Črna kronika

V Dravi se je utopil 18-letnik

Ruše, 23. 05. 2022 11.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Skupina mladih se je družila na pomolu ob reki Dravi in skakala v vodo. Med njimi je bil tudi 18-letnik, ki je skočil v reko, a na površje ni priplaval. Neodzivnega so našli potapljači, kljub oživljanju pa mu ni bilo več pomoči.

 

V nedeljo popoldan so policiste obvestili, da se je med skakanjem v reko Dravo v Rušah utopil mlajši moški. Policisti so ugotovili, da se je skupina mladih družila na pomolu, s katerega so skakali v Dravo. Med njimi je bil tudi 18-letnik, sicer tuj državljan, ki je skočil v reko, po skoku pa ni priplaval na površje. 

Utopitev v Dravi
Utopitev v Dravi FOTO: Mojca Hanžič

S PU Maribor so sporočili, da je 18-letnika poskušalo najti več oseb, a pri tem niso bili uspešni. Na kraj so prispeli gasilci GB Maribor s potapljačema, ki sta pri iskanju v reki našla mlajšo osebo, ki ni kazala znakov življenja. Na kraju so bili tudi že reševalci, ki so takoj začeli z oživljanjem, vendar neuspešno.

"Na kraju je bila potrjena smrt pokojnega in odrejena sanitarna obdukcija. Glede na vse ugotovljene okoliščine tragičnega dogodka so policisti PP Ruše tujo krivdo izključili in bodo v zvezi z dogodkom s pisnim poročilom obvestili pristojno tožilstvo," so še sporočili s PU Maribor.

Poletje se še niti ni dobro začelo, pa so policisti zabeležili že dve utopitvi. Spomnimo namreč, da se je dober teden nazaj v soboškem jezeru utopil 25-letnik, sicer državljan Zveze Komori. Policija ob prihajajoči poletni vročini, ko je vodna osvežitev več kot prijetna, zato opozarja na osnovne varnostne ukrepe. 

Ne skačite v vodo, ko ste vroči in potni: Telo se mora postopoma privaditi na temperaturo vode, pravijo. Prav tako ne puščajte otrok brez varstva pri obali ali bregovih jezer ali rek, še manj v vodi, otroci ne poznajo nevarnosti. Starše in vzgojitelje policisti opozarjajo, naj budno pazijo na otroke, ki se igrajo ob vodi, pa čeprav plitvi. 

Vodne blazine in drugi pripomočki za plavanje ne zagotavljajo popolne varnosti v globoki vodi, ker ne nudijo nobene varnosti, opozarjajo in dodajajo, da nikoli ne plavajte s polnim, pa tudi ne s popolnoma praznim želodcem, po obilnem obroku počakajte najmanj dve uri, izogibajte se alkoholni pijači.

Letos so policisti obravnavali že štiri utopitve, lani 25, leta 2020 17, leta 2019 pa 14.

Ne skačite v motno vodo, plitvine ali na neznanih mestih, neznane situacije so zelo nevarne. Prav tako upoštevajte vremenske razmere. Ne plavajte sami na daljših razdaljah, tudi zelo dobro utrjeno in izurjeno telo lahko premaga trenutna slabost. Vzvalovljeno morje in morski tokovi praviloma odnašajo kopalce od obale, opozarjajo.

Brzice skrivajo presenečenja in pasti. Ravnajte premišljeno in ne izzivajte narave. Pred spustom zberite čim več podatkov o reki in poskrbite za ustrezne ukrepe za varnost in reševanje, pozivajo policisti, ki opozarjajo tudi na to, da pred plavanjem ne popivajte in s prijatelji ne stavite, da ste sposobni na primer preplavati bližnjo gramoznico.

Bodite previdni pri hoji ob vodi, še zlasti če hodite po strmih bregovih rek, kjer se zdrs lahko tragično konča. Starši še posebej pri tem pazite na svoje otroke, še opozarjajo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3