Črna kronika

Ravnatelj: Učenec sicer ni veljal za problematičnega v smislu agresije

Koper, 06. 01. 2023 12.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
23

S slovenske obale prihajajo pretresljive novice. Učenec ene od koprskih osnovnih šol naj bi s kladivom napadel drugega učenca in mu povzročil poškodbe glave. Poleg tega naj bi spisal seznam z imeni oseb, ki jih je nameraval pobiti. Nekateri učenci naj bi grozilna sporočila, da jih bo vse pobil, prejeli že okoli novega leta.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Učenec s kladivom napadel vrstnika
    06:37
    Iz 24UR ZVEČER: Učenec s kladivom napadel vrstnika
  • Iz 24UR: S kladivom napadel vrstnika
    02:27
    Iz 24UR: S kladivom napadel vrstnika
  • Iz SVETA: Gostja Dr. Andreja Poljanec
    03:41
    Iz SVETA: Gostja Dr. Andreja Poljanec
  • Iz SVETA: Učenec napadel sošolca
    02:22
    Iz SVETA: Učenec napadel sošolca
  • Ravnatelj šole: Naša prva skrb je varnost otrok
    01:04
    Ravnatelj šole: Naša prva skrb je varnost otrok

Učenec OŠ Šmarje pri Kopru je v četrtek v šolo prinesel kladivo in z njim napadel drugega učenca, je prvi poročal portal Regional Obala. Do napada naj bi prišlo na stranišču, kamor je napadalec sledil svoji žrtvi. Poleg tega naj bi imel učenec izdelan tudi seznam, na katerem so tako imena učencev kot tudi učiteljev, ki naj bi jih nameraval pobiti. 

Na prvi dan novega leta je osnovnošolec učencem poslal sporočilo, da jih bo vse pobil. Ker so se prestrašili, so starši o tem nemudoma obvestili šolo, prav tako so obvestili Center za socialno delo. Štiri dni kasneje je prišlo do napada. 

Ravnatelj šole: Naša prva skrb je varnost otrok

Naš novinar Jaka Vran je govoril z ravnateljem šole Simonom Dražičem, ki pravi, da česa takšnega v 30. letih kariere ni doživel. "Ne le, da česa takšnega še nisem doživel, ne poznam nikogar, ki bi kaj takšnega doživel," pravi. Po dogodku je o njem pisno obvestil tudi starše učencev. Zapisal je, da se je na šoli zgodil hujši incident, v katerem je bil poškodovan en otrok. Takoj po zaščiti otroka so o dogodku obvestili reševalce, Policijo, starše vpletenih otrok in Center za socialno delo.  

Ravnatelj šole Simon Dražič
Ravnatelj šole Simon Dražič FOTO: POP TV

Dodal je, da je poškodovani otrok že v domači oskrbi, otrok, ki je poškodbo povzročil, je bil medtem umaknjen iz šole in tudi iz domačega okolja. Za naš medij je povedal, da učenec sicer ni veljal za problematičnega v smislu agresije. "Ko smo se pogovarjali z otroki, so ti rekli, da so imeli z njim v redu odnos. Ni bilo znakov, ki bi kazali na to, da bi se karkoli podobnega sploh lahko zgodilo," je povedal. 

Glede morebitnega seznama oseb, ki naj bi jih učenec želel "pobiti" je ravnatelj dejal, da bo na dan vse prišlo v okviru preiskave. "Verjamem, da bomo potem vsi obveščeni o tem, kaj je bilo res. Veliko zgodb se širi, ampak ne bi rad podgreval ognja," je povedal.  

V sodelovanju s policistko so na šoli izvedli tudi razgovore z učenci od 6. do 9. razreda in jim pojasnili dogajanje, da bi jih pomirili. "Pogovore z njimi bomo nadaljevali tudi v prihodnjih dneh in jim nudili vso potrebno pomoč," piše v sporočilu za starše.

Prav tako se z zunanjimi institucijami dogovarjajo za psihološko podporo otrokom in za pomoč policije, prav tako v obliki razgovorov. "Naša prva skrb je varnost vaših otrok in zagotavljamo vam, da bomo strokovni delavci šole, tudi s pomočjo zunanjih strokovnjakov, naredili vse, da se bodo vaši otroci na naši šoli ponovno počutili varne," je ravnatelj še zapisal v sporočilo za starše.  

Kladivo (slika je simbolična)
Kladivo (slika je simbolična) FOTO: Shutterstock

Policija: Podrobnosti ne moremo razkrivati

Vprašanja glede incidenta smo posredovali tudi na Policijo, kjer so potrdili, da je bila policija s strani vzgojno-izobraževalne institucije obveščena o dogodku z elementi nasilja, v katerem je bil en otrok lažje telesno poškodovan. "Glede na to, da gre za vpletenost otrok, ter občutljive podatke, podrobnosti ne moremo razkrivati. Povemo lahko le to, da zadevo obravnavamo posebno skrbno, vključen pa je tudi pristojni Center za socialno delo," so zapisali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3