Črna kronika

Ruski videobloger dekle zaprl na balkon, kjer je umrlo zaradi podhladitve

Moskva , 05. 12. 2020 13.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Iz Rusije prihaja pretresljiva zgodba. Priljubljeni bloger YouTuba je svojo domnevno nosečo partnerico po prepiru zaprl na balkon, kjer je 15 minut v spodnjem perilu stala na mrazu, dogodek pa prenašal v živo in od svojih gledalcev zbiral denar. Ker je umrla zaradi podhladitve, mu grozi 15 let zapora.

Tisti, ki so spremljali prenos v živo, trdijo, da je 30-letni Stas Reeflay, s pravim imenom Stanislav Rešetnikov, 28-letno Valentino 'Valjo' Grigorjevo, ki je v enem od videoposnetkov pred kratkim razkrila, da je noseča, najprej pretepel. Zaradi udarcev v obraz je utrpela hude poškodbe glave, imela je tudi več modric. 

Po prepiru in pretepu naj bi jo polil z vodo in zaklenil na balkon, a temperature zunaj so bile krepko pod ničlo. Poskušala se je zaviti v jakno, a ji jo je vzel in ji rekel, "naj se zunaj strezni". 

Na moskovskem mrazu je stala kakih 15 minut. Ko je naposled le odprl vrata, da bi jo spustil nazaj v stanovanje, so gledalci lahko spremljali, kako je ugotovil, da ne diha in ji srce ne bije več. 

"Valja, Valja, prekleto, videti je, kot da si mrtva!" jo je klical. "Zajček, daj no, reci kaj, skrbi me! … Prekleto, ne čutim srčnega utripa!" je govoril sam pri sebi. Nato se je obrnil proti kameri: "Fantje, nima utripa. Bleda je. Ne diha!" 

Grozljivo prenašanje v živo se je nadaljevalo tudi potem, ko so na kraj dogodka prispeli reševalci in policija. Takoj so jo razglasili za mrtvo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ruski preiskovalci so po dogodku Rešetnikova pridržali in začeli preiskavo v zvezi s sumom povzročitve hudih telesnih poškodb, ki so vodile v smrt. Informacije, da je bila noseča, niso potrdili.

Pri YouTubu so v izjavi za javnost zapisali, da so nad tragičnim dogodkom zgroženi. "Vsebina te vrste pri nas ni sprejemljiva!" so zapisali in deaktivirali njegov uporabniški račun. Kot je povedal tiskovni predstavnik, prenos v živo ni potekal direktno na YouTubu, vsi naloženi posnetki pa so bili že odstranjeni. 

Kljub temu pa več ruskih gledalcev trdi, da so prenos v živo gledali prav tam, Rešetnikov pa je na tej platformi svoje nasilne prenose večkrat oglaševal. Je pa za zbiranje denarnih prispevkov uporabljal drugo orodje. 

Potem ko je novica prišla v javnost, so se znova odprle razprave, kako preprečiti takšna dejanja. Aktivistka za pravice žensk Liza Lazerson je YouTube kritizirala, da cenzurira žensko oprsje oz. bradavičke, brez kakšnih posebnih zadržkov pa dovoli vsebino, ki prikazuje nasilje nad ženskami. 

"Ženska umira zunaj na mrazu, občinstvo pa morilcu pošilja denar. To se mora nehati," je pozvala in dodala, da ne gre za prvi primer, ko je ves svet lahko v živo spremljal nasilje. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni