Črna kronika

'Zvezali so mi roke. Preko ust so mi dali obliž'

Mali Nerajec, 09. 05. 2019 10.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

79-letni Miroslav Moravec v policijskem zapisniku opisuje, kako mu je skupina moških v vinogradu zvezala roke in ga stlačila v prtljažnik, nato pa so se več ur vozili – najprej na Hrvaško, nato nazaj v Slovenijo, mimo Ilirske Bistrice. "Moški me niso nikoli udarili," pravi, a dodaja, da se je bal za svoje življenje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ugrabitev v Beli krajini
    03:11
    Iz 24UR: Ugrabitev v Beli krajini
  • Iz SVETA: Filmska ugrabitev
    04:02
    Iz SVETA: Filmska ugrabitev
  • Miroslav Moravec o ugrabitvi
    00:25
    Miroslav Moravec o ugrabitvi
  • Miroslav Moravec o ugrabiteljih
    00:15
    Miroslav Moravec o ugrabiteljih
  • Iz 24UR ZVEČER: Migranti ugrabili domačina
    04:39
    Iz 24UR ZVEČER: Migranti ugrabili domačina

"Živim v naselju Mali Nerajec," se začenja zapisnik Miroslava Moravcadomačina, ki ga je včeraj ugrabila skupina prebežnikov. "V vinograd sem prišel okoli 8. ure zjutraj iz Novega mesta," vmes se je ustavil pri hčeri doma, kjer se je preoblekel, nato pa se je s svojim avtom pripeljal v vinograd. "Po približno pol ure sta do vinograda prišla moški in ženska iz Ljubljane, ki ju od prej ne poznam, pri čemer sta me prosila, če lahko pogledata malo naokrog po vinogradu, saj iščeta starine." 

In nadaljuje: "Okoli pol ene popoldan je do mene v vinograd iz smeri kleti z dvema steklenicama prišel neznanec (tisti, ki je kasneje vozil moj avto) in mahal s steklenicama ter govoril voda, voda. Pokazal sem mu, da pitne vode nimam, nakar je moški odšel v smeri kleti." 79-letnik neznanca opiše kot moškega, visokega okoli 180 centimetrov, suhe postave in kratkih črnih las, brez očal, brade in brk, temnejše polti. Oblečen naj bi bil v temnejšo jakno. 

79-letnika so stlačili v prtljažnik. Pot jih je peljala mimo Tanče Gore, Starega trga do Kolpe, mimo mejnega prehoda na Hrvaško, do Ilirske Bistrice.
79-letnika so stlačili v prtljažnik. Pot jih je peljala mimo Tanče Gore, Starega trga do Kolpe, mimo mejnega prehoda na Hrvaško, do Ilirske Bistrice. FOTO: 24ur.com

Domačin je moškemu sledil v smeri proti kleti, od koder pa sta mu nasproti prišla dva druga neznanca. "Eden od njiju je proti meni dvignil nož, po izgledu jedilni, in v jeziku, ki ga ne razumem (podobnem turškem, ki sem ga slišal iz medijev), nekaj govoril, med besedami pa sem slišal tudi besedo panika. Obrnil me je in mi roke dal na hrbet. Drugi moški pa je odšel v klet, iz katere je prinesel zeleno debelejšo vrv, ki jo imam tam, nakar sta mi z njo zvezala roke na hrbtu." 

Moravec v policijskem zapisniku pravi, da sta ga neznanca nato posedla na klopco. Moškega z nožem opisuje kot svetle polti in svetlejših las, visokega okoli 165 centimetrov, oblečenega v temnejšo jakno. Imel je krajšo brado. Moški, ki je odšel po zeleno vrv, pa naj bi bil, po njegovem pričevanju, temnejše polti in las, prav tako s krajšo brado in brki. "Ta dva moška sta imela s seboj torbo z zadrgo, bolj okrogle oblike." 

