Črna kronika

Pridržan voznik vodnega skuterja. Kako je z varnostjo pri nas?

Podgorica, 25. 07. 2018 09.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tjaša Dugulin, A.K.
Komentarji
0

Zaradi tragične nesreče v črnogorskem Ulcinju, v kateri sta umrla 35-letna ženska in njen 10-letni sin, poškodovana pa sta tudi oče in hči, so črnogorski policisti pridržali voznika vodnega skuterja. Zaradi morebitnega vplivanja na očividce so pripor podaljšali na 72 ur.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Tragedija Slovencev
    02:48
    Iz 24UR: Tragedija Slovencev
  • Iz SVETA: Nesreča v Ulcinju
    02:33
    Iz SVETA: Nesreča v Ulcinju

Kot je poročal črnogorski medij vijesti.me, se je nesreča, v kateri sta dva slovenska državljana umrla, dva pa sta bila poškodovana, zgodila v morju ob Veliki plaži v Ulcinju, ko je banana, ki jo je vlekel vodni skuter, trčila v turistično ladjo, ki je prevažala potnike z Velike na Malo plažo

Oblasti naj bi voznika skuterja in turistične ladje privedle na zaslišanje, ki je trajalo več ur. Voznika vodnega skuterja Srđana Danilovića so potem pridržali in zanj odredili pripor.
Oblasti naj bi voznika skuterja in turistične ladje privedle na zaslišanje, ki je trajalo več ur. Voznika vodnega skuterja Srđana Danilovića so potem pridržali in zanj odredili pripor. FOTO: Thinkstock

Deklica je zunaj smrtne nevarnosti

Pri tem sta umrla 35-letna državljanka Slovenije in njen desetletni sin, 36-letni mož in 13-letna hči pa sta bila poškodovana. Deklica je utrpela hujše poškodbe, a je zunaj smrtne nevarnosti. Utrpela je poškodbo stegnenice in zlom ličnice. Dogodka se ne spominja. Oče je lažje poškodovan, a še vedno v šoku.

Kot je povedal dežurni zdravnik dr. Aleksandar Vujičić, ki je včeraj oskrbel deklico in očeta, deklica ni več v smrtni nevarnosti, a ima težke telesne poškodbe, več zlomov kosti, med drugim zlom stegnenice. Kot je pojasnil, se 14-letna deklica ne spomni dogodka in so jo odpeljali v Klinični center Podgorica. Oče naj bi bil lažje poškodovan, a je bil v stanju šoka, poročajo na novičarski spletni strani novosti.rs.

Vozniku vodnega skuterja podaljšali pripor na 72 ur

Včeraj pozno popoldne so oblasti pregledale turistično ladjo in ugotovile, da nihče od turistov in posadke na ladji ni bil poškodovan.Kot poročajo vijesti.me, naj bi oblasti voznika skuterja in turistične ladje privedle na zaslišanje, ki je trajalo več ur. Voznika vodnega skuterja Srđana Danilovića so potem pridržali in nato zaradi morebitnega vplivanja na očividce nesreče, pripor podaljšali na 72 ur. 

Šlo naj bi za družino iz Tetova, ki živi v Sloveniji. Po neuradnih informacijah portala Dolenjska news je šlo za družino trenerja aktualne evropske prvakinje iz črnomaljskega kluba Gladiator.

Kot je povedal dežurni zdravnik dr. Aleksandar Vujičić, ki je včeraj oskrbel deklico in očeta, deklica ni več v smrtni nevarnosti, a ima težke telesne poškodbe, več zlomov kosti, med drugim zlom stegnenice.
Kot je povedal dežurni zdravnik dr. Aleksandar Vujičić, ki je včeraj oskrbel deklico in očeta, deklica ni več v smrtni nevarnosti, a ima težke telesne poškodbe, več zlomov kosti, med drugim zlom stegnenice. FOTO: AP

Kako je za varnost poskrbljeno pri nas?

Kot je povedal izvajalec tovrstne dejavnosti pri nas, Rok Slanšek, je povpraševanje za vožnje na vodni banani v času poletne sezone veliko. Izvajalec mora imeti izpit za voditelja čolna, dovoljenje za opravljanje te gospodarske dejavnosti in registrirano podjetje.

Med vožnjo morata biti ves čas prisotna dva inštruktorja. Eden izmed inštruktorjev mora biti reševalec iz vode. Udeleženci morajo imeti rešilne jopiče.

Kateri so najpogostejši vzroki za nesreče?

Nesreče se lahko zgodijo predvsem zaradi neprilagojene hitrosti in v primerih, če bi bili vozniki pod vplivom nedovoljenih substanc, je še povedal Slanšek.

Za takšna plovila veljajo pravila izogibanja na morju, ker pa napihljivo banano vleče gliser, velja tudi pravilo, da mora biti ta od obale oddaljen vsaj 250 metrov.

Kot je še pojasnil Slanšek, se nesreče tudi pri nas seveda dogajajo, a da običajno ni nič kritičnega. Najpogostejše so odrgnine, buške, tu in tam kakšen polomljen zob. Po njegovih besedah se nesreče največkrat zgodijo zaradi valovanja morja in udeležencev, ki podcenjujejo razmere. Na vodni banani je lahko naenkrat sedem ljudi, starostne omejitve za otroke, v primeru, da so z njimi starši, ni.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja