Črna kronika

V Ljubljani aretirali spremljevalko skupine Pussy Riot

Ljubljana, 26. 05. 2022 16.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Janez Usenik, Tina Hacler, STA
Komentarji
270

Žensko glasbeno skupino Pussy Riot različni škandali spremljajo že od samega začetka, eden se je zdaj spisal tudi v Sloveniji. Čeprav so aktivistične glasbenice v zadnjem času prepotovale že kar nekaj evropskih držav, je na vrata hotelske sobe v četrtek zjutraj potrkala policija v Ljubljani. Eno izmed njihovih spremljevalk so aretirali na podlagi 20 let stare Interpolove tiralice in jo odpeljali na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku. Kot je na novinarski konferenci dejal njihov menedžer, naj bi jo zaradi aktivizma v Turkmenistanu lažno obtožili spornih bančnih poslov in sodelovanja z opozicijo. Popoldne so jo vendarle izpustili na prostost.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pussy Riot pozivajo k embargu na rusko nafto in plin
    02:08
    Iz 24UR: Pussy Riot pozivajo k embargu na rusko nafto in plin
  • Iz 24UR: Aretirali spremljevalko Pussy Riot
    02:36
    Iz 24UR: Aretirali spremljevalko Pussy Riot

 

"Aktivistko Aisoltan Nijazovo so naši policisti poiskali zjutraj, v hotelski sobi, jo aretirali ter ji zasegli potni list. Opoldne je bila nato privedena pred preiskovalno sodnico. Očitano kaznivo dejanje - poneverba oziroma prilastitve državnega premoženja. Ko smo iskali na Interpolovi strani to tiralico, je nismo našli, enako pa se je, po naših neuradnih informacijah, nato zgodilo tudi na sodišču. A slovenska policija je vztrajala, da nalog za prijetje ima, da ta obstaja. Potem se je umetnica spomnila, da ima doma sodbo in vsa potrdila, da je kazen že odslužila, v kazenski koloniji v Rusiji. Od doma so ji posredovali dokument, ki ga je tolmač danes nato prevedel v slovenščino in nekaj čez 16. uro so jo le izpustili," je za 24UR poročala Staša Lozar.

"Zanimivo, da je niso prijeli v nobeni drugi državi, čeprav so na turneji že nekaj časa. No, načeloma pa naj bi jutri že nadaljevala pot po Evropi," dodaja naša novinarka. 

Niazova je za našo televizijo dejala, da je bila zaradi aretacije presenečena in šokirana. Kot je dodala članica skupine Marija Aljohina, sicer vse države zavračajo sledenje temu Interpolovemu nalogu. "Lahko gre za neko napako, ugibalo se je tudi določenem političnem pritisku oziroma manipuliranju s podatki, ki jih je zagotovil Turkmenistan. Pravzaprav ne vemo. Bilo pa je med dokaznim postopkom dovolj izkazanega, da je sodišče lahko odredilo, da se moja klientka nemudoma izpusti na prostost," je dejal odvetnik aretirane aktivistke Rok Pograjc. 

Pussy Riot
Pussy Riot FOTO: Bobo

Pussy Riot svet še najmanj pozna po glasbi. Dekleta so v prvi vrsti protestnice, ki jih svet že desetletje pozna kot velike nasprotnice Vladimirja Putina. Na turneji, ki se je začela 12. maja v Berlinu, zbirajo denar za Ukrajino in protestirajo proti vojni, njihov koncert pa bi lahko vzeli tudi kot očitek zahodnemu svetu. Aktivistke so namreč na možnost vojne opozarjale že desetletje.

V Ljubljano so prišle v okviru 8. festivala Lezbična četrt, ki ga organizira Društvo Škuc, njegova rdeča nit pa je lezbična prihodnost. Vrhunec festivala je prav njihov nocojšnji koncert, ki sicer kljub zapletu ni bil ogrožen, saj aretirana aktivistka ni predvidena za neposredni nastop na odru.

