Gospodarstvo

Ponudnik na razpis prijavil celo karambolirana in pogorela vozila?

Celje, 29. 05. 2019 11.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
/ A.K., V.Š. / D.S.
Komentarji
130

Zaradi domnevnih nepravilnostih v zvezi z Darsovim razpisom za avtovleko tovornih vozil so celjski policisti v podjetju Žonta iz Celja opravili hišne preiskave. Podjetje Žonta naj bi se na razpis prijavilo s ponarejeno dokumentacijo, v njej pa navedlo celo karambolirana in pogorela vozila. Dars naj bi prejel več pritožb, ki jih je predal policiji, pogodbe z Žonto pa niso prekinili.

Celjski policisti po naših informacijah preverjajo domnevno sporne okoliščine Darsovega razpisa za avtovleko tovornih vozil, odstranjevanje ovir in pomoči na avtocesti, na katerega naj bi se podjetje Žonta, d. o. o., prijavilo s ponarejeno dokumentacijo in bilo izbrano. Na Darsu naj bi prejeli več pritožb zoper ravnanje izbranega ponudnika in jih odstopili policiji, ki preverja, ali so v podjetju Žonta resnično ponaredili dokumentacijo, s katero so se prijavili na razpis. 

Policisti pri hišnih preiskavah zasegli tudi več dokumentacije

Policisti so danes obiskali podjetje in v Celju ter na Vranskem in opravili hišne preiskave, s katerimi preverjajo, ali je bila prijava podkrepljena s ponarejeno dokumentacijo.

Da so opravili hišne preiskave nam je potrdila tudi tiskovna predstavnica Policijske uprave Celje Milena Trbulin: "Danes smo na območju policijskih postaj Celje in Žalec opravili hišni preiskavi zaradi suma storitve kaznivega dejanja Preslepitev pri pridobitvi posojila ali ugodnosti".

Dodala je, da so zasegli več dokumentacije: "Preiskujemo morebitne sume nepravilnosti pri prijavi na razpis. Podrobnejših podatkov vam zaradi poteka preiskave še ne moremo posredovati."

Neizbrani ponudniki: Prijavil je karambolirano in pogorelo vozilo

Hišne preiskave na Vranskem
Hišne preiskave na Vranskem FOTO: 24ur.com

Neizbrani ponudniki naj bi sicer Žonti očitali, da ne izpolnjuje pogojev razpisa, za katerega je bil izbran. Očitajo mu, da naj bi v razpisu prilagajal številke šasij in homologacije svojih vozil in njihovih nadgradenj, prijavil pa naj bi tudi poškodovane, nevozne in celo pogorele tovornjake. Žonta, ki sicer opravlja tudi dejavnost tehničnih pregledov in registracij vozil, naj bi tehnično pomanjkljiva vozila sam registriral in z njimi uspel na Darsovem razpisu.

Pogojem naj ne bi ustrezala niti parkirišča, s katerimi je na razpisu kandidiralo podjetje Žonta – nekatera zemljišča naj ne bi bila namenjena parkiranju, ostala pa naj ne bi imela nameščenih oljnih lovilcev, kot bi jih morala imeti.

Lastnik podjetja: Do sedaj niso odkrili nič

Samo Feštajn, lastnik podjetja Žonta, je v izjavi novinarju oddaje 24UR Tadeju Grešovniku dejal, da so policisti prišli že zjutraj ob šestih, z namenom, da pregledajo vsa vozila in potrebno dokumentacijo. 

"Do sedaj niso nič ugotovili, da bi bilo karkoli narobe," trdi Feštajn in dodaja: "V prostorih Žonta so pregledali dokumentacijo za registracijo vozil, kar je že predhodno pogledal prometni inšpektor in ni ugotovil napak."

"Rekli so, da želijo pregledati dokumentacijo in vozila, ki so bila prijavljena na razpisu. To smo jim seveda omogočili, šli smo tudi na prometno nesrečo, kjer so ta vozila reševala. Predlagali smo jim tudi, Darsu in vsem ostalim, da bi bilo dobro, da bi vsa vozila pripeljali v Ljubljano na parkirišče in bi si lahko vsi pogledali naša vozila in vozila od konkurence. Da bi videli kaj imamo, kaj premoremo," razlaga Feštajn.

Pravi, da sta bili dve vozili poškodovani in sta bili tudi pripravljeni. "Ves čas sta bili tudi na razpolago, da bi jih lahko prišel kdorkoli pogledat," zatrjuje.

"Glede parkirišč je bil opravljen inšpekcijski nadzor. Ugotovljeno je bilo, da popolnoma ustrezajo zahtevam slovenske zakonodaje," se brani Samo Feštajn in pojasnjuje, da je inšpektor pregledal parkirišča, preveril oljne lovilce in podal svoje mišljenje, da ni nobenih kršitev.

"Upam, da bo policija ugotovila tisto, kar mora ugotoviti. Da je vse ustrezno. Sicer se bomo zagovarjali," zaključuje Feštajn.