V tem času pa se je znova vrnil že prej omenjeni neznanec, nadaljuje Moravec. "Eden od nižjih moških, tisti s črnimi lasmi, mi je pregledal žepe in me spraševal po denarju, pri čemer je uporabil besedo money. Denarja nisem imel pri sebi. Iz žepov mi je vzel ključe avtomobila in jih dal višjemu moškemu." Neznanci naj bi pregledali tudi klet, Moravcu pa so nato odvezali roke in jih z drugo, modro vrvjo, in samolepilnim trakom znova zvezali skupaj, čez usta so mu dali obliž. "V žepu sem imel tudi mobilni telefon, a ne vem, kje je končal". 

Del policijskega zapisnika, v katerem Miroslav Moravec opisuje ugrabitev.
Del policijskega zapisnika, v katerem Miroslav Moravec opisuje ugrabitev. FOTO: 24ur.com

Neznanci naj bi nato izpraznili prtljažnik in se preoblekli v druga, pretežno črna oblačila, "ki so jih imeli s seboj. Nato so me dvignili in me dali v prtljažnik. Obrnili so me tako, da sem sprva gledal nazaj, torej proti zadnjemu delu vozila. Pokrili so me z odejo, ki sem jo imel na zadnjih sedežih avtomobila. Moški so se usedli v avto, po tem, ko so že speljali, pa se jim je v vozilu pridružil še četrti moški, ki sem ga že prej videl daleč pri ograji, a je bil predaleč, da bi ga lahko videl bolje." 

Prijateljica Miroslava Moravca je povedala, da se je Miroslav z ugrabitelji znova srečal na policijski postaji v Sežani, kamor je odšel po svoje stvari, ki so mu jih ukradli iz avta.

Moravec meni, da so ga s seboj vzeli kot talca, če bi jih zaustavila policija. Peljali naj bi se mimo njegovega doma, mimo Starega trga in most čez Kolpo na Hrvaško, kjer pa naj bi se kmalu ustavili "v bližini reke v gozdu izven poti. Tam sem si mislil, da me bodo vrgli v reko." A so se po določenem času odpeljali dalje, vozili pa naj bi se več ur. "Eden od storilcev je ves čas pazil name in me sproti pokrival, ko sem se malo odkril. Po več urah vožnje sem uspel videti, da smo se ustavili pri tablici, na kateri sta bila navedena kraja Koper in Divača. Mislim sem, da gremo proti Kopru, a smo se obrnili drugam (levo)." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Peljali so se dalje, vmes so se celo ustavili na bencinskem servisu. "Med vožnjo smo se večkrat za krajši čas ustavili in vozili vzvratno, saj je voznik očitno večkrat zgrešil pot." 

Nato naj bi zapeljali na makadamsko pot, po približno pol kilometra pa so se ustavili: "Moški so vozilo sredi poti ustavili, pobrali svoje stvari in odšli dalje navzgor. Pred tem so iz avta s seboj vzeli mojo črno torbico, manjši nož oz. komplet preklopnih nožev s črnim ročajem in baterijsko svetilko črne barve. Eden od moških mi je pred odhodom prerezal vrv na rokah. Bal sem se, da so storilci pustili pod avtom kaj eksplozivnega. Nekako sem se uspel rešiti vrvi in traku ter uspel rešiti iz prtljažnika. Šel sem dalje po poti v smeri, kot so šli moški, in na poti našel eno svojih rokavic in kapo. Vzel sem se palico, če bi moške še kje srečal." 