Po vsej Evropi doslej potovala brez težav

Kot je na popoldanski novinarski konferenci dejal menedžer Aleksander Čeparukin, je šlo za zelo star nalog turkmenistanskih oblasti: "Sega v leto 2002, v zaporu je zaradi tega že preživela šest let, nato so jo izpustili in potovala je po vsej Evropi. Dejali so, da je zagotovo ne bodo izgnali, vendar pa morajo zadevo vseeno preiskati, kar lahko traja dan ali dva, saj morajo pridobiti dokumentacijo iz Rusije," je povzel okoli 15. ure, ko je bila Niazova še v pridržanju. 

Že takrat je poudaril, da se mu zdi nesmiselno, da bi morala ta čas preživeti za rešetkami, saj se ni skrivala in je potovala vse od Islandije, Litve, Švice, do Nemčije in Avstrije. Članice skupine so dodale, da ima schengensko vizo in je do zdaj z njimi povsod potovala brez težav, tudi ob prijavah v hotele, ki morajo svoje goste prijaviti na policiji, je vedno predložila potni list, tokrat pa se je prvič zgodilo nekaj takega.  Kmalu po končani novinarski konferenci so jo torej izpustili na prostost. 

Turkmenistan sicer velja za eno najmanj svobodnih družb na svetu, vrh države pa ima tesne vezi z Rusijo. Prejšnji predsednik Gurbanguli Berdimuhamedov, letos je vodenje države prevzel njegov sin, je ruskemu predsedniku Putinu leta 2017 podaril turkmenistanski ponos, mladička srednjeazijskega ovčarja, psa pasme alabaj.

Popoldanska novinarska konferenca treh članic glasbene skupine Pussy Riot in menedžerja.
Popoldanska novinarska konferenca treh članic glasbene skupine Pussy Riot in menedžerja. FOTO: Bobo

Ne želijo, da se vse Ruse meče v isti koš

Na novinarski konferenci so bile prisotne tudi tri članice trenutne sestave zasedbe, ki je sicer vključevala že okoli deset različnih umetnic - poleg Aljohine še Olga Borisova in Diana Burkot.

"Putin je nacist," je Aljohina odvrnila na vprašanje, kaj meni o uradnem stališču Rusije, da nameravajo z invazijo Ukrajine državo odrešiti nacizma. Tudi sama je bila lani aretirana zaradi t.i. nacistične propagande, je dodala ter opozorila na trenutne razmere v Rusiji, kjer državljanom grozi od pet do 15 let zapora, če brez evfemizmov razpravljajo o vojni v Ukrajini.

Diana Burkot, ki predstavlja glasbeno jedro skupine in je ena izmed njenih ustanovnih članic ter ena izmed dveh, ki nista bili aretirani leta 2012, je prav tako opozorila na neznosne razmere v domovini, a hkrati tudi dodala, da obstaja močno feministično in protivojno gibanje v državi.

Aljohina je v imenu zasedbe pozvala države Zahoda k embargu na rusko nafto, saj članice skupine verjamejo, da bi to pomagalo privesti vojno h koncu. Obstaja jasna povezava med poslovanjem z Rusijo in podpiranjem nasilja, ki ga država izvaja, so povedale. "Denar ne bi smel biti pomembnejši od človeških življenj," je še dodala Aljohina, ki verjame, da se vojna sploh ne bi zgodila, če bi se Zahod leta 2014 po ruski priključitvi Krimskega polotoka odzval ostrejše.

Čeparukin je opozoril na dvoličnost mnogih, ki so pred vojno sodelovali s Putinom, zdaj pa vse Ruse mečejo v isti koš grozot. Poudaril je, da se mnogi znani ruski glasbeniki, ki se pred napadom na Ukrajino niso nikoli politično izpostavljali, sedaj upirajo oblasti in pozivajo h koncu vojne.

Borisova, nekdanja policistka, ki se je skupini pridružila pred približno šestimi leti po tem, ko je v nekdanji službi spregledala skorumpiranost oblasti, je prav tako poudarila, da so se nekdaj politično pasivni ljudje predramili in sedaj protestirajo ter pomagajo ukrajinskim beguncem. Kot izvirno in učinkovito metodo je navedla akcijo neke ruske aktivistke, ki je v trgovinah izdelkom znatno povišala cene, da bi pridobila pozornost kupcev, ter nato zraven pripisala informacije o vojni. Kakršnakoli informacija ruskih oblasti je na drugi strani zgolj politična propaganda, je opozorila.

