Črna kronika

V Fenolitu (spet) delovna nesreča

Borovnica, 08. 12. 2008 18.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V kemični tovarni Fenolit na Bregu pri Borovnici se je med delom s kemikalijami zastrupil eden od delavcev. To pa ni osamljen primer.

Ob 12.20 je v kemični tovarni Fenolit na Bregu pri Borovnici prišlo do resne delovne nesreče. Enemu od delavcev je v skladišču, medtem ko je delal s kemikalijami, nenadoma postalo slabo. Takoj so mu nudili prvo pomoč, nato pa so ga odpeljali na IPP – internistično prvo pomoč na urgenci, kjer so ga oskrbeli zdravniki ljubljanskega kliničnega centra. Na zahtevo reševalcev so bili na kraju dogodka prisotni tudi ljubljanski poklicni gasilci. O dogodku so obvestili inšpektorja za okolje, inšpektorja za delo in policijo.

Do eksplozije oziroma izrednega dogodka v Fenolitu je prišlo aprila letos.
Do eksplozije oziroma izrednega dogodka v Fenolitu je prišlo aprila letos. FOTO:

Na ljubljanski policijski upravi so za 24ur.com potrdili, da je do delovne nesreče v nekem podjetju res prišlo. "Delavcu, ki je delal v skladišču, je nenadoma postalo slabo. Delal je z nevarnimi snovmi, kar pa ni nenavadno, saj se s tem ukvarja celotno podjetje. Odpeljali so ga v bolnišnico, kjer se mu je stanje izboljšalo in ni v življenjski nevarnosti," so povedali. Moški naj bi kljub temu, da ni v življenjski nevarnosti, ostal na opazovanju. Vzrok in okoliščine nesreče policisti še preiskujejo in bodo po zbranih obvestilih obvestili pristojno tožilstvo.

Po neuradnih podatkih naj bi se zastrupil domačin iz Padeža nad Borovnico, in sicer med prevozom iz kranjskega skladišča in skladiščenjem domnevno borove kisline.

Ni osamljen primer

Za obrazložitev smo poklicali tudi v tovarno, a ni bil nihče več dosegljiv.

Že 22. novembra naj bi v Fenolitu prišlo do incidenta, saj so prebivalci Brega zaradi neznosnega smradu po formalinu, ki naj bi se širil iz smeri tovarne, poklicali policijo. Izpod nadzora naj bi ušla kemična reakcija v reaktorju za proizvodnjo smol.

21. aprila letos je v omenjeni tovarni eksplodiral reaktor za pridelovanje smole. Odgovorni so tedaj pojasnili, da ni prišlo do eksplozije, temveč do tako imenovanega izrednega dogodka. "Najverjetneje je prišlo do napake v postopku, zato je bila kemična reakcija pospešena. Prišlo je do mehanskega onesnaženja, prah, ki je bil lila barve, je prekril tudi dvorišče okoli tovarne. Okoljskega onesnaženja ni bilo, je pa nastalo od 3.000 do 5.000 evrov materialne škode," so tedaj pojasnili.

Eksplozija v Fenolitu
Eksplozija v Fenolitu FOTO:

Najhujša delovna nesreča pa se je zgodila leta 2006 v proizvodni hali tovarne, ko sta dva delavca opravljala vzdrževana dela na ceveh. Iz cevi naj bi iztekla snov fenol in polila oba delavca. 44-letnik je na kraju nesreče umrl, drugega delavca, starega 46 let, pa so odpeljali v klinični center, saj je utrpel kemične opekline.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

