Črna kronika

Tragedija v hrvaških Vinkovcih: 'Marsikaj sem videl in doživel, a česa takšnega še ne'

Vinkovci, 30. 07. 2020 10.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ponoči se je pri Vinkovcih na Hrvaškem zgodila tragična nesreča, v kateri so umrle štiri osebe. Kot poročajo tamkajšnji mediji, je 19-letnik z avtomobilom trčil v stanovanjsko hišo, poleg njega so na kraju nesreče umrle še tri osebe, ki so bile v vozilu. Vzrok na nesrečo je bila neprilagojena hitrost. Gasilci, ki so posredovali, pravijo, da česa tako hudega še niso videli. Pretreseni so tudi v občini.

19-letni voznik je okoli 1. ure zjutraj v naselju Stari Mikanovci v Vukovarsko-sremski županiji zaradi neprilagojene hitrosti izgubil nadzor nad vozilom znamke Audi. V ovinku je zletel s ceste, dlje časa drsel po travi, nato pa trčil v stanovanjsko hišo, je po poročanju tamkajšnjih medijev sporočila hrvaška policija. 

Voznik, 18-letna sopotnica na sprednjem sedežu ter še dva sopotnika na zadnjem, stara 18 in 20 let, so po silnem udarcu umrli na kraju dogodka. 

Huda nesreča pri Vinkovcih je vzela štiri življenja.
Huda nesreča pri Vinkovcih je vzela štiri življenja. FOTO: Hrvaško notranje ministrstvo

S kakšno hitrostjo je 19-letnik vozil v času nesreče še ni znano, obdukcija pa bo pokazala, ali je nesreči botroval tudi alkohol, je dejal tiskovni predstavnik policije Dragoslav Živković.  A o visoki hitrosti in močnem trku priča dejstvo, da je motor Audija po trku končal na sprednjih sedežih, piše Večernji. 

Lastnik hiše: Počilo je, kot bi nekdo vrgel bombo

"Jaz, moja žena in hčerka smo spali, ko je kar naenkrat nekaj počilo, kot da bi nekdo vrgel bombo! Prišli smo iz hiše in videli samo prah in dim. Avtomobil je priletel v vogal hiše. Po dveh, treh minutah se je prah polegel, iz avta pa se ni slišalo nič. Nobenih klicev na pomoč ni bilo. Nisem šel niti blizu, takoj sem poklical policijo, ki je zelo hitro prišla. Poskušali smo odpreti vrata, a jih nismo mogli. Policist je nato poklical reševalce," je za Jutarnji list opisal 66-letni Mirko Božičević, lastnik hiše.

Poveljnik gasilcev v šoku: Česa takšnega še nisem doživel

Prostovoljno gasilsko društvo Stari Mikanovci je bilo o dogodku obveščeno okoli 1.30. "Zaleteli so se v družinsko hišo, v kateri živita zakonca s svojim sinom. Družina je poklicala policijo, policija pa nas," je za Dnevnik.hr povedal poveljnik Josip Palošev.

"Razrezali smo pločevino, dve osebi smo iz vozila izvlekli sami, pri dveh pa so nam na pomoč priskočili kolegi iz Poklicne gasilske enote Vinkovci. Mi sicer imamo svoje orodje, a za to intervencijo smo potrebovali njihovo pomoč," je še dejal. Na terenu so bili do 6.45. 

Palošev predvideva, da je bila za nesrečo kriva hitrost. "Kot sem uspel videti, je bila hitrost neprilagojena. In to zelo neprilagojena. Med jaškom in hišo, v katero so prileteli, je osem metrov. Še prej so okoli 100 metrov drseli po travi. Ne vemo, zakaj voznik ni v tem času reagiral," je še povedal in priznal, da ga je nesreča zelo pretresla. "Bil sem v vojni, prevažal sem ranjence. Marsikaj sem videl in doživel, a česa takšnega še ne." 

Tudi župan občine Stari Mikanovci Mario Milinković je povedal, da so zaradi tragedije povsem v šoku. "To je velik šok za vse nas. Najprej se moramo zbrati, nato bomo videli, kako naprej," je povedal. Občina bo verjetno razglasila dan žalovanja.

Po poročanju Glasa Slavonije je bila družba v enem od lokalov v sosednji Vrbici. Ko se je ta zaprl, so se odpravili na burek v Stare Mikanovce, spotoma pa so domov peljali še eno od deklet. Voznik naj bi že od tam speljal z veliko hitrostjo. 

Prebivalci Starih Mikanovcev in okoliških vasi so zaviti v črno, podobne tragedije ne pomnijo. Na dan pogreba bodo v občini razglasiji dan žalovanja. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3