Črna kronika

Napadalec na časopis Capital Gazette obtožen petih umorov, moril je iz maščevanja

Annapolis, 29. 06. 2018 06.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA/A.K./N.P.
Komentarji
33

Na časopisni hiši Capital Gazette v ameriški zvezni državi Maryland je bilo v strelskem napadu ubitih pet ljudi, še nekaj pa jih je bilo ranjenih. Tožilstvo ameriške zvezne države Maryland je 38-letnega Jarroda Ramosa, ki je v četrtek z zakonito kupljeno puško napadel redakcijo časopisa Capital Gazette v Annapolisu, obtožilo petih umorov v oteževalnih okoliščinah.

Več videovsebin
  • Streljanje na časopisni hiši v ZDA
    01:25
    Streljanje na časopisni hiši v ZDA
  • Iz 24UR: Pet mrtvih v napadu
    02:27
    Iz 24UR: Pet mrtvih v napadu

Kot poročajo lokani mediji, je policija pridržala moškega, ki je leta 2012 časopisno hišo neuspešno tožil zaradi obrekovanja. Ameriška policija je v četrtek zvečer identificirala 38-letnega lokalnega huligana Jarroda Ramosa kot osumljenca za umor petih članov redakcije časopisa Capital Gazette.  

Ramos je imel pri sebi tudi dimne bombe in šok granate.
Ramos je imel pri sebi tudi dimne bombe in šok granate. FOTO: AP

Iskal žrtve

Preiskovalci bodo preučili vse nasilne grožnje, ki jih je prejela medijska hiša Capital Gazzete preko družbenih medijev. "To je bil načrtni napad na Capital Gazette," je dejal predstavnik lokalne policije. Ramos je v četrtek vstopil v poslopje časopisa in začel streljati s puško. Policija pravi, da je iskal tarče in dobro vedel, na koga bo streljal. Pobil je pet ljudi, dve osebi pa sta bili lažje ranjeni. Policija je objavila imena žrtev. To so urednica posebnih izdaj Wendi Winters, novinar John McNamara, urednik Gerald Fischman, pomočnica prodaje Rebecca Smith in pomočnik urednika ter kolumnist Rob Hiaasen. Slednji je brat slavnega ameriškega romanopisca Carla Hiaasena s Floride.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na kraju so našli tudi eksplozivno sredstvo, ki pa so ga uspešno odstranili. Iz stavbe so varno pospremili več kot 170 ljudi, poroča BBC. 

Ramosa je policija aretirala med napadom, vendar ni bil preveč zgovoren, poleg tega pa si je pred zločinom uničil prstne odtise in ga niso mogli hitro identificirati.
Ramosa je policija aretirala med napadom, vendar ni bil preveč zgovoren, poleg tega pa si je pred zločinom uničil prstne odtise in ga niso mogli hitro identificirati. FOTO: AP

Ramosa je policija aretirala med napadom, vendar ni bil preveč zgovoren, poleg tega pa si je pred zločinom uničil prstne odtise in ga niso mogli hitro identificirati. Uporabili so tehnologijo za prepoznavanje obraza. Njegovo fotografijo so dali v različne baze podatkov, od kriminalnih kartotek do potnih listov in vozniških dovoljenj. Kot poroča CNN, se je osumljenec ob prihodu policije, ki je bila na kraju v manj kot minuti po prejeti informaciji o napadu, skrival pod mizo.

Motiv za strelski pohod je bilo maščevanje

Motiv za napad je bilo maščevanje, saj je bil Ramos več let jezen na poročanje časopisa o njem v zvezi z žensko, ki ga je leta 2011 obtožila nadlegovanja, za kar je priznal krivdo. Proti časopisu je vložil tožbo zaradi obrekovanja, ki jo je sodišče zavrglo kot povsem neutemeljeno.

Ramos je na družbenih medijih napadal časopis, leta 2015 je na primer tvitnil, da bi bilo lepo, če bo časopis nehal izhajati, še bolje pa, če bi dva novinarja nehala dihati. Nekdanji izdajatelj Tom Marquardt je zaradi številnih groženj leta 2013 poklical policijo, ki sedaj izvaja notranjo preiskavo, ali bi lahko ukrepala že prej.

Kot vojno območje

Zaposleni na časopisni hiši so sicer globoko prizadeti, a jim je uspelo dokončati današnjo izdajo časopisa. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 Na Twitterju so nekateri novinarji že delili trenutke groze. Novinar Phil Davis je zapisal, da ni nič bolj groznega kot to, da slišiš, kako pod streli pade več ljudi, potem pa zvok, kako napadalec znova nabije pištolo. Kot poroča Baltimore Sun, je Davis dejal še, da je bilo kot na vojnem območju. "Ljudje so se po koncu streljanja še vedno skrivali pod mizo. Ne vemo, zakaj je prenehal s streljanjem." 