Po približno desetih minutah hoje je prišel do hiše in tam povedal, kaj se je zgodilo, tam stanujoči pa so poklicali policijo. "Med dogajanjem me moški niso nikoli udarili. Bal pa sem se za svoje življenje," zaključi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1043)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Huraaa
10. 05. 2019 18.43
+4
Na eni izmed sliki ima tak smel in ponosen izraz na obrazu in z privzdignjeno brado izgleda kot bi našel 50 kg zlata.
Huraaa
10. 05. 2019 19.02
+2
Ko pa je slikan v prtljažniku, me pa spominja na Frantarja med sojenjem.
Uporabnik1175947
10. 05. 2019 16.19
+3
Če je občasno pokukal skozi zadnje okno tabel z oznako krajev nikakor ni mogel videti, razen če jih je kdo sproti obračal. Tole je bolj podobno pravljici bratov Grims.
Naj bi
10. 05. 2019 16.06
+3
Ta zgodba je sumljiva. Preveč je nerazuma. Đrims je pa tudi belokranjec.
sid11
10. 05. 2019 15.52
+4
Možakar je star 79 let!!! Kako se je obnašal ali dojemal stvari?? Mislim da je bil kar priseben....me zanima kako bi se počutili vsi vi, ki ste zelo pametni? Seveda...stric je to naredil z JJ in Gremlinom..:):)...sej niste resni
el capitano
10. 05. 2019 15.13
+0
Zanimivo, da je v inervijuju povedal, da se je bal, da so pod avto postavili bombo ,no potem pa še ,da je vzel nekakšno palico, če bi se vrnili.Zadeva vedno bolj spominja na burlesko..
andrej2004
10. 05. 2019 13.19
+3
Naročeno....Prebežniki komaj prišli v Slovenijo, pol pa nazaj na Hrvaško in še enkrat k nam?? Prosim vas? Skrajno slaba organizacija.
mbtukaj
10. 05. 2019 13.13
+5
"Z ukradenim vozilom bežali po avtocesti in se vpletli v nesrečo pri Tepanju." Danes. Drugi štirje.
wolfterier
10. 05. 2019 15.56
+3
Bol?ev Pepe
10. 05. 2019 13.07
+0
Ti si sele brihta. Tipi niso mel namena gospoda poskodovat. Ampak ce bi se pa upiral jim pa ne bi nic drugega preostalo.
SloG pavelšek
10. 05. 2019 12.21
+3
obliz?hahahaglede na to da so te odvezal ko so te bolele roke in na novo zvezal in glede na to da so te na koncu dal iz avta in celo odvezali te vrjetno niso hozeli poskodovati kot ssedaj pisejo...pac rabil so prevoz
sid11
10. 05. 2019 15.55
+0
Aja...no pol pa je to čist ok, kar so naredli...si verjetno še sam zaželiš tega ne?
wolfterier
10. 05. 2019 15.59
+7
Težko je reči,kje so se vozili,je pa dejstvo,da so se štirje Arabci šest ur vozili po obmejnem območju v slovenskem avtu.Kaj dela policija,Šarec.Čepijo v koruzi z radarjem in nam denar pobirajo,a ne.
matija888
10. 05. 2019 11.30
+7
Ljudje zaznavajo spremembe, in se na spremembe odzivajo.
tona Iteb
10. 05. 2019 09.56
+2
Kot pravi možakar so 2x prečkali državno mejo! Če bi bil jaz na njegovem mestu bi izkoristil priliko, ter začel robantit na vse možne načine.ni hudič, da ne bi cariniki in policija to tudi opazili (npr. z nogami bi poskušal razbiti šipo, ali morda poskušal vstati ipd....
lycan
10. 05. 2019 08.59
+6
Ko bo zadeva zaključena in bodo obdolženci obsojeni me zanima koliko vas, ki tu gor želite dobro ime gospoda in njegove besede o dogodku, priznali svoje javno zavajanje in izprijeno pisanje? Zanima me ali se boste javno ali pa celo privatno upravičili gospodu za blatenje njegovega imena?
kaktusar1
10. 05. 2019 09.35
+8