Več zapornih kazni

Ruska glasbena skupina je sicer postala svetovno znana po nastopu v moskovski katedrali Kristusa Odrešenika leta 2012, s katerim so želele opozoriti na podporo ruske pravoslavne cerkve Putinu. Kasneje so bile tri članice skupine zaradi koncerta na sodnem procesu obsojene na zaporne kazni.

Pred kratkim smo pisali tudi o članici Mariji Aljohini, ki je pobegnila iz Rusije, pri čemer se je, kot je povedala v intervjuju za New York Times, preoblekla v dostavljavko hrane, da bi se izognila policiji. S tem se je pridružila več tisoč Rusom, ki so, odkar je Putin pričel invazijo v Ukrajini, zapustili državo.

Aljohina je bila septembra lani obsojena na enoletno omejitev gibanja zaradi protestiranja v podporo zaprtemu kritiku Kremlja Alekseju Navalnemu, vendar so aprila oblasti njeno kazen spremenile v zaporno.

V intervjuju je opisala, kako se je preoblekla v kurirja, da bi se izognila moskovski policiji, ki jo je zasledovala. Prav tako se je odrekla svojemu mobilnemu telefonu, da je ne bi mogli izslediti. Nato jo je prijatelj odpeljal do beloruske meje, teden dni pozneje pa ji je po več poskusih uspelo prečkati mejo z Litvo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (270)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ost1234
30. 05. 2022 10.50
+1
V njihovih izvajanjih ni niti kančka umetnosti... Skupek histeričnih babnic in nič drugega!
Erin Straus
29. 05. 2022 19.47
+1
Vse tri bi morali izgnati v rusijo delati!
User2313559
29. 05. 2022 11.59
Mediji ste naivni enako kot ljudje, ki vas berejo. To je vse režija. Sploh jih ni prava policija zajela ipd. Naslednji korak bo predstaviti, da je Rusija ustvarila lažno tiralico. Dajte no nehate podpirat vsako norost skrajne levice. Kaj te babe vedo o politiki?
pesnitev
27. 05. 2022 09.59
-2
če bi Zelenski ne bil le komik, ampak vsaj malo vešč diplomacije, bi se konflikt z Rusijo drugače končal: Rusi bodo tako ali tako zasedli zahtevane regije, tako pa zaradi nesposobnega Zelenskega, ki zahteva le vojno, trpi vse prebivalstvo Ukrajine, ogromno je nepotrebnih žrtev, med njimi tudi otroci, vojna bo prizadela ves svet, Zelenski pa kar naprej rine v že vnaprej izgubljene spopade
Abrams
28. 05. 2022 13.38
+1
Lahko tako rečeš, dokler ni na tvojem pragu. Pol bi pa pesnil malo drugačne zloge, če ne samo glasove.
Srce na levi
27. 05. 2022 09.58
+2
Normalno saj smo zaradi Janševe vlad 20 let za svetom.
Grma53
27. 05. 2022 11.43
+1
Ti pa si verjetno še vedno na palmi in se hraniš samo z bananami
Pri?evalec
27. 05. 2022 09.38
+0
Dobrovoljac Dober odgovor. Mislim, da si z odgovorom zadel bistvo slovenskih podpornikov Putina. Putin vam predstavlja nekoga, ki goji stare vrednote, hodi v cerkev, goji močno vojsko, ina mnogo žena in ljubic, veliko premoženja, ni nek slabič. Je dedec in pol. Ko udari po mizi in nekaj reče, to velja. Je pravi alfa, balkanski frajer, muškarčina. In potem volite levico, ali pa Svobodo? Tu nekaj ne štima v Sloveniji. Nekaj ni v redu na tej sliki.
Janko Belin
28. 05. 2022 21.37
-1
Pa kaj ti misliš, da v Levici in Gibanju Svoboda ni 'muškarčin' in pravih frajerjev? Zgleda, da bolj slabo slediš realnosti in si preveč v Tvitosferi, pa ne prepoznaš pravih možakarjev.