Zaposlena na Capital Gazette Selene San Felice je za CNN povedala, da se je takoj, ko je zaslišala strele skrila pod mizo, a še prej je želela pobegniti skozi zadnja vrata, a so bila ta žal zaklenjena. 

Dan po napadu.
Dan po napadu. FOTO: AP

Priče pravijo, da je napadalec prenehal streljati, še preden je prišla policija, ki je posredovala izjemno hitro. Prva patrulja je bila na kraju dogajanja v minuti po prvih strelih. Ramos je imel pri sebi tudi dimne bombe in šok granate. Vršilec dolžnosti policijskega šefa okrožja Anne Arundel, kamor spada Annapolis, Bill Krampf je na novinarski konferenci dejal, da je šlo za merjen napad na časopis Capital Gazette.

Desničarski provokator na družbenih omrežjih pozival k streljanju na novinarje

Še ko so razne policijske agencije posredovale v Annapolisu in iz poslopja evakuirale 170 ljudi, se je newyorška policija odločila, da za vsak primer posebej zaščiti objekte večjih medijev v mestu. Motiv napada v Annapolisu namreč ni bil znan, v ZDA pa trenutno vlada zelo napeto ozračje, ki ga povzročajo komentatorji in politiki na čelu s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom.

Ta je medije in novinarje večkrat označil za sovražnike ameriškega ljudstva, nazadnje pred dvema tednoma na Twitterju. Dva dni pred napadom je desničarski provokator in podpornik Trumpa Milo Yiannopoulos svoje sledilce na družabnih medijih pozval, naj streljajo na novinarje. Po napadu je dejal, da ničesar ne obžaluje, za napačno razumevanje izjave pa so krivi novinarji, ki niso dojeli, da se je le šalil. Nato pa novinarje spet opredelil kot golazen in izrazil mnenje, da je napad izvršil dementni levičar.

Predsednik Trump je kot običajno sporočil, da moli in misli na žrtve, ter se zahvalil policistom za posredovanje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nato se je vsulo nanj po družabnih medijih, naj se ne spreneveda, da mu je res mar za novinarske žrtve. Tiskovna predstavnica Bele hiše Lindsay Walters je zagotovila, da vztrajajo pri prepričanju, da ne sme biti prostora za nasilje ne glede na to, proti komu je usmerjeno. Politična prepričanja strelca v četrtek zvečer še niso bila znana.

Novinarka časopisa zavrnila izraze sožalja politikov

Novinarka časopisa Capital Gazette Selene San Felice je danes na televiziji CNN zavrnila tradicionalne izraze sožalja politikov, da so "njihove misli in molitve z žrtvami". 

Novinarske ekipe, ki so se zbrale pred časopisno hišo.
Novinarske ekipe, ki so se zbrale pred časopisno hišo. FOTO: AP

"Ta trenutek ne vem, kaj si želim, ampak bo potrebno malce več kot nekaj dni pokrivanja in izrazov misli ter molitev. Hvala za molitve, ampak če nimate kaj drugega, potem mi vaše molitve iskreno povedano dol visijo," je dejala.

