21°C

Dva osumljena poskusa uboja iščejo z mednarodno tiralico

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
STA /U.V. /
KOMENTARJI
55
Policija je izdala evropski priporni nalog in mednarodno tiralico za dvema moškima, ki sta osumljena poskusa uboja maja letos pred gostinskim lokalom na Rejčevi ulici v Novi Gorici. 42- in 24-letnik, sicer hrvaška državljana, sta pristopila k moškemu, ki je sedel v lokalu, sledil je verbalni in fizični spor, 42-letni moški je izvlekel pištolo in z njo streljal proti 38-letniku.

Novogoriški kriminalisti so uspešno končali preiskavo okoliščin streljanja pred gostinskim lokalom na Rejčevi ulici maja letos, v katerem je bilo udeleženih več oseb. Za dva osumljenca poskusa uboja, ki sta na begu, je sodišče izdalo evropski priporni nalog in mednarodno tiralico, so sporočili s Policijske uprave Nova Gorica.

Zapisali so, da so kriminalisti v preiskavi ugotovili, da sta se 42-letni in 24-letni osumljenec 26. maja okrog 17. ure pripeljala pred lokal in takoj pristopila k 38-letnemu moškemu, ki je sedel za mizo pred lokalom. Najprej sta se starejša od treh vpletenih sprla, pri čemer je 42-letni moški drugemu udeležencu spora zagrozil tudi s pištolo.

Streljanje v Novi Gorici
Streljanje v Novi GoriciFOTO: Sibila Peternelj

Verbalnemu je sledil fizični spor, vmešal se je še 24-letnik, ki je 38-letnika s kovinskim predmetom udaril po zatilju. Temu je mlajšemu moškemu uspelo odvzeti kovinski predmet in ga je večkrat udaril po različnih delih telesa. Zatem je stekel proti avtomobilu svojih napadalcev in se s predmetom znesel nad njim, so policisti opisali dogodek.

V tistem trenutku je 42-letni moški izvlekel pištolo in z njo streljal proti 38-letniku. Ta je nato zbežal s kraja, za njim pa je stekel tudi 42-letni moški in še nekajkrat ustrelil proti bežečemu, a ga ni zadel. Moškemu se je med begom uspelo otresti zasledovalca. Celotno dogajanje pred lokalom in streljanje je zaznalo več ljudi, ki so bili takrat v bližini, ter o tem obveščali policijo, so dodali v sporočilu.

Streljanje v Novi Gorici
Streljanje v Novi GoriciFOTO: Sibila Peternelj

Osumljenca pobegnila na Hrvaško, pri tem sta jima pomagali sorodnici 

S preiskavo so ugotovili, da sta se osumljenca poskusa uboja, sicer državljana Hrvaške, zatem skrila v stanovanjski blok, kjer sta neprijavljeno bivala. Ob prihodu kriminalistov ju tam več ni bilo, so pa v stavbi še isti dan našli pištolo. V nadaljevanju so kriminalisti ugotovili, da sta osumljenca v večernem času z osebnim avtomobilom odšla na Hrvaško. Iz vseh ugotovitev je izhajal sum, da sta osumljencema po storitvi kaznivega dejanja aktivno pomagali dve sorodnici, saj sta jima s prevozom čez državno mejo omogočili pobeg iz države in sta sodelovali pri skrivanju storilčevega strelnega orožja. Kot se je izkazalo v preiskavi, je bila v obračunu uporabljena pištola, ki je bila pred več leti ukradena na Hrvaškem, zaradi česar so ovadili 42-letnega osumljenca.

Motiv ni znan, 38-letnik naj bi bil povezan z izsiljevanjem 

Za zdaj motiv za napad še ni povsem znan, ker sta storilca še vedno na begu, 38-letni oškodovanec pa ni želel sodelovati s kriminalisti. So pa ti v okviru preiskave ugotovili, da naj bi bil povezan z izsiljevanjem prijateljev in znancev hrvaških državljanov na begu. Kot izsiljevalec je bil tako kazensko ovaden 38-letni slovenski državljan, ki je bil v dogodku pred lokalom udeležen kot oškodovanec. Poleg tega je bil kazensko ovaden zaradi groženj ter neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami.

Zaradi drog in krive ovadbe so policisti v povezavi s preiskavo ovadili še eno osebo, in sicer 26-letnega državljana Slovenije in Severne Makedonije.