Črna kronika

Umrl, ker ni imel napotnice?

Celje, 11. 06. 2007 20.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Damjana Seme
Komentarji
153

50-letnika naj bi z urgence poslali po napotnico. Ko se je po njo odpravil v zdravstveni dom, se je zgrudil in umrl.

50-letni Bojan Kajtna je imel bolečine v prsih in težave z dihanjem. Kljub temu so ga z urgence odslovili.
50-letni Bojan Kajtna je imel bolečine v prsih in težave z dihanjem. Kljub temu so ga z urgence odslovili. FOTO: POP TV
Petdesetletnik je ponoči prišel na urgenco zaradi težav pri dihanju. Odslovili naj bi ga, ker ni imel napotnice. Ko se je odpravil v sosednji zdravstveni dom po napotnico, se je zgrudil in umrl.

Brata pokojnega Bojana Kajtne sta ogorčena nad ravnanjem osebja v ambulanti za nujno pomoč, kjer brez napotnice niso oskrbeli pacienta, ki je imel bolečine v prsih in je težko dihal. Umrl je le nekaj metrov stran, na poti med bolnišnico in zdravstvenim domom.

"Tukaj, kjer naj bi nujno pomoč nudili, nujne pomoči ni dobil,“ je dejal brat pokojnega Miran Kajtna. "Kar očitamo je to, da so ga poslali ven iz stavbe dobesedno umret,“ pa je pristavil drugi brat Boris Kajtna. "Tam, kjer bi mu morali nuditi nujno pomoč, so ga zavrnili in ga poslali ven. Zunaj je umrl. Ne moremo sprejeti, da je to sploh možno,“ je dodal. "Zame je to primer, ki se v takšni ustanovi ne bi smel zgoditi. Odgovornost zdravnikov oziroma tistih, ki naj bi bili za to odgovorni, je seveda treba poiskati. Nam je jasno, da našega Bojana ne bo več nazaj, ampak ...“ je še dejal Miran Kajtna.

Morebitno odgovornost zdravnikov preiskuje tudi policija.

"Vsi mi skupaj obžalujemo tragični dogodek, ki se je končal s smrtjo relativno mladega človeka,“ je komentiral predstojnik urgentnega oddelka v celjski bolnišnici, primarij Božidar Buhane. Na novinarsko vprašanje, ali torej drži, da so pacienta odslovili in ga napotili po napotnico je odgovoril: "Jaz tega ne morem decidirano komentirati z odgovorom da ali ne, kajti zadosti podatkov nimam.“