Predsednik Donald Trump je sporočil, da moli in misli na žrtve ter se zahvalil policistom za posredovanje. Trump je sicer medije in novinarje v svojem mandatu že večkrat označil za sovražnike ameriškega ljudstva, zato so se na njegov tvit pojavile ostre kritike, naj se ne spreneveda, da mu je res mar za novinarske žrtve. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Heretik1
30. 06. 2018 22.25
Desnuharji itak še nikoli niso storili nič dobrega. Zanje je značilno, da imajo dve levi roki!
Kollerik
29. 06. 2018 18.29
+1
lovke malega murgeljčana so povsod....
Uporabnik1306167
29. 06. 2018 13.23
+3
V Mexicu na tisoce in tisoce tolp huliganov mafijasev kateri vsakodnevno prevazajo na tone droge na sever pa ih castijo tramp zatiska oci ukvarja se z nedolznimi druzinami in otroci.Bozja siba je dolga pravicna boste vsi prisli na svoje prej ali slej bodite prepricani
Uporabnik1306167
29. 06. 2018 13.20
+2
V Mexicu na tisoce in tisoce tolp huliganov mafijasev kateri vsakodnevno prevazajo na tone droge na sever pa ih cistajo tramp zatiska oci ukvarja se z nedolznimi druzinami in otroci.Bozja siba je dolga pravicna boste vsi prisli na svoje prej ali slej bodite prepricani
Heretik1
29. 06. 2018 12.44
+4
Še dobro, da je bil belec in ne terorist!
Uporabnik1385495
29. 06. 2018 11.33
+13
Donny Duck bi imel se vec orozja.Lepo prosim,naj ga imajo.Cimvec.Manj,ko jih bo,manj neumnosti bo na svetu.
Augusto Pinochet
29. 06. 2018 11.38
+12
Maryland, zvezna država z najbolj strogimi zakoni kar se tiče orožja v ZDA. In eno največjih legel liberalcev in demokratov.
truckersaso
29. 06. 2018 11.27
+3
Pomoje so Rusi!
jmis
29. 06. 2018 11.24
+8
še jezus ni več kar je bil
detect
29. 06. 2018 11.19
+6
kaj je simpatičen.hahahahaaaaa
kbcz
29. 06. 2018 11.18
+5
po njegovi bradi je jasno kam pes taco moli
MaldiniSLO
29. 06. 2018 11.47
+2
Meni je jasno pri tvojem komentarju kam pes taco moli ampak na tvojo žalost ni tako :D
detect
29. 06. 2018 11.06
+7
baje ni dobil regresa.
matej1111
29. 06. 2018 11.06
+1
Še ko Trump napiše, da žaluje se najde par oprancef, ki mu očitajo, da se sprenaveda. Potem veš kako skrajnilevičarji preko medijev ustvarjajo javno mnenje.
Uporabnik1306167
29. 06. 2018 10.47
+10
Ameriška policija je v četrtek zvečer identificirala 38-letnega lokalnega huligana Jarroda Ramosa Ce bi imel muslimansko ime bi ze bil terorist drugac pa je huligan in verjetno dusevno moten
kbcz
29. 06. 2018 11.19
+10
SeriousOm3ga
29. 06. 2018 15.12
+3
Poglejte si definicijo terorizma, da vam bo bol jasno kdo je in kdo ni terorist.
AlenkinaBratovš?ina
29. 06. 2018 09.51
+5
Uporabnik1306167
29. 06. 2018 10.49
+2
Pise da je huligan, bil bi terorist ce bi se pisal Ramiz ali Ahmed ni Ramiz ampak Ramos in bodo potem rekli da je dusevno moten
kbcz
29. 06. 2018 11.19
-9
fender, ti razumes da "teroristi" ubijajo v imenu svojega boga? kaksne to veze ima z nekimi motenimi osebki, kaj hoces sploh povedat v bistvu?
Uporabnik1306167
29. 06. 2018 13.17
+1
Da si ti tud men.talno za.de.t, ubijati na taksen ali drugacen nacin je dejstvo da nekomu uzames zivljenje.Po tvojem bi huligane trebalo slavit
SeriousOm3ga
29. 06. 2018 15.14
+0
Tisti ki hočejo da označimo vsakega morliskega belca kot terorist, samo zato ker to besedo uporabimo za islamistične morilce, so patetični. Poglejte si definicijo terrorisma in mogoče vam bo jasno zakaj večina belcev moničnih morilcev ni označenih kot teroristi.
antilevi?ar
29. 06. 2018 09.05
-2
Še en norc, ki ne loči med bombami, granatami, minami, inproviziranimi dimnimi, pokalni, eksplozivnimi sredstvi,.prej se daj podučit preden pišeš take članke, ker ispadeš *r.eten
komarec
29. 06. 2018 08.50
-5
Nasilje rodi nasilje. Temu človeku se je zgodila krivica in jo je želel maščevati. Ne more bit drugače. Lahko da je psihično bolan, pa spet vprašanje za kaj je zbolel ali pa je posegel po orožju? Kot psihični bolnik bi lahko posegel, naprimer po kitari in bi kaj zapel. Vsi ki pobijajo imajo tak ali drugačen razlog.
Maxx365
29. 06. 2018 09.06
+20
komarec
29. 06. 2018 09.18
+13
Aijn Prenn
29. 06. 2018 07.52
+7
Me res zanima, če obstaja kakšna kvalitetna znanstvena raziskava zakaj se v najbogatejši, najvplivnejši in najbolj razviti državi na svetu streljajo vse povprek.
supplement
29. 06. 2018 08.53
-2
najbogatejši ???????,najuplivnejši???????,razvita država ?????????? kje ti živiš . mene pa zanima če obstaja kakšna ustanova ki bi tebe raziskala .
Aijn Prenn
29. 06. 2018 09.09
+9
Živim v Sloveniji, parkrat sem že bil na različnih preiskavah in pravijo, da servis še ni potreben. Pa ti??
supplement
29. 06. 2018 09.12
-3
Aijn Prenn
29. 06. 2018 12.38
+4
U4
29. 06. 2018 07.52
+14
Bolje, da se med seboj pobijajo kakor, da drugod oo svetu delajo sranje.
Aijn Prenn
29. 06. 2018 07.44
+13
Uničil prstne odtise?? Ta se je pa dobro pripravil, skoraj da malo žrtvoval za svoj cilj.