oha
09. 12. 2008 08.50
najprej gospod GOSO! Kaj so za vas dobro obveščeni viri blizu uprave firme, ali ste morda v v tej upravi?! Kaj pa je bilo po tem takem pred dvema letoma, ko je en delavec umrl- je tudi on kaj pojedel pred nesrečo, ali kakšni so vaši dobro obveščeni viri??? Uprava firme bo v vsakem primeru dala čisto drugačne informacije v javnost, kakor je bilo v resnici. Firmo bi morali že zdavnaj zapreti. Me zanima kdo bo odgovarjal, če pride res do kakšne ekološke katastrofe. Vidi se, da ima firma za direktorja, bivšega direktorja policije, saj bi bilo sedaj čisto drugače. Zakaj so pa Lipo takoj zaprli??? Enako bi se moralo zgoditi s Fenolitom....
kurenta
09. 12. 2008 08.49
kokr jest poznam situacijo v fenolitu so nikakve.nimajo ene sobe kjer bi lahko ponesrečencu nudili pomoč.to ni prvi primer da ponesrečenec leži na mrzlih ploščicah in da reševalna ekipa nima nč placa.to je fenolit ekološka tempirana bomba na robu barja kjer je zelo blizu pitna voda ki jo pije 20.000 prebivalcev,iz v fenolitu pa sodi pušajo,............ ps.VSE SREČNO SE JE KONCALO!!!!!!!!!!!!
goso
09. 12. 2008 08.26
Iz dobro obveščenih virov blizu uprave firme se je delavec preveč najedel sladoleda in mu je postalo slabo. Odslej bod prepovedali jesti na delovnem mestu sladoled.
možekbeseda
09. 12. 2008 08.13
Nesposobnost inšpekcij, drugega se tukaj ne splača komentirati. To se bo delalo še in še.To je Slovenija.
mc_burek@email.si
08. 12. 2008 22.59
eh policija in inšpekcija ne bo nč nardila, ker je direkttor fenolita eden izmed bivših vladnih direktorjev tako da inšpekcija in policija ne more nič. fenol in ostali odpadki ki so nevarni pa se bojo še naprej zlivali v kanalizacijo in s tem v potok
Unknown.For.You
08. 12. 2008 22.45
takrt ka je bla una nsreča s smrtnim izidom so vse sledi prikril predn je sploh pršla policija..nakonc je blos pet krivo \"to\",pa \"uno\"..kr neki..tko da nikol ni noben od vodilnih tovarne kriv..zto se pa dogajajo nesreče še naprej..ta tovarna niti mau ni varna..res bogi uni kad elajo v Fenolitu.. zuni ka majo une sode s temi kemikalijami-vse pušča in te kemikalije se vse razlivajo tm po tleh..zravn majo pa konje..tko da fajn ne?dokler jih nau res nekrat nw kok pomrl tm se nau nč premaknil..nesreče se bodo še naprej dogajale..vprašanje sam kdaj bo kšna še hujša k una leta 2006..
MILEVOLLIDISCO
08. 12. 2008 22.23
Da prinaša posledice ljudem , vem že 25 let! Moja žena se je kot otrok igrala in letala okrog te tovarne !! ha,ha,ha,ha,ha
123_Zoke_vec_ni
08. 12. 2008 22.19
Avgusta letos so šele pričeli delat Program zaščite in reševanja...
Unknown.For.You
08. 12. 2008 21.28
ja ta tovarna bis e mogla že zdavni zaprt..kok unih cistern gre skoz Buro(Borovnico)..sam škodo dela..kok delavcev je že ta fenol dobil po telesu..poznam kr dost primerov..ta tovarna sploh ni več varna in se mi res smiljo delavci ka delajo v njej..
www.NaVrsti.si
08. 12. 2008 21.15
kurenta
08. 12. 2008 20.41
GSG-9 TI nimaš pojma kaj sploh je toluene-4 sulfonična monohidratna kislina??to je ta kislina, s katero se je mladi mož zastrupil, kako je pa vse skupaj zgledalo, pa prosim, ne bit pameten, ker ni blo nobenega od vas zraven, jest pa vem kako je zgledalo, ker sem bil zelo blizu,...je pa imel dečko vso ustrezno zaščito, garantiram, možno pa da se je zastrupil že v Kranju, v skladiščui, kjer ni ustreznih pogojev za delo,.....vendar, na srečo zdaj ni hujšega, lahko pa se zgodi, da v bodoče kdo ne bo imel take sreče!
GSG-9
08. 12. 2008 20.13
Tapameten, a lahka kej zrihtaš pod ugodno, magar tist kr na tla pade XD Hehe, hec hec :P
Tapameten
08. 12. 2008 19.58
fantje ne se s kemikalijami zaj.ebavat, to poznam ker delam v proizvodnji kemikalij...veliko stvari se pod preprogo pomete, če se le da...
GSG-9
08. 12. 2008 19.37
Kako zaboga se lahko zastrupiš z borovo kislino, sej to je trdna snov, razen če človek ni šel snifat tega.