Odgovorni v celjski bolnišnici so povedali, da je sicer že stekla preiskava, vendar pa odgovorov še ni dala. "Tudi je res, da mi moramo znati oceniti, kdaj je nujno življenjsko, kdaj je relativno nujno in kdaj je nepotrebno. Ampak v konkretnem primeru to ne moremo zdaj, ker ne vemo, kaj se je pravzaprav zgodilo,“ pa je dejal namestnik strokovne direktorice v celjski bolnišnici, primarij Miodrag Vlaovič. Preiskava bo končana v 14 dneh.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (153)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tatjana.kersmanec@siol.net
12. 06. 2007 22.19
ne morjo človeka kr poslat v zd po napotnico če je nujno!!!!!!to se lohk sam slovenija spomne............
Ramzess
12. 06. 2007 16.24
+1
Some0ne="Mislim da medicinska sestra ni kompetentna da odloča o tem, a gre za nujen, manj nujen ali sploh ne nujen primer!" Nesmisel, čemu pa ima potem medicinsko znanje. Zdaj bi bilo še samo potrebno, da kakšna "medicinska sestra" na kraju prometne nesreče izjavi, da ni kompetentna, da nudi zdravniško (prvo) pomoč, ker pač ni "zdravnik". Potem bo mera polna. nintendo64="Napake se dogajajo...vedno so se in vedno se bodo. Ljudje pač nismo popolni." Že res, da se napake dogajajo. Toda to ni noben izgovor, da se napake lahko delajo, če jih je moč preprečiti. lexluthor="Napotnica na urgenci?!?!?!? Urgenca in pol! Torej ljudje, za primer prometne nesreče imejte v avtu za vsak slučaj kako napotnico, sicer boste morali napol mrtvi najprej ponjo!!!" Smela trditev, morda pa smo res prišli tako daleč, da bo potrebno tudi to urejat, ustrezno dokumentacijo zase (voznika), otroke in druge potnike, za takšne primere. Čeprav je tole malo za lase povlečeno, kot rečemo, človek danes res več ne ve kaj še lahko kje pričakuje in česa ne. kritika="Bolj kot razmišljam o tem, bolj nenormalno in nesprejemljivo se mi to zdi. Hoteli ste kapitalizem, zdaj ga imate...in to AMERIŠKEGA. Saj približno veste kakšno je tam zdravstvo." Dobro povedano. To je prav neverjetno, da dajejo birokraciji prednost pred življenjem. Podobne stvari se dogajajo povsod po svetu. Marsikje je menda treba najprej izpolniti obrazce, šele nato steče mediciski postopek pregledov in zdravljenja. Pri tem očitno ni pomembno ali gre za odraslega ali za otroka, birokratska pravila so za vse enaka. Po drugi strani pa, prav svinjsko, bognedaj, da bi kaj takega naredili kakšni znani, pomembni ali privilegirani osebi, bognedaj. Takim bodo brez vprašanj naredili vse. Neverjetno, da se lahko dogajajo take stvari, da ljudje morajo umirati pred vrati bolnišnic. Vidim in berem kritike na račun dveh, ki tukaj komentirata kot zdravnika. Enemu so očitali hladen pristop. Saj, če vemo da se danes večina medicine še vedno ukvarja zgolj s telesom oz. njregovimi posameznimi deli. V tem konceptu je usmerjeno tudi šolanje zdravnikov in specializacija, na telo. Več kot očitno postaja, da nimajo skupaj psihologije niti za eno šolsko leto. Te mnogim zdravnikom in sestram obupno primankuje. Marsikatermu, ne vsem, da se razumemo. Da o duhovnosti ne govorimo, saj vendar nismo samo telo ali skupek sestavnih delov. Smo čuteča bitja z dušo in telesom, in kot take želimo, da nas razmejo in obravnavajo. Nasprotno pa ima lahko takšen odnos, kakršnemu smo lahko priča, osebja in zdravnikov neslutene posledice. Kaj hitro bi se lahko zgodilo, da bi kakšna urgenca, ZD ali bolnišnica, doživela računalniški dnevni ali bolje nočni mrk, pač zgolj iz maščevanja, ker so otroku nekega prizatedega starša, ki te stvari obvlada, zašuštrali in zapravili življenje. V dobi računalnikov ni nič nemogoče. Vsaka stvar ima svoje meje, tudi človeško potrpljenje. Toda to je samo moje mnenje. Lp!
