Črna kronika

V požaru umrlo pet oseb, še eden v bolnišnici. Vzrok verjetno človeška napaka

Kočevje, 12. 05. 2022 08.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Urša Zupan, Kaya Kamenarič, Danijela Levpušček, STA, Tina Hacler
Komentarji
29

Okoli pol devetih je na območju kemične tovarne Melamin v Kočevju odjeknila eksplozija. "Pet pogrešanih oseb, ki smo jih imeli na listi, je verjetno preminilo, ker so bili pogoji eksplozije tako hudi, da ni bilo možnosti preživetja," je povedal direktor podjetja. Zvečer pa je za TV Slovenija dejal, da je umrl še eden od huje poškodovanih, tako da je nesreča skupaj zahtevala šest življenj, en hudo poškodovan pa se še vedno zdravi v UKC-ju. Med umrlimi so tako zunanji izvajalci kot en zaposleni v Melaminu. Gasilska intervencija je zaključena, vzrok bodo preiskovali kriminalisti. Za zdaj kaže, da je šlo za človeško napako. Prve analize pa so pokazale, da je bil vpliv na okolje minimalen.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Požar usoden za pet ljudi, uradno so še pogrešani
    15:54
    Iz 24UR ZVEČER: Požar usoden za pet ljudi, uradno so še pogrešani
  • Iz 24UR: Eksplozije pet pogrešanih verjetno ni preživelo
    08:31
    Iz 24UR: Eksplozije pet pogrešanih verjetno ni preživelo
  • Iz SVETA: Eksplozija v Kočevju
    05:33
    Iz SVETA: Eksplozija v Kočevju
  • Iz SVETA: Toksikologinja Lucija Šarc o nevarnih snoveh pri eksploziji
    03:43
    Iz SVETA: Toksikologinja Lucija Šarc o nevarnih snoveh pri eksploziji
  • Iz SVETA: Eksplozija in požar v Melaminu
    03:57
    Iz SVETA: Eksplozija in požar v Melaminu
  • Izjava župana občine Kočevje Vladimirja Prebiliča
    01:40
    Izjava župana občine Kočevje Vladimirja Prebiliča
  • Direktor Melamina: Pet pogrešanih oseb je verjetno preminilo
    03:10
    Direktor Melamina: Pet pogrešanih oseb je verjetno preminilo
  • Izjava Leona Behina o poteku intervencije
    04:10
    Izjava Leona Behina o poteku intervencije
  • Srečko Šestan o odzivih na eksplozijo
    01:30
    Srečko Šestan o odzivih na eksplozijo
  • Eksplozija v Kočevju
    01:02
    Eksplozija v Kočevju
  • Požar v podjetju v središču Kočevja
    00:07
    Požar v podjetju v središču Kočevja
  • Območje eksplozije v Kočevju
    00:13
    Območje eksplozije v Kočevju
  • Eksplozija v podjetju Melamin (vir: Alen Tekavčič)
    00:08
    Eksplozija v podjetju Melamin (vir: Alen Tekavčič)
  • Eksplozija v Kočevju
    00:15
    Eksplozija v Kočevju
  • V kemični tovarni odjeknila eksplozija
    00:23
    V kemični tovarni odjeknila eksplozija

Policisti PU Ljubljana so bili ob 8.35 obveščeni o eksploziji oziroma požaru v podjetju v središču Kočevja. "Nikoli v življenju si nisem mislil, da se bo to zgodilo, vendar se je," je dejal direktor podjetja Melamin Srečko Štefanič. "Eksplozija se je zgodila na pretakališču, kamor je prišla cisterna s snovjo. Raziskujemo še, zakaj je nastala," je povedal. Ključno se mu zdi, da so pristojne službe nemudoma omejile požar.  

Na novinarski konferenci ob 17.30 je Štefanič sporočil tragično vest. "Pet pogrešanih, ki smo jih imeli na listi, je verjetno preminilo, ker so bili pogoji eksplozije tako hudi, da ni bilo možnosti preživetja," je povedal in izrekel sožalje svojcem. Kot je pojasnil, gre za štiri zunanje izvajalce (elektro podjetja iz Ljubljane) in enega delavca, ki je bil zaposlen pri njih. 

Čez dan smo poročali, da se v ljubljanskem kliničnem centru zdravita še dva človeka, ki so ju iz Melamina prepeljali v bolnišnico. Pozno zvečer pa je Štefanič za Televizijo Slovenija dodal, da je umrl še eden od huje poškodovanih, tako da je nesreča skupaj zahtevala šest življenj, še en pa je hudo poškodovan.

'Tragična eksplozija ekstremnih razmer'

Tudi gasilci so povedali, da so se prebili do vseh predelov objekta in niso našli nobenih sledi, ki bi dajale vedeti, da je še kdo živ oz. da je tako poškodovan, da bi mu lahko nudili zdravstveno oskrbo. "Pregledali smo mesto intervencije in zaključili iskanje oseb, bomo pa še naprej sodelovali s specialno kriminalistično policijo, ki bo prišla na kraj dogodka in izvedla vsa preiskovalna dejanja," je dejal poveljnik Gasilske zveze Kočevje in vodja intervencije Leon Behin. Po njegovih besedah je šlo glede na obseg in vrsto nesreče za "res tragično eksplozijo ekstremnih razmer". To kažejo tudi vsi kazalniki zveriženosti jeklenih konstrukcij in vsega ostalega."

