Črna kronika

V eksploziji topovske granate iz prve svetovne vojne umrl 64-letnik

Nova Gorica, 21. 01. 2021 09.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.S., Ti.Š.
Komentarji
12

Najdba neeksplodiranega ubojnega sredstva se je za 64-letnika z območja Nove Gorice končala tragično. Granata iz prve svetovne vojne je namreč eksplodirala pred garažo, moškega pa tako hudo poškodovala, da je umrl. Policisti in Uprava RS za zaščito in reševanje pa ob tem znova opozarjajo na previdnost: v primeru morebitne najdbe NUS, se je nikakor ne dotikajte, ampak takoj pokličite pristojne službe.

V sredo okoli 14.30 so novogoriške policiste obvestili, da je v enem izmed naselij v Mestni občini (MO) Nova Gorica eksplodirala granata, v nesreči pa je poškodbam podlegel 64-letni moški. S Policijske uprave (PU) Nova Gorica so sporočili, da so na kraj dogodka odšli tako policisti in kriminalisti kot tudi strokovnjaki oziroma bombni tehniki.

O včerajšnji nesreči s smrtnim izidom v Voglarjih (zaselek Zavrh) je poročala tudi Uprava RS za zaščito in reševanje. Eksplodirala je topovska granata (model 1915, kalibra 75mm, mase topovske granate 5,5kilograma, francoskega izvora iz časa prve svetovne vojne).

Z ogledom tragične nesreče in zbiranjem obvestil so ugotovili, da je moškemu pred vhodom v garažni prostor stanovanjskega objekta eksplodiralo neeksplodirano eksplozivno sredstvo oziroma topovska granata kalibra 75 mm francoske izdelave, ki je izvirala iz obdobja prve svetovne vojne.

Moški je na kraju nesreče hudim telesnim poškodbam podlegel. Dežurna zdravnica Zdravstvenega doma (ZD) Nova Gorica je njegovo smrt na kraju pozneje lahko le potrdila. Zaradi eksplozije je nastala tudi materialna škoda na stanovanjskem objektu.

Policija tudi danes nadaljuje s preiskavo vseh okoliščin eksplozije in bo o ugotovitvah obvestila pristojno tožilstvo.

Ob tragični nesreči policisti znova opozarjajo, da se posamezniki v primeru morebitne najdbe takega neeksplodiranega nevarnega sredstva ne dotikajo ampak takoj pokličejo pristojne službe, in sicer na znano telefonsko številko za klic v sili 112 oziroma interventno številko Policije 113. Za ta nevarna sredstva bodo v nadaljevanju poskrbeli strokovnjaki za zaščito pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi. Splošno znano je, da je na območju Primorske še vedno precej izredno nevarnih neeksplodiranih ubojnih sredstev iz časa obeh svetovnih vojn, v preteklosti pa se je zaradi neprimernega ravnanja s temi nevarnimi sredstvi zgodilo tudi več nesreč, ki so se končale s hudimi telesnimi poškodbami oziroma smrtnimi žrtvami.

Podobno opozarja tudi Uprava RS za zaščito in reševanje. "V bližini mesta nesreče se nahaja več kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev (ročne bombe, topovski vžigalniki, topovske granate, strelivo za pehoto, mine minometalca iz obdobja prve in  druge svetovne vojne, različnega izvora) zato bodite izjemno previdni in delujte v skladu z našimi napotki," so pozval na družbenem omrežju Facebook.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Še več informacij o tem, kaj so neeksplodirana ubojna sredstva (NUS), ter kako pravilno postopati, če naletite nanje, pa najdete za povezavi.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3