mogoče maš prav, sam v celi zgodbi je tolk nelogičnih stvari, da daje to človeku za v razmislek...že samo ta predhodni obisk dveh arheologov.....kako so prišli k njemu po vodo, kako so se vozili 6 ur, mal po sloveniji, mal po hrvaški in na koncu, zakaj so mu dali takoj možnost, da se reši in poišče pomoč, zakaj si niso dali možnost prednosti....zgodba ima preveč nelogičnih lukenj, je pa tko kot ti praviš, vse je mogoče....
Ddddd12
10. 05. 2019 08.57
+9
Prvo pove za radio 1, da mu je en z nožem prerezu vrv in ga spusto, tukaj pa da so ga pustli v auto in se je sam nekako rešil. Hmm
lycan
10. 05. 2019 09.18
+3
Povedal je da mu je prerezal vrv okoli rok, nato se je pa sam moral še odvezati SAM tudi vrvi okoli nog preden je lahko poiskal pomoč. Prosim, če oporekaš izjavam poglej celotni zapisnik.
sid11
10. 05. 2019 15.58
+0
pravica5
10. 05. 2019 08.55
+7
ugrabili so ga zaradi tega da so mu vzeli avto, če bi vzeli samo vozilo ne bi prišli niti do Ljubljane, ker bi možakar prej poklical vozilo , tako so si pa zagarantirali prosto pot do Italije. Zdaj pa levaki spet nabijate de je šlo za zrežirano zadevo SDS.
cekin11
10. 05. 2019 08.58
+8
levaki imajo preprosto preveč časa za razmišljati...imajo zelo bujno domišlijo...
staridida
10. 05. 2019 13.06
+0
Levaki mislijo, da gre to tako, kot pri patriji....
cokla43
12. 05. 2019 09.43
+1
"levaki" razmišljajo, .... "desnaki" pa ... ubogajo kar jim je kazano 😉😃😄😄😄
friderikdrugi
10. 05. 2019 08.49
+3
Se mi dozdeva, da tukaj nekaj smrdi....da ni v režiji onih iz one vasi (Depala....) l.p.
pravica5
10. 05. 2019 08.53
+5
toukr
10. 05. 2019 08.41
+12
po ugrabitvi civila je pri migrantih ostro protestirala tudi romska skupnost.
ArkaMast
10. 05. 2019 08.27
+4
Desnicarji se bodo spet zbrali in bodo s naso, Slovensko zastavo po pleh udrihali.
lycan
10. 05. 2019 08.37
-1
Kaj se vi ne sramujete naše zastave? Mislim, da že od osamosvojitve jokate za vašo rdečo zvezdo.
Animal_Pump
10. 05. 2019 08.26
+14
Hhahaha...eni že cvilijo, da je vse skupaj zaigrano...pa to ne moreš verjet. Po njihovo je v prevaro vpletena tako naša kot italjanska policija. Tisti 4 so pa za njih verjetno samo lutke, ki ne obstajajo...aja pa zemlja je ravna.
ArkaMast
10. 05. 2019 08.32
+10
Da je zemlja ravna so menili v RKC. Mnogi so placali zivljenje, ce so menili drugace.
Animal_Pump
10. 05. 2019 08.35
+8
To so menili 1000 let nazaj...jaz govorim za danes leta 2019, in ti niso iz RKC...vidijo pa povsod teorije zarote...tako kot v tem primeru.
ArkaMast
10. 05. 2019 08.00
-1
In po tem svizec zavije čokolado ...... NLP zgodbe...... Prepričan sem, da za tem stoji negdo od desnih .... morda ravno tudi njegova hči. Vse je bilo verjetno dogovorjeno. Želeli so incident, paniko, ... a brez praske na avtu in človeku. Tisti trije so bili znanci policije in znanci neformalnih sodelavcev črnega princa, ki so jih našuntali da bodo z "izposojenim" avtom prešli mejo. ... ker je problem desnice, namreč incidentov kar ni in ni. In težko si je kar naprej nekaj izmišljevati. Desnici slabo kaže in rabi točke.
lycan
10. 05. 2019 08.08
+4
KaPi
10. 05. 2019 07.58
+11
Kje je en sam samcat dokaz??? NI GA!!!
lycan
10. 05. 2019 08.09
+6
Ker ni dokazov državni tožilec S.H. pripravlja obtožnico. Zanimivo.