Behin je v oddaji 24UR ZVEČER povedal, da je intervencija, vsaj kar se tiče gasilskega dela, v zaključni fazi, na kraju ostajajo samo še dežurni gasilci. "Najdlje trajajoči del je bila dekontaminacija prometnih in pohodnih površin, ki smo jih naredili skupaj s Slovensko vojsko in se je končala okoli 20. ure, ko se je tudi sprostil promet v neposredni okolici. Zadeve so zdaj pod kontrolo in čakajo jutrišnjo sanacijo," je dejal. Po njegovih besedah kakšnih večjih posledic za ljudi in okolje ne bo, bodo pa občina in druge pristojne institucije še nekaj časa izvajale monitoringe. 

Na terenu je bilo več kot 150 gasilcev

Ob jutranji eksploziji so bile sicer aktivirane gasilske enote, enote ELME (ekološki laboratorij z mobilno enoto), enota RKBO (radiološko-kemično-biološka obramba) in dva helikopterja, je za naš portal naštevala predstavnica Uprave za zaščito in reševanje RS Neja Pavlica. Glavno cesto skozi Kočevje so zaprli, prebivalcem pa svetovali, da zaprejo okna in se ne gibljejo na prostem.

Ponesrečence so v usklajeni akciji oskrbele službe nujne medicinske pomoči. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je bilo na terenu okoli 127 gasilcev iz prostovoljnih gasilskih društev GZ Kočevje in 13 gasilcev PGD Ribnica, 16 reševalcev NMP Kočevje in Ribnica ter reševalci v sestavi Slovenske vojske. 

Z območja nesreče je bilo evakuiranih okoli 100 oseb, iz bližnje lokacije Komunalnega podjetja Kočevje pa 30 oseb. 

Okoli 13. ure jim je uspelo omejiti požar.

Nevarne snovi zajezene, večjih vplivov na okolje ni bilo

Sožalje svojcem je izrekel tudi župan Kočevja Vladimir Prebilič. "Vsaka izguba življenja je katastrofa, žal mi je, da se je to zgodilo v Kočevju, ki je bilo do zdaj znano po nekih drugih uspehih iz preteklosti." Po njegovih besedah so naredili temeljite analize o vplivu na okolje.  Vzeli so vzorce zraka, vode, zemlje in vsi podatki kažejo na to, da je bil okoljski vpliv nesreče minimaliziran in lahko nadaljujejo življenje naprej. 

Da so nevarne snovi zajezene in ne bodo iztekale onkraj meja podjetja, so že pred tem sporočili z uprave za zaščito in reševanje. "Vso požarno vodo so ujeli v posebne rezervoarje, ki so bili zagotovljeni v Melaninu, tako da ni bilo izlitja v okolje," je poudaril Behin. 

"Pri pretakanju je šlo za snov epiklorhidrin. Prvi podatki analize enote ELME kažejo, da v ozračju ni prisotnih nevarnih snovi, le delci saj in dima. Pregled požarne vode, ki se shranjuje na območju podjetja še poteka," so še pojasnili na upravi.

Toksikologinja Lucija Šarc je pojasnila, da je epiklorhidrin, nevarna snov, prisotna v požaru, močno eksploziven. "Na srečno nima hudih sistemskih učinkov, je pa močen iritant, dražeče deluje, lahko povzroča trajno poškodbo oči, nevaren je za dihalne poti," je naštela. Po njeni oceni koncentracije v zraku najverjetneje niso takšne, da bi lahko povzročile resne zdravstvene težave osebam, ki so bile v času nesreče v bližnji okolici. Malo verjetno je tudi, da bi se zaradi izpostavljenosti epiklorhidrinu težave pojavile naknadno.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Popis škode bo najverjetneje stekel že jutri

Portal Utrip vaše občine je poročal, da so se ob poku močno zatresle okoliške stavbe. Nekateri prebivalci poročajo, da je ob poku s stene odpadel omet. Da je zgradba hudo poškodovana in da je udar povzročil popokana okna v okolici, so sporočili tudi z uprave za zaščito in reševanje. Zaradi eksplozije so nastale poškodbe na stavbi Doma starejših občanov Kočevje. Poškodovanih ni, so pa stanovalci pretreseni, je tvitnil minister za delo Janez Cigler Kralj.

Eksplozija v Kočevju
Eksplozija v Kočevju FOTO: KOVAN d.o.o

Prebilič je požar označil kot največjo dosedanjo tragedijo v Kočevju. Zagotovil je, da so se vsi sistemi in vse službe odzvali hitro in po vnaprej predvidenih načrtih za tovrstne incidente. Dodal je, da so imeli več vaj oziroma priprav na tovrstni incident. Po njegovih besedah bodo obravnavali vso škodo, ki je nastala prebivalcem v širšem pasu okoli podjetja, tako na objektih kot avtomobilih. Popis bo stekel najverjetneje že v petek, zato naj "ljudje ne bodo prestrašeni, da bodo ostali brez česarkoli". Prebivalce pa je pozval, naj, kolikor le lahko, jutri nadaljujejo z normalnim življenjem.

