Črna kronika

V hišo občinske svetnice iz Črnomlja neznanec vrgel molotovko

Črnomelj, 10. 04. 2021 18.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tadeja Voščun
Komentarji
155

V večernih urah je v dnevno sobo občinske svetnice stranke LMŠ v Črnomlju Vesne Fabjan neznanec skozi okno vrgel steklenico, ki je bila napolnjena s petrolejem. Ob tem je izbruhnil manjši požar, ki so ga domači uspeli pogasiti. S PU Novo mesto so sporočili, da kriminalisti nadaljujejo intenzivno preiskavo in ugotavljajo vse okoliščine.

Dogodek je za 24ur.com potrdila Vesna Fabjan, ki je dejala, da se je napad zgodil včeraj v večernih urah. Po njenih navedbah je v dnevno sobo skozi okno priletela molotovka. "Slednja je eksplodirala, hiša je zagorela. K sreči smo bili doma in smo ogenj pogasili sami," je sporočila Fabjanova. Občinski svetnici so sicer v preteklosti zaradi političnih sporov že grozili.

Hujših poškodb niso utrepi je dejala, "le nekaj opeklin, ureznin  in modric". Nemudoma so poklicali policijo, na pomoč so pritekli tudi sosedi. 

S PU Novo Mesto so sporočili, da so bili o dogodku obveščeni nekaj pred 21. uro. "Po prvih ugotovitvah je neznani storilec v pritlično okno stanovanjske hiše vrgel gorečo steklenico, ki je bila napolnjena z vnetljivo tekočino." Na kraj so bili napoteni policisti in kriminalisti, ki so opravili ogled in zbrali obvestila. V napadu ni bil nihče poškodovan, po nestrokovni oceni je v požaru nastalo za okoli 2000 evrov premoženjske škode, so še sporočili s Policije.

Molotovka je priletela skozi okno dnevne sobe. (slika je simbolična)
Molotovka je priletela skozi okno dnevne sobe. (slika je simbolična) FOTO: Dreamstime

Novomeški kriminalisti nadaljujejo intenzivno preiskavo in ugotavljajo vse okoliščine. O ugotovitvah bodo seznanili pristojno tožilstvo.

Kaj bi lahko bilo v ozadju napada je Fabjanova pojasnila, da žal ne ve. "Sem profesorica in politična oseba, zato sem najprej pomislila, da je kaj v zvezi s tem. Prav zato ne želim ugibati kaj bi lahko bil vzrok." Tudi ne želi ustvarjati raznih scenarijev, v primeru, da je "morebiti vpletena mladoletna oseba v stiski". "To je moja moralna dolžnost. Če pa za tem stoji politika, se pa sprašujem v kakšni državi živimo. Pričakujem, da bodo policisti našli storilca, ki pa naj se zaveda, da opravičila za takšno dejanje ni."

Odzvali so se tudi v stranki LMŠ, kjer so zapisali, da "nobena politična ali kakršnakoli druga dejavnost ne opravičuje takšnega strahopetnega in brutalnega napada na kogarkoli". Dodali so, da je "še posebej grozljivo v tem primeru dejstvo, da je Vesna Fabjan politično aktivna ter da je bil napad izveden na domu, kjer živi z družino". V LMŠ pričakujejo, da bo Policija dejanje čim prej raziskala in "javnost seznanila z ugotovitvami, kdo je bil naročnik in kdo je dejanje izvedel".

Prvak LMŠ Marjan Šarec je dejal, da je vse več nestrpnosti v družbi "in to se prej ali slej odrazi v dejanjih". "Za to strahopetno dejanje ni opravičila."  Temu je pritrdil tudi generalni direktor policije Anton Olaj in sporočil, da "policijska raziskava je v teku".

Predsednica stranke SD Tanja Fajon je dejala, da gre za "zavržno dejanje", za napad, "ki bi se lahko trgično končal". "Zelo ostro obsojam vsakršno nasilje, spodbujanje sovraštva proti komurkoli, kjerkoli. Storilca je treba najti. Tovrstna dejanja so nedopustna." Dejanje je obsodil tudi Matej Tonin, predsednik NSi, ki je zapisal, da takšna dejanja v "demokratični družbi nimajo mesta". Tudi on pričakuje ukrepanje državnih organov, tako policije kot tudi državnega tožilstva. 

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1