Črna kronika

Vozniki tovornjakov na cesto z nepravilno zavarovanim tovorom in nespočiti

Ljubljana, 30. 07. 2021 09.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Policisti so v prejšnjem tednu na slovenskih cestah preverili 5.678 voznikov tovornih vozil in 366 voznikov avtobusov. Pri tem so ugotovili 698 kršitev cestnoprometnih predpisov pri voznikih tovornih vozil in 17 kršitev pri voznikih avtobusov. Najpogostejše kršitve so bile povezane z neuporabo varnostnega pasu, prekoračitvijo hitrosti, preobremenjenostjo vozila in nepravilno zavarovanim tovorom.

Policijski nadzor je odkril številne nepravilnosti.
Policijski nadzor je odkril številne nepravilnosti. FOTO: Policija

V akciji Truck & Bus, namenjeni večji varnosti voznikov tovornih vozil in avtobusov, so policisti med 19. in 25. julijem po vsej Sloveniji izvajali nadzor. Nadzor tovornih vozil so izvajali s preusmeritvijo tovornih vozil na kontrolne točke na avtocestah, nadzori avtobusov pa so potekali na avtobusnih postajališčih, avtocestah in hitrih cestah.

Pri voznikih tovornjakov in avtobusov so ugotavljali kršitve prometnih pravil, predvsem predpisov glede časa trajanja vožnje, obveznih počitkov in odmorov voznikov, odkrivali manipulacije z zapisovalnimi napravami (tahografi) in preverjali tehnično brezhibnost vozil. Posebno pozornost so namenili tudi pravilnemu nalaganju in pritrditvi tovora ter preobremenjenosti vozil.

Koprski prometni policisti so denimo tako 19. julija na počivališču Studenec pri Postojni ustavili voznika skupine vozil, sestavljene iz sedlastega vlačilca s pripetim polpriklopnikom za prevoz ladijskih zabojnikov. Pri pregledu tehnične brezhibnosti vozila so odkrili več napak na podvozju, zavorah in svetlobni opremi polpriklopnika. Z vozila sta bili demontirani prvi dve osi polpriklopnika, pri čemer vozilo za to spremembo ni imelo certifikata. Policisti so zato odredili izredni tehnični pregled vozila, s katerim so ugotovili še druge kritične napake na zavorah, konstrukciji, svetlobni opremi in napravi za spajanje priklopnega vozila z vlečnim. Tovorno vozilo so izločili iz prometa, vozniku izdali globe v višini 500 evrov, za podjetje pa uvedli hitri postopek.  

Pri nadzoru tovornih vozil so moči združili tudi z italijanskimi kolegi.
Pri nadzoru tovornih vozil so moči združili tudi z italijanskimi kolegi. FOTO: Policija

Na platoju nekdanjega mejnega prehoda Fernetiči so izvedli skupni poostren nadzor, v katerem so sodelovali tudi italijanski varnostni organi. Med drugim so ugotovili dve kršitvi obveznega počitka in odmora, kršitev delovanja tahografa, nepravilno zavarovan tovor, eno vozilo so izločili iz prometa, enemu pa so prepovedali nadaljnjo vožnjo. Poleg tega so policisti pri državljanu Bolgarije ugotovili prekršek vožnje brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Vozilo je bilo zaseženo, voznik pa priveden pred sodnika. 

Nasveti voznikom tovornih vozil in avtobusov

Policisti vse voznike tovornih vozil in avtobusov znova opozarjajo, naj upoštevajo prometna pravila in omejitve hitrosti. Med vožnjo je treba obdržati ustrezno varnostno razdaljo, ki je pri težjih tovornih vozilih daljša. Vozniki naj upoštevajo predpisan čas vožnje, odmorov in počitkov, ne le zaradi kazni, ampak predvsem zaradi svoje varnosti in varnosti drugih udeležencev v cestnem prometu. 

"Pomembno je namreč, da vozite spočiti in v ustreznem psihofizičnem stanju, saj lahko zmanjšana pozornost za volanom večdesettonskega vozila, še posebno v kombinaciji z višjimi temperaturami in sončnim vremenom, pripelje do hude prometne nesreče. Zato primerno ukrepajte že ob prvih znakih zaspanosti: varno ustavite vozilo, privoščite si krajši spanec (15–20 minut), nato se osvežite, popijte kavo in šele zatem nadaljujte vožnjo," je Policija zapisala v sporočilu za javnost.  

Ob tem svetujejo še, naj bodo vozniki vedno pripeti z varnostnim pasom če je voznik pripet, se ob trku tveganje za smrt zmanjša za 50 odstotkov, pojasnjujejo.  