Dars: Pogodbe nismo prekinili, Žonta izpolnjuje svoje obveznosti

Karamboliran tovornjak, ki naj bi ga podjetje Žonta kot tehnično brezhibnega prijavilo na razpis Darsa.
Karamboliran tovornjak, ki naj bi ga podjetje Žonta kot tehnično brezhibnega prijavilo na razpis Darsa. FOTO: 24ur.com

Iz Darsa so povedali, da s podjetjem Žonta pogodbe niso prekinili, da pa bodo, v kolikor policija ugotovi kakšne nepravilnosti, ustrezno ukrepali. Tudi Dars je potrdil, da gre za celjsko podjetje Žonta, preiskujejo pa morebitne sume nepravilnosti pri prijavi na razpis. Zaenkrat po njihovih besedah podjetje izpolnjuje svoje pogodbene obveznosti.

Kot so pojasnili na Darsu, so od ponudnikov zahtevali le listinsko dokumentacijo, na podlagi katere se je nato preverjalo zahtevane karakteristike vozil ter jih na podlagi teh podatkov (iz listin) tudi točkovalo. V tehničnih specifikacijah javnega poziva je sicer bila pridržana pravica do ogleda vozil in opreme, vendar je bilo to predvideno le za primere, da iz listin ne bi znali ali mogli razbrati določenih podatkov o tipu in lastnostih zahtevanih vozil oz. opreme. 

"Določeni ogledi vozil so se tako pred sklenitvijo pogodb dejansko izvedli, vendar, kot rečeno, ne iz razloga kakršnih koli sumov o poneverjenih listinah oz. preslepitve naročnika, temveč za le preverbo oz. ugotovitev tehničnih karakteristik vozil in opreme, za katere strokovna komisija za izvedbo navedenega javnega poziva ni z gotovostjo mogla razbrati podatkov iz predloženih listin."

Dodali so, da v zvezi z obrazložitvijo poslovnega sodelovanja in pa morebitnega oškodovanja družbe DARS "lahko povemo, da glede na določbe Zakona o cestah, še posebej 5a. člena in pa določilih Zakona o javnih naročilih, ne gre za klasično storitveno pogodbo med DARS in ponudniki, saj ima DARS le funkcijo nekakšnega 'organizatorja' izvajanja storitve odstranjevanja ovir iz avtocest (AC) in hitrih cest (HC), pomoči na cesti in dela z avtodvigali (ker sam pač ne razpolaga z opremo), in sicer tako, da določi pravila izvajanja storitev (npr. določi reakcijski čas), cenik, izbere izvajalce in jih nato nadzira. Izvajalci pa opravljane storitve zaračunajo neposredno strankam, torej uporabnikom avtocest. Ker ni denarnega toka med DARS in izbranim ponudniki, prav tako ne gre za javno naročniško razmerje, s tem pa tudi ne moremo govoriti o družbi DARS kot oškodovani družbi, če bi se sum glede nepravilnosti ene izmed ponudb izkazal za resnične. Škoda bi po našem mnenju tako lahko nastala kvečjemu ponudniku, ki ni bil izbran (in s tem ni dobil posla), pa bi sicer moral biti, v primeru, če bi DARS vedel, da ponudba izbranega ponudnika ni bila ustrezna in bi jo kot tako izločil, kar pa se ni zgodilo."

DARS je, kot zatrjujejo, vse prejete ponudbe v okviru predloženih listin pregledal z zahtevano stopnjo skrbnosti in strokovnosti, nekatere ponudnike pozval za določene dopolnitve oz. razjasnitve, ki niso bile (ali so bile slabo) razvidne iz listin, ponudbe skladno z ugotovljenim ustrezno točkoval ter s ponudnikoma, ki sta zbrala največje število točk na sklop podpisal pogodbo o sodelovanju.

V naše uredništvo smo sicer prejeli tudi fotografije, ki naj bi dokazovale, da je bilo tovorno vozilo Mercedes-Benz, ki naj bi ga Žonta prijavil v razpisni dokumentaciji, karambolirano v Italiji.

