče strelskega pohoda na Cetinju

Strelski pohod na jugu Črne gore je storilec začel v petek popoldne: "Ustrelil je družino, katere člani so živeli v prostorih njegove hiše v naselju Medovina kot podnajemniki. Uporabil je lovsko puško in ubil otroka, stara 8 in 11 let. Ustrelil je tudi njuno mamo, ki je nato v bolnišnici poškodbam podlegla. Storilec je stopil ven in z istim orožjem začel streljati še po stanovalcih tega naselja. Ubil jih je sedem, še šest pa jih je ranil," je direktor generalne policijske uprave Zoran Brđanin povzel kronologijo tragičnega dogajanja.  

Dodal je, da je bil v streljanju ranjen tudi eden izmed policistov, ki so prihiteli na kraj. Osumljenec je bil nazadnje ubit tudi sam, vendar pa naj ga ne bi ustrelila policija, kot so črnogorski mediji sprva poročali, pač pa eden izmed civilistov. 

Brđanin je izpostavil, da motiv za "gnusen zločin" še ni znan, saj preiskava še poteka. Obljubil je, da bo javnost obveščena o vseh podrobnostih, ko bo znanega več. Ministrstvo za notranje zadeve, policijska uprava in vrhovno tožilstvo ob tem pozivajo k zadržanosti, saj je prišlo do velike tragedije. 

Morilec sejal smrt 45 minut

Kljub temu, da veliko podatkov s strani policije še ni, so več o tragičnem dogodku pisali na srbskem Telegrafu. Smrt je moški sejal kar 45 minut v okolici svoje hiše, pri tem pa ubil sedem ljudi in ranil šest. Policisti, ki so prišli na kraj dogodka po obvestilu o streljanju, se mu niso mogli približati, saj je streljal nanje. Streljal je tudi na ekipo nujne medicinske pomoči in ji preprečil pomoč ranjenim sovaščanom. Čeprav so prvi podatki kazali na to, da se je morilec ubil sam, je sinoči višja dežurna tožilka Andrijana Nastić po preiskavi sporočila, da je morilca ubil someščan, a ni razkrila njegove identitete.

Policija prav tako še ni uradno sporočila imena osumljenca, objavili so le inicialke V. B. Mediji iz širše regije pa navajajo, da gre za Vuka Borilovića, povod za streljanje pa naj bi bilo neplačilo najemnine, piše srbski Telegraf.

Dve osebi so hospitalizirali v cetinjski bolnišnici in sta izven življenjske nevarnosti. Štiri osebe so hospitalizirali in operirali v Kliničnem centru Črne gore, od koder sporočajo, da je eden od operiranih še vedno življenjsko ogrožen, poročajo tuji mediji. Med šestimi ranjenci so tudi mladoletne osebe in policist.

Novice o strelskem pohodu v Črni gori so segle onkraj državnih meja. Odzvalo se je veliko tujih medijev, ki poročajo o tragediji, poleg tega pa sožalja prihajajo z vseh koncev sveta. Na Twitterju se je tako denimo danes oglasil visoki predstavnik za zunanjo in varnostno politiko Evropske unije, Josep Borell in prebivalcem Črne gore ter družinam preminulih izrekel iskreno sožalje. Izjema ni niti Slovenija, na Twitterju se je oglasila tudi naša vlada ter izrazila sožalje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Razglašeno tridnevno žalovanje

Vlada Črne gore je v petek zvečer razglasila tridnevno žalovanje po vsej državi. V skladu s sklepom vlade bodo ti dnevi žalovanja sobota, nedelja in ponedeljek.

"Ob tridnevnem žalovanju bodo v skladu z zakonom o državnih simbolih in dnevu državnosti na vseh stavbah državnih organov in organov lokalne samouprave ter javnih zavodov izobešene zastave," so zapisali v izjavi vlade. 

Načrtovan je bil še prihod patriarha Srbske pravoslavne cerkve Porfirija v Herceg Novi zaradi 640. obletnice mesta, vendar ga je patriarh prestavil na 29. in 30. avgust zaradi uradnega tridnevnega žalovanja in sočutja žalujočim, so sporočili pripadniki črnogorsko primorske metropolije

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3