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pirat4ever
30. 07. 2021 13.13
+4
Pred 11 dnevi je voznik prekoračil dovoljeni čas dnevne vožnje (9 ur) za 12 minut. Tile prepotentni hojsovi hlapci so briljantno ugotovili, da je voznik vozil preutrujen. Zaradi 12 minut pred 11 dnevi(!!!!) In so ga, ker je tempirana bomba (zaradi prekoračenih 12 minut pred 11 dnevi!!!) kaznovali. Prav je, da se kaznuje tiste, ki so res nevarni na cestah. Ampak 12 minut prekoračitve pred 11 dnevi? Tile bivši policaji, sedanji hojsovi hlapci, z veliko previsokimi plačami, so ena največih sramot naše države.
profi1.
30. 07. 2021 18.32
če ne veš, policaj lahko kontrolira za 28 dni nazaj. in za 28 dni nazaj tudi lahko kaznuje . pa je bila ta prekoračitev edini prekršek v 28 dneh ? če je bil edini , bi lahko tudi samo opozoril. če pa ni bil, kolikšna bi bila nahujša varianta in kolikšna najmanjša varianta kazni , s policistovo dobro voljo ?
Balki30
31. 07. 2021 18.46
Dvakrat na teden lahko vozis 10 ur....pa to
Petur
30. 07. 2021 13.09
+0
selitev gradbisca,,,kako bi ta ubogi policajcek ta tovor drugace kao ,,zavaroval?ali se ne sramuje svojega dejanja,ko je temu soferju nekaksno kazen pobral?to je bil odvzem denarja iz strani policije,ker temu tovoru nic ne manjka!!dozivel podobno,kar ne bi zameril policaju,ce bi mj rekel...moram nekaj napisati...ne pa da se pridiga o stvari kiji se dalec ni dorasel!
thedutchman
31. 07. 2021 14.44
+1
no za začetek bi lahko kakšno gurtno potegnu čez pa mogoče kako prečno postavu glede na to da vidm oder pa mešalc pa šajtrge prosto po prešernu pa tam vidm mrežo ki visi tko da KAZEN zaslužena,zamisl si samo da ti bosanka zdrsi pri strani pa odleti po cesti u en avto seveda dokler se ne zgodi lahko pametovat pol je pa šef reku da moram tko pelat vrn takoj C in E nazaj,bi rad vidu tega frajerja v Nemčiji tole je cca 1000eur plus
1muvwndr
30. 07. 2021 12.59
+1
Iz članka: 5.678 pregledov, dve kršitvi obveznega počitka in odmora, kršitev delovanja tahografa, nepravilno zavarovan tovor, eno vozilo so izločili iz prometa, enemu pa so prepovedali nadaljnjo vožnjo. Po naslovu sodeč je bil vsak drugi šofer nespočit, ne pa 2 od 5.678.
RamzesII
30. 07. 2021 11.58
+3
Zanimiva prva slika, kako policaji obravnavajo to, mora voznik vsako zložiti posebej privezati. Če je plahta prikolice dobro pritrjena in zvezana z vseh strani menda ni bojazni, da bi kaj padlo dol, razen če se tovornjak kje prevrže, takrat pa vsakemu tovor pade dol.
Uporabnik2066124
30. 07. 2021 12.05
+6
Ramzsell........ta ima stranice in to je veliko vec vredno kot gurtne...... Samo nasi policaji tega ne vedo...... Pocasi se bodo kazni pisali, da kdo na kiperju nima peska privezanega
RamzesII
30. 07. 2021 12.19
+2
thedutchman
31. 07. 2021 15.00
naši policaji so še zelo prizanesljivi,avstrijc pa nemc bi ga parkirala plus 1000eur najmanj brez pregovarjanja plus zlož točno tuki kjer smo te ustavl pa gurtni pa prečne postavli brez pardona tud pisnt nauš upu
Uporabnik2066124
30. 07. 2021 11.44
+3
Kaznovali so skoraj vsakega 100 voznika kamiona..........a so po res taki krsitelji, kot radi nabijate........... Ure voznje in casi pocitka se kontrolirajo za 28 dni nazaj in da ni niti vsaki 100 imel prekrsek pol vse pove koliko nekateri nabijate............ NO DAJEM PA MOZNOST, DA JE NASA POLICIJA NESPOSOBNA IN VERJEMITE, DA JE V TEM VECINA RESNICE
Nightrider
30. 07. 2021 10.19
+1
Samo kaznovati. V nemčiji ne upa tako vozit. To se dogaja samo na balkanu. Sem tudi sam bil šofer 7 let. Samo kazni pisat kot v nemciji. Za vsako gurtno 50€
Uporabnik2066124
30. 07. 2021 11.47
+5
Ako si vozil takrat nebi smelib sedaj ko pa vec ne vozis sedaj pa naj samo kaznujejo na polno.......?
Mister iks
30. 07. 2021 10.17
+0
Jaz to nebi nič privezal, saj gre ok