Prejeli smo tudi homologacijske dokumente, ki so bili domnevno predmet prikrivanja in ponarejanja podatkov. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (130)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lutra Lutra 1
30. 10. 2019 14.20
Pregledali so papirje in ne kamionov. Papirji so pomembni, vse druga je brez veze!
TistoPravo
29. 10. 2019 21.11
Štajerksa posla...zanjo še prerezane gume v promet spravit...
0OO7
03. 10. 2019 18.01
+3
Ali ni kaj takega v Sloveniji pričakovano..?
gor300
30. 05. 2019 08.31
-2
Sandi 101 Lepo si prepisal komentar😀
gor300
30. 05. 2019 08.25
+37
Festajn ima denar, nima pa osnovne kulture, izobrazbe, razgledanosti. In kaj naj človek pričakuje od bedaka, ki je prišel do denarja?!
murate
31. 05. 2019 15.20
+0
gor-da bo še večji bedak kot je bil prej
casinio
29. 05. 2019 20.21
+40
Feštanj je pa daleč najbolj pošten podjetnik, ne morem verjet, da je kej takega počel hahaha
murate
31. 05. 2019 15.27
+3
sm šel enkrat skozi izlake ,pa sm k njemu skočil po ogledalo za službeno fabijo.Rabil sem rdečega,imel je belega za 120 € zato ga nisem vzel ker sem imel občutek da je mal drag ,naslednji dan sem bil v Trebnjem in na PAN JAN so mi zmontirali ogledalo,v barvi avta z montažo-novo 80,00€.Z avtom sem se vstavil da povprašam,je reku en majstr kr avto tle puste ,sem reku čaki delat grem ne morem.Se obrne stran ,neki kliče ,pa prav če mate deset minut časa pride avto,popoldan do 17 ure mora bit nazaj.IN TO ZA 80€
PUMA
03. 10. 2019 21.58
+1
Kako se temu že pravi,120 evrov a dobil si z montažo za 80 evrov barabe in še ono ....... LP.
scipio
29. 05. 2019 19.33
+61
Štefanec, Računsko sodišče, parlamentarne komisije, .... ali vsi spite? Avstrijci so skoraj skozi karavanke, italijani delajo hito progo iz trsta na zahod, kitajci delajo hrvatom most, madžari kupujejo SKB banko, mi pa se med seboj gremo takole in to za javni denar, kar DARS je!!!???
kajpavzdevek
29. 05. 2019 18.50
+99
Pa jaz ne razumem tega da DARS nemore imet svojga voznega parka novih profi avtovlek pr takem dnarju ki ga dobi od države ! Kdo je tu nor ? !
flatearth
29. 05. 2019 18.59
+75
Nori smo mi pošteni državljani, ki smo prisiljeni vse to plačevat,
murate
31. 05. 2019 15.33
+3
KAJ kamijon crkne,avto vleka stane 1500€,če gre za kakšno malenkost ,,zrihtajo,,-zamenjajo dobro z zanič elektroniko kar je dodatnih 5, 6 jurčkov se potem še kaj najde mimogrede in od tega dobi nekdo z darsa kakšnega jurčka žepnine.A ti bi pa da imajo svojo avtovleko,pa saj niso nori.
flatearth
29. 05. 2019 18.43
+42
Če niso v hiši našli tudi beli prah, potem to ni bila nobena preiskava,
Marjan Šarac
29. 05. 2019 18.12
+37
Tako je bilo vedno in očitno bo tako ostalo, ker pač imamo oblast, ki...
P21K
29. 05. 2019 18.08
+70
Boh ve kolk ukradenih avtov je pristalo tam za rezerne dele.
Andree
29. 05. 2019 18.08
+39
Zdaj pa bo tožil državo
flatearth
29. 05. 2019 17.28
+32
Dobro, da je vsaj prišlo do "pomankanja" bo-san-đer-otu, da "našim" avtoprevoznikom sploh te šajtrge cele dneve vozijo za kikiriki,
brezveze13
29. 05. 2019 17.21
+97
ne moreš verjet lastnik podjetja žonta celje global vransko feštajn, pa tega samota je samo poštenje ta ti stvar proda neizpravno ali neustrezno na to te izsiljuje z dobropisi da vzameš nadomestno robo za kupljeno. Proti njemu so Strojanovi pravi melem
TistoPravo
29. 05. 2019 18.29
+16
Mega100
29. 05. 2019 17.06
+95
Ta Feštajn ima tam v Kisovcu celo smetišče totalka karamboliranih vozil. Neki prodaja rabljene avto dele, vse na črno jasno. In vsi so razočarani nad njegovim odnosom in zanič avtodeli z prenavito visokimi cenami.
MiroF
29. 05. 2019 17.03
+88
Draganoviču ni uspelo, pravkar na poročilah, da ima Feštanj vse Ok, Dars pa, da so vzorni pogodbenik in sodelovanja z Žonto ne bodo prekinili !! Tolk o tem pa kako se je tresla gora, še miši ni !!! Česar nočeš videti ne vidiš !!
Andree
29. 05. 2019 17.07
+49
Enostavno povedano izkupiček tega dneva je enak 0
ssbobo
29. 05. 2019 17.00
+60
Ja itak.... Inšpektor ni nič ugotovil...... Sam jje pa hkrati povečal svoj denarni sklad tam kjer tudi davkarija nima kej iskati...... Slowenistan skorumppiran
odbojka77
29. 05. 2019 16.34
+90
Ta Feštajn ma poln masla na glavi....preverjeno....enkrat bo prleto na "mino"
LOPOVIGOTOVISTE
29. 05. 2019 16.20
+23
OB 2 PONOCI JE BILA PROMETNA KAIONA PRI SLO BISTRICI KAMIONVLEKA JE SLA PO RESEVALNEM PASU OB 10 URI... A JE TO NOMALNO??? KO JE NESRECA SE POSLEDICNO ZGODI SE KAK NALET V ZASTOJ... ZATO BI MORALI NEKATERI V ZAPOR!!
Krotilec ognja
29. 05. 2019 16.16
+65
DRAGANOVIČ pa ni nič manj oderuški pri vleki tovornih vozil
Andree
29. 05. 2019 16.49
+52