suziiiika
12. 06. 2007 15.42
Sej ni problem v tem da se meče use zdravnike potem v isti koš, pa tud zdr. ustanove.. dejstvo tuki je da ima prednost sb celje. Žal je tako. Govorim iz lastnih izkušenj, pa ne kot bolnik (čeprav tudi ti niso več tako zadovoljni kot naj bi bili v bolnišnici) ampak kot nekdo ki je tam tudi delal. Sicer le preko šole, kar ti na da ravno neke pravice da bi delal ravno karkoli, imaš pa dobre možnosti za opazovanje. In se opazijo stvari ki so grozljive, kako naj pol sploh še pričakujemo da bo svet kdaj bolši. Danes se usim mudi, in vse bi radi hitro, čimprej, da se lahko gre pol na kavico pa take podobne stvari. Pa te učijo v šoli neke etike pa spoštovanja do sočloveka, pa tega sploh ne bi rabl. Dost bi blo da se človek zaveda da dela z človekom, pa bi blo dons to velik. Pa niti osnovnih načel nimamo več, kaj šele pol kakšno resnično znanje in ne vem kaj use. Vidiš sestro, ki stoji pred bolnikom , ki je nepokreten, star, in se čudi, ker je jedel..prejšni dan pa nič, ker je ona samo odvrgla pladenj in šla..potem pa komentira da je misla da ga bo kmal "nesl"..da je čudn da je.. pa lepo vas prosim no. Pa še urgenca ki bi mogla biti v popolni pripravljenosti za takšne primere, sej zato pa se reče urgenca? al je čisto bv da jo imamo, pa bi pač človek se naročil še prej pa čaku kakšna 2 mesca, vmes bi sicer že 3x umrl, ampak bil je naročen! Pomen urgence je čist zbledel..prav tako pa tut vsa moralna etika osebja ki tam dela. Žal.
juxyca
12. 06. 2007 15.15
Naj se zdravniki ne izgovarjajo na hipohondre, ki za prazen nič visijo po urgencah. Tudi sama sem imela slabo izkušnjo z urgenco, vendar je bilo to v Domžalah, ko sem iz grla (po operaciji mandljev) krvavela tako močno, da sem s krvjo napolnila četrtino lavorja, pa mi niso hoteli niti rešilca poslat, so me morali drugi pripeljat, naprej pa smo tudi morali sami na ORL, in to v nedeljo ob pol polnoči. Pri nas se dostikrat zgodi, da naletiš na zdravnike, ki mislijo, da so mesarji ali kaj podobnega, namesto da bi pomagali ljudem, ki rabijo zdravstveno pomoč.
Dayvi Schuster
12. 06. 2007 15.09
In točn to si zaslužijo vete kako teško je gledati v hiši na mesta kjer je rad preživljal svoj čas in kako teško je pogledati skozi okno na zunanjost kjer je uzunaj rad delal
majanovak@yahoo.com
12. 06. 2007 14.54
Dayvi, meni se niti ne zdi, da koga obrekujemo. Gre za čisto upravičeno kritiko sistema, ki ga vsi plačujemo in kot davkoplačevalci smo upravičeni do normalnega odnosa in kvalitetnih storitev. Tako je v normalnem svetu. Naš zdravstveni sistem pa ni normalen. Naj mi oprosti tisti manjšinski del dobrih, požrtvovalnih zdravnikov, ki si zasluži pohvalo. Če plačujemo razna zavarovanja in 3/4 stvari samoplačniško, ker zavarovalnice itak ne krijejo skoraj nič, potem bi morali imeti vsaj to pravico, da je za nas poskrbljeno. Če pa kdo misli, da je z našim zdravstvenim sistemom vse v redu in da se da vsa ravnanja zdravnikov opravičiti, ne vem, kje živi.
Dayvi Schuster
12. 06. 2007 14.43
Victoriosus ko si tako zagledan v papirje in pravila srčno ti želim, da te točno s tem kdaj "zajebejo" In še nekaj v tebi se vidi tipičen Slovenski neizkušen zdravnik use lastnosti imaš čestitam res si dober primer tega kar tukaj obrekujemo