Tudi direktor Melamina je poudaril, da ima podjetje zavarovanje za tovrstne dogodke ter da bodo vso škodo ustrezno obravnavali in reševali. Kot je še poudaril, je bilo najnujnejše, da pogasijo požar, vsa žarišča so pod nadzorom, nevarnosti nadaljnjih eksplozij pa ni. "Vplive smo omejili na lokacijo tovarne in območja stran od naselij. Nekaj je popokanih šip, a ocena škode bo prišla kasneje," je povedal in zagotovil, da je imelo podjetje vsa ustrezna dovoljenja za delovanje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Razlog za eksplozijo verjetno človeška napaka

Po besedah direktorja podjetja Melamin vzroke eksplozije še raziskujejo, najverjetneje pa je pri prečrpavanju surovine v skladiščni prostor prišlo do človeške napake zaposlenega - zamenjave dveh surovin.

Kriminalisti bodo z ogledom kraja in ugotavljanjem vzroka eksplozije pričeli, ko bodo vzpostavljene razmere za varno delo, predvidoma jutri. Še vedno pa vsem svetujejo, naj se ne približujejo kraju dogodka, saj je zaradi interesa preiskave zavarovano širše območje okoli objekta, so sporočili s PU Ljubljana.

Lokacija kemične tovarne Melamin v Kočevju.
Lokacija kemične tovarne Melamin v Kočevju. FOTO: Google Maps

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je pohvalil odziv vseh pristojnih. Predvsem ga veseli, da so se veliko naučili od preteklih podobnih dogodkov, na primer vrhniškega Kemisa. Poleg gasilcev, "ki so vedno dobri", je posebej izpostavil odzive Arsa, ELME, Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Slovenske vojske, ki je v nesreči tudi priskočila na pomoč.

Najverjetnejši mandatar za sestavo nove vlade Robert Golob je sporočil, da izraža sočutje do poškodovanih in njihovih svojcev. 

"Minister za zdravje Janez Poklukar izreka vso pohvalo ZD Kočevje, UKC LJ in službam Civilne zaščite za izjemno hiter in učinkovit odziv v primeru množičnih nesreč," pa so sporočili z Ministrstva za zdravje. 

Kočevje je že obiskal minister za obrambo Matej Tonin, ki se je seznanil z intervencijo ter stanjem v podjetju in občini. Za pomoč in hitro posredovanje se je zahvalil vsem sodelujočim v intervenciji, so na ministrstvu sporočili prek Twitterja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Melamin je vlečni konj občine Kočevje, brez dela ostalo 200 zaposlenih

Družba Melamin, d. d., Kočevje je v evropskem prostoru poznana kot dobavitelj smol za papirno in gradbeno industrijo ter impregniranih dekorativnih papirjev za pohištveno industrijo, je zapisano na njihovi spletni strani. V svetovnem merilu naj bi bili sicer bolj razpoznavni zaradi produktov za lakarsko in gumarsko industrijo.  

Podjetje, ki je eden največjih zaposlovalcev v regiji, glede na okoljsko zakonodajo spada med obrate z večjim tveganjem za okolje.  

Po podatkih iz konca leta 2021 zaposluje 194 delavcev.

Proizvodnjo v podjetju, ki je bilo po besedah Štefaniča vlečni konj občine, bo zelo težko ponovno vzpostaviti. Ob eksploziji cistern so v podjetju zgoreli tudi procesni računalniki in del električne napeljave. Poudaril je, da bi bila kratkoročna rešitev za podjetje možna le v sodelovanju s partnerji ter domačo in tujo konkurenco.

Ker podjetje tudi po oceni Prebiliča še kar nekaj časa ne bo delovalo, se na občini sprašujejo, kako bodo pomagali oz. nadomestili izpad prihodkov družinam delavcev, ki so odvisni od delovanja podjetja. "Katastrofa je ogromna. Delavci bodo morali ostati doma, ker preprosto ne morejo priti na delo, nimajo kam priti, podjetje je v tem segmentu popolnoma uničeno. Treba bo počakati kakšen meseca ali dva, da bomo vse očistili, potem pa se bo začela sanacija. Upal bi si trditi, da do konca letošnjega leta zagona podjetja v obsegu, kot smo ga poznali do sedaj, najverjetneje ne bo," je dejal v oddaji 24UR ZVEČER. 

Prebilič se je tudi zahvalil občanom, da so upoštevali navodila v mestu in niso povzročali težav ali dodatne panike. "Jutri je za nas nov delovni dan. Seveda drugačen od ostalih, ampak šli bomo v vrtce, šole, službe in delali naprej. Nesreča ni tako velika, da bi ustavila naš način življenja, tega si ne moremo dovoliti. Prihodnost bo zelo težavna, ampak tukaj smo pogumni ljudje in bomo delali naprej."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3