Črna kronika

Tihotapili tudi bombe in dušilce poka

Trst, 07. 07. 2009 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenski kriminalisti so ob sodelovanju italijanskih, švicarskih, bosanskih in kosovskih kolegov zadali hud udarec kriminalcem, ki so tihotapili orožje in droge po t. i. balkanski poti. Ujeli so 28 osumljencev, trije so že obsojeni.

Slovenski kriminalisti so ob pomoči tožilcev odkrili štiri kriminalne združbe, katerih člani so s Kosova organizirali ilegalne prevoze prepovedane droge in orožja. Uspešno akcijo so v družbi italijanskih in kosovskih kolegov opisali na sedežu Anti-Mafia District Directorate of Trieste (Direktoratu za boj proti mafiji v Trstu).

Zaseg heroina v Metliki decembra lani
Zaseg heroina v Metliki decembra lani FOTO: Rudi Vlašič

Med dveinpolletno preiskavo, v kateri so sodelovali tudi italijanski, švicarski, bosanski in kosovski organi pregona, so slovenski kriminalisti med drugim izvajali prikrite preiskovalne ukrepe. Dobro delo se je obrestovalo: skupna količina zaseženega heroina, zasežena v vseh štirih kriminalističnih operacijah na območjih Italije, Švice in Slovenije, presega 110 kilogramov. Zasegli so še več kot 600 gramov kokaina, kilogram hašiša ter več pištol, avtomatskih pušk, bomb, dušilcev poka in nabojev.

Slovenski kriminalisti so ovadili 28 osumljencev, ki naj bi skupaj izvršili 39 kaznivih dejanj s področja prometa s prepovedanimi drogami in orožjem. Od tega jih je 16 v priporu, trije pa so bili že obsojeni na prvi stopnji. Dobili so zaporne kazni, in sicer osem, pet in štiri leta.

Balkanska pot poteka čez Slovenijo

Slovenijo na področju tihotapljenja prepovedanih drog, orožja, eksploziva, ljudi in visoko obdavčljivega blaga zaznamuje predvsem njen geostrateški položaj. Čeznjo namreč poteka t. i. balkanska pot, po kateri kriminalci tihotapijo najrazličnejše blago, predvsem heroin. Uporabljajo najrazličnejše metode, med drugim tihotapijo čez ''zeleno mejo'', praviloma s ponarejenimi dokumenti. Blago večkrat skrivajo v prirejene bunkerje in votle dele vozil.

Največ heroina v Evropo prihaja iz Afganistana, kjer kriminalci obvladujejo njegovo proizvodnjo, ki se večinoma odvija na območjih z omejenim vladnim nadzorom. Pomembno vlogo v trgovini s heroinom na poti do Evropske unije imajo turške in albanske organizirane kriminalne združbe, ki delujejo na območju med državami pridelovalkami opija in državami porabnicami v Evropi ter imajo v teh državah vzpostavljene pomembne stike.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odbogaposlan
07. 07. 2009 17.18
zadnjič sem slišu, kako racijo so naredil za enga za 50 evrov, banana republika!
odbogaposlan
07. 07. 2009 17.17
jao,jao, tm pa kradejo milijone!he,he.
cepec22
07. 07. 2009 17.14
Ja ce ljudje nimajo zaposlitve, nekaj pac morajo poceti, saj denar ne smrdi. To je vse po zakonu trzisca. Ce vlada drzi vse nitke in ne naredi nic, da bi lahko ziveli, se pac sami znajdejo. Pisete o uspehih, a koliko se stvari dogaja, da se veste ne. In je prav tako. Kdo pa bi cital casopis, ce nebi bilo tam vedno kaj novega. Pa brez zamere.
spooks
07. 07. 2009 15.32
vsaka čast policijskim organom,sam škoda k polovijo samo mejhne ribce...une tavelke majo pa itk na zalogi folk k je prpravlen it v to za določen dnar...d bi pa sčivkal pa itk ne upajo k vejo kaj jih čaka oz njihove bližnje...
Uroš Palhartinger
07. 07. 2009 15.15
Ne vem zakaj bi kdo tihotapil dušilce, če pa jih lahko naredi vsak strugar po načrtu iz interneta... Bombe pa se uporabljajo kvečjemu za ribolov na črno...
delavec99
07. 07. 2009 14.49
zakaj se je kosovo odcepilo.(bondsteel)..???? srbska ustava ne dovoljuje tujih vojaških baz na ozemlju srbije,,...
nmjev
07. 07. 2009 14.45
Goljar Edino pameten komentar. So pa tukaj komentarji, ki zaradi enih posameznikov enega naroda krivijo ves narod oz. drzavo. "vse to izvira s kosova, mi smo jih pa priznali! kosovo je srce srbije!" Poglej kaj si napisal? Kaj a res mislis da bi bilo kaj boljs, ce jih ne bi priznali oz. bi bilo Kosovo pod Srbijo? NE, Beograd bi samo se malo bolj cvetel, ker bi potem ves heroin sel cez tam. Saj ga je ze dosti tam.
nmjev
07. 07. 2009 14.43
cohiba.cubana kaj res nima? ali se ti zdi smesen, ker sploh ne ves kaj je policija v Sloveniji...
lilou26
07. 07. 2009 14.40
čestitke...vendar hočemo še več tega
Komanov
07. 07. 2009 14.30
Čestitke našim in ostalim policistom! Le tako naprej! Vsem ostalim pa nasvet: prijavite vsakega, ki ga zalotite z drogo in prijavljajte vse oblike KD policiji.
cohiba.cubana
07. 07. 2009 14.14
kosovske policije hahahahahahahaha kosovo nima policije !!! hahahahahah
raglja
07. 07. 2009 14.11
a ste mogoče opazili, da je v vseh novicah vedno zapisano, da so prijeli tako imenovane "slovence", ki jim je ime Halili, Đuro, Momčilo, Safet, Ibrahim, Qrasnichi, z nadimki Crni, Buco, Majmun, itd. Oj Slovenija kam si zaplavala.
Hilarij71
07. 07. 2009 14.10
Heroin se v Ameriški guverniji Avganistan na veliko prideluje, glavni center za nadaljno svetovno distribucijo je pa druga ameriška guvernija, takoimenovana država "Kosovo". Center za svetovno , predvsem ap evropsko distribucijo je: - ameriška baza Bondsteel. Le malokdo tega še ni dojel.
bostjan@kocevje.com
07. 07. 2009 14.03
naša vlada je skorumpirana! vse to izvira s kosova, mi smo jih pa priznali! kosovo je srce srbije! ćića draža mene zove!!!