tian28@email.si
12. 06. 2007 14.31
Webshadow, zelo verjetno je uspel priti do kakšnega zdravnika, ki pa očitno deluje na nivoju dr.(!!) Victoriosusa... Njegova smrt je torej samo logična posledica, saj je dr. Victoriosus lepo povedal: "ker noben v njegovi familiji ni imel jajc ne časa da bi mu šel po napotnico. Še enkrat bravo, krivi smo pa mi".
Dayvi Schuster
12. 06. 2007 14.30
Kot sem že odkriu victoriosus bi raje prej pregledal pravila kot pa rešil človeka moram reči da boš prekleto slab doktor in webshadow ne ni prišel do zdravnika ki je lepo mirno spal v svoji sobi ko je naročil sestram naj ga ne budijo vendar ga je odslovila medicinska sestra. Hvala usem za izrečena sožalja
pomi@auspuh.com
12. 06. 2007 14.23
Victoriosus je samo tipičen primerek navadnega SDSovkega gnoja. Danes je samo pokazal, da je tudi kot osebnost eden kup dreka.
neti
12. 06. 2007 14.18
victoriosus | 12.06.2007 | 13:15 Le kaj razmišlaš ali misliš o življenju v tvojih postih?Seveda pokliči 112, pa če si dovolj tečen, dobiš še dežurnega zdravnika na linijo, saj mene je vprašal, status domvnega bolnika, poveš insufientio cordis post op., dihanje plitko, srčni utrip fibrilira, saturacija padla na 91, pa je prvo ali ne morete sami peljati. Ne, ker vem v kaj bi se spustila glede odgovornosti, nato še nekaj iz ne zdravstva, pa hitro pridejo, res. Samo koliko ljudi bo definiralo šok stanje, ali po tvoje na pol mrtev ne gre tako preprosto. Sicer pa, ko prestopim prag "urgence" v času, ko so ZD zaprti, me ne smejo odpustiti brez pregleda kateri je potreben glede na mojo anamnezo, dokler nimam pisnega dokumenta, da mi nič ni, no to velja isto za ZD v del. času. To je odgovornost dejavnosti, katera se tam opravlja. Družini Kajtna, moje sožalje, zavedam se, da Vam to pisanje ne bo vrnilo Bojana, ostaja le boleča praznina. Želim si le, da ljudje tipa "victoriosus" prenehajo misliti, da so edini, ki lahko ocenijo ali odločijo vrednote in vrednost življenja. Lp
kritika@email.si
12. 06. 2007 14.15
V slovenski ustavi med drugim piše, da je Slovenija socialna država. Ali je to sociala, da pustijo človeka umreti, ker ni imel napotnice? Za tole bi morale leteti glave, da nikomur več ne pade na pamet kaj podobnega! In za to enostavno ni opravičila.
pomi@auspuh.com
12. 06. 2007 14.08
Če bi bil Bračun kaj možak, bi takoj ponudil svoj odstop.
webshadow@rocketmail.com
12. 06. 2007 13.25
Birokracija gor ali dol... če je imel navedene simptome (ali pa tudi ne) ob prihodu v bolnišnico res nevem kaj bi jih stalo naredit en hiter status - vitalni znaki, pljuča, srce... in brez zamere, mislim, da ga ni zdravnika, ki si nebi vzel 2 minuti in tega naredil - magari na hodniku ob polni čakalnici in ambulantah (kar sicer ni prav iz vidika zasebnosti) - ampak sej me razumete, kaj hočem povedat... Zato se men prej poraja vprašanje - ali je gospod sploh uspel priti do kakega zdravnika???
victoriosus
12. 06. 2007 13.15
