Črna kronika

Požar v Radencih povzročil med 80.000 in 100.000 evri škode

Radenci, 25. 09. 2018 10.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Požar, ki je v parku v Radencih skoraj popolnoma uničil Prekmurski dom, je povzročil med 80.000 in 100.000 evri škode. Stavba je pod spomeniškim varstvom, v njej pa je nekoč domovala srednja gostinska šola. Požar je na plan privlekel denacionalizacijske tegobe in kopico vprašanj. Zakaj natančno je zagorelo, še ni znano.

"Z ogledom kraja požara je bilo ugotovljeno, da je iz neznanega vzroka začelo goreti v drugem nadstropju stavbe, od koder se je požar razširil na celotno stavbo. Materialna škoda je po nestrokovni oceni med 80.000 in 100.000 evri. Točna materialna škoda bo znana po pridobitvi pisne prijave in ustrezne dokumentacije od oškodovane družbe," so sporočili iz murskosoboške policijske uprave.

Gasilci so vse do jutranjih ur občasno gasili lesene stropove, ki so tleli in se občasno vžgali.

Kriminalisti Policijske uprave Murska Sobota in policisti postaje Gornja Radgona bodo nadaljevali z zbiranjem obvestil in bodo po vseh zbranih obvestilih, o svojih  ugotovitvah, obvestili okrožno državno tožilstvo v Murski Soboti.

Objekt, sicer pod spomeniškim varstvom, ni bil v uporabi

"Glede na to, da je stavba v denacionalizacijskem postopku, je težko napovedovati njeno usodo. Nihče je ne more porušiti, po drugi strani pa tudi ne obnoviti. Je pa ostrešje popolnoma uničeno, in če ne bo objekt kmalu popolnoma obnovljen, bo propadel," nam je pojasnil poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Gornja Radgona Rajko Lipič.

Pri gašenju je sodelovalo skoraj 100 gasilcev iz sedmih društev.
Pri gašenju je sodelovalo skoraj 100 gasilcev iz sedmih društev. FOTO: Facebook/PGD Gornja Radgona

Pri gašenju je sodelovalo skoraj 100 gasilcev iz sedmih društev. "Intervencija je v glavnem potekala do desetih zvečer, potem so se stvari umirile," pojasnjuje Lipič in dodaja, da so dežurali še zjutraj, da ne bi bilo vnovičnih izbruhov.

Objekt, ki je sicer pod spomeniškim varstvom, ni bil v uporabi.

To pa ni prvi požar v radenskem parku z okolico. "V bližnji preteklosti je gorel Radgonski dom, ki ni pogorel, požar jim je uspelo pogasiti," je še povedal poveljnik PGD Gornja Radgona.

Radgonski gasilci hvaležni občini za nabavo primerne opreme

Požar pa je izpostavil tudi nekaj pozitivnega. Gasilci iz PGD Gornja Radgona so na svoji Facebookovi strani objavili sporočilo, v katerem so se zahvalili občini, ki je pred časom uslišala njihovo prošnjo za nabavo košare in grabeža za tehnično vozilo.

"Včeraj se je ta oprema, predvsem grabež, zares izkazala kot upravičen zahtevek, saj smo, namesto da bi pošiljali gasilce na streho, da jo odkrijejo, to rešili z grabežem. Varnost je na prvem mestu," so zapisali radgonski gasilci, ki so že danes spet vabljeni, da na občinskem svetu pojasnijo, zakaj potrebujejo tudi novo gasilsko avtolestev. "Zato da lahko pomagamo ljudem v stiski in pomagamo reševati življenja. Upamo, da bo prevladal razum in bo sklep sprejet," so še dodali.

Denacionalizacijski postopek dokončno zavrnjen šele 2016

Kot smo že poročali, je za večletno stagniranje in propadanje objektov v parku in okolici kriv denacionalizacijski postopek, ki se je vlekel skoraj četrt stoletja. A tudi od dokončne zavrnitve postopka pred dvema letoma se stvari niso prav veliko spremenile. Med domačini tako vlada nezadovoljstvo z lokalno oblastjo, ki da je med glavnimi krivci za zaton nekoč cvetočega turističnega bisera severovzhoda Slovenije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ata_Smrk
25. 09. 2018 12.53
+6
predslika nase drzave. kot da smo denacionalizirani in nikomur mar.