No, tian28 in podobni: ravno tega se bojimo oz. temu se zgražamo, da "saj vsi vemo, kako to deluje". Vidiš? Sam si dokazal, da misliš, da veš. Le čevlje sodi naj kopitar!! Ampak ljudje, eno stvar si pa le zapomnite: če imate nekoga v šoku, krvavečega, na pol mrtvega POKLIČITE 112!! Zakaj zaboga imamo toliko rešilcev?! Če pa lahko hodite in ni tako hudo, greste na urgentno službo v Zdravstveni dom, tam se oceni resnost (tam, ONI, ne vi, pametnjakoviči doma- ljudi z bolečinami v prsih je vsak dan čez 50, resnih pa manj kot 10... če ne bi toliko pretiravali!) in se vas filtrira naprej kamor je treba. Tako sistem deluje. Za sistem nismo krivi mi, mi se ga moramo držati. Tako je že leta. Ni nobena bolnica kriva. No, če pa iščete denar (baje ga še niste pokopali, se pa že tožarite, bravo!) pa je SBC najbolj verjetni "krivec", ker noben v njegovi familiji ni imel jajc ne časa da bi mu šel po napotnico. Še enkrat bravo, krivi smo pa mi.
kozoroginja@gmail.com
12. 06. 2007 12.55
Tudi moj sin je imel slabo izkušnjo. Na urgenco v Celju je prišel poškodovan, krvavel je in bil v šoku, pa so ga poslali še po napotnico v zdravstveni dom. Skoraj nisem mogla verjeti, da se to dogaja, tudi če človek krvavi. Upam, da še ne bo več žrtev, preden se kaj premakne v dobro ljudi, ki nujno potrebujejo pomoč.
apollo13
12. 06. 2007 12.53
Pa sej se ve kdo je ob tej in tej uri tega dne sprejemal paciente..........iz te osebe bi bilo treba narediti primer, da potem nikoli več nebi kakšnemu/ni nesposobni, leni sestri prišlo niti na misel, da bi bolnika zavrnil zaradi takih banalnih stvari. Sej to ni tako težko! Ali pač?
tian28@email.si
12. 06. 2007 12.24
+1
"Victoriosus:modelcek001, tako zelo se strinjam! Žalostno in hkrati grozljivo je brati komentarje od ljudi, ki nimajo blage, nič pojma o funkcioniranju zdravstva" Victoriosus: grozljivo in hkrati žalostno je brati tvoje primitivne komentarje, še zlasti zato, ker si (kao) bodoči zdravnik! Raje prej umrem, kot da me dobi v roke takšen mesar, kakršen boš očitno ti! In ne blebetaj o nekakšnem "funkcioniranju" zdravstva, ko pa je že vsakemu LAIKU jasno, da naše zdravstvo NE FUNKCIONIRA! Kadar vam zdravnikom zmanjka tehtnih argumentov, se pač zatečete k demagogiji, kajne? Med sabo si poližete riti in zadevo lepo pometete pod preprogo, saj vsi vemo, kako to deluje..
matej1111
12. 06. 2007 12.21
Potem takem so vsi pacijenti nujnega primera, če en pride k zdravniku pa pravi, da ga v prsih stiska! Potem nimamo niti dovolj bolnišnic, da bi vsi naenkrat prišli na vrsto! Se dogaja in se še bo dogajalo, da zdravnik narobe oceni, če je nujno! Kdo je bolj nujen, en ki ga v prsih tišči ali en ki mu pol roke manjka? Prvo treba to razščistit!
kalypsa
12. 06. 2007 12.09
Moram, enostavno moram tole komentirat. Bolj kot berem nekatere komentarje, bolj mi gre na bruhanje. Nekdo je zapisal nekako takole: ni vsaka bolečina v prsih infarkt... ne mečite vse na bolnišnično osebje... Ce bi se zavedali koliko je recimo "razvajenih" ljudi samo v ljubljani bi blo vse jasno.. za vsako "pasjo figo" pridejo ljudje na urgenco in logicno da se posvetimo bl nujnim primerom (zivljensko ogrozenim) in tisti "razvajenci" pac pridejo mejckeno kasneje na vrsto... itd... OČITNO NI BIL SIMULANT!!! IN OČITNO JE BIL NJEGOV PRIMER ŠE KAKO RESEN! Če jaz kaj vem, se pregleda vsakega človeka, ki pride na urgenco in se kasneje ugotavlja ali je simulant ali ne. Zdaj vam to že mora biti jasno. Sploh me ne zanimajo vaša "strokovna" mnenja, ker tle lahko razpravljate 1 mesec pa ne boste prišli na enako mnenje. Tako je, naj priznajo, da so pošteno kiksnali. In to ni edini primer, tudi v družini smo imeli dost islabih izkušenj z zdravniki. p.s.: Bojana sem poznala in tudi velik del njegove družine. Vsem izrekam iskreno sožalje in jim želim, da čimprej najdejo pot do resnice ... Držite se...