Dobrovoljac
27. 05. 2022 09.22
-7
Ta skupina predstavlja vse kar je danes narobe z današnjim svetom.
Pri?evalec
27. 05. 2022 09.15
+0
Skupina zoprnih in vreščečih babnic mi ni všeč, ampak pustimo moje osebne preference. S priprtjem gospodične, smo pokazali svoj pravi obraz, svetovni nazor in vpliv Rusije, ki seže krepko v vrste različnih vej oblasti. V Sloveniji je težko źiveti prav zaradi te naše shizofrenosti. Navzven živimo in častimo zahodne vrednote, toda navznoter, smo skupek zamerljivih, oportunističnih, užaljenih osebkov, ki v resnici sovražimo same sebe in naš način źivljenja. Skrito podpiramo Putina, ki je le maksi Janša, katerega pa sovražimo. Je lahko še bolj bizarno? Zakaj ta samodestruktiven patos v naših značajih? Z vsakomur, ko se pogovarjaš malo bolj globoko, vidiš intelektualno lenobo, pretirano čustveno odzivanje na dogodke, beg pred resnico v razne teorije zarote…
bu?e24 1
27. 05. 2022 09.22
-1
Itak zahod je resnica ane haha resnica imerija laži
bu?e24 1
27. 05. 2022 09.22
-3
Teorije so resnica kaj rusi lažejo povej ajde
bu?e24 1
27. 05. 2022 09.28
-2
To da gmo hrana ubija to da je covid iz labarotorija to da so ukrajinci i ket ubijal uktaince ker so ruskega porekla to da so zahodni politiki planerali ofenzivo na krim use je res to da so navcisti ugrabil državo z amerišo podporo to da je ukraina najbolj koruptivna država v evropi a ri še najštejem rusko kao propagando to da na njihove meje nato daje rakete kivsi usnerjene proti moskvi to da z širjenjem svobode vružejo državo 100 let v pretkelost dej prosim te ne mi te ameriške fore da vrez njih nebi ni dihat znau ker oni so parazit največji na svetu
krpati
27. 05. 2022 08.51
+0
Torej na podlagi pravljic....
olidata
27. 05. 2022 08.50
+4
Če je izdana tiralca, mora veljati za "vaše" in "naše" in ne more biti gledanja skozi prste. Če ni več aktualna, jo naj umakne tisti, ki jo je izdal.
Blue Dream
27. 05. 2022 08.45
+5
mene zanima ali ima ta aretacija včeraj kašno povezavo z navezo Putin - Orban - Janša ?
proofreader
27. 05. 2022 09.29
-4
RADIKALEN
27. 05. 2022 09.30
-5
Malce ste zaviti v temo, ker slovenski Janez je eden prvih, ki je obiskal pv Zelenskega, ter ga podprl pri uporu zoper diktatorja Putina, če ne veste!
Blue Dream
27. 05. 2022 09.41
+2
Srce na levi
27. 05. 2022 08.41
+3
Normalno saj smo zaradi Janševe vlad 20 let za svetom.
Blue Dream
27. 05. 2022 08.47
+3
seveda Janševa vlada je Janša ker ostali nimajo prava glasanja. Janša pa vemo da je mentalno še vedno v prejšnjem tisočletju in bo zelo verjetno tam tudi ostal do konca
RADIKALEN
27. 05. 2022 09.38
+0
Rusofilov v RS bi morali odšteti državljanstvo, ker podpirajo diktaturo Putina!
Grunf TNT
27. 05. 2022 08.36
-5
Kdo je tem plačankam izdal vizo za EU... To je kriminal.
Blue30
27. 05. 2022 08.35
+6
Seveda je niso prijeli drugje, kot pri nas, saj druge drzave ne prijateljujejo z rusi.
mackon08
27. 05. 2022 08.14
+10
Tu se je sodišče spet izkazalo za nesposobno, če so po aretaciji lahko preverili kako je s tem bi lahko tudi pred aretacijo. Ni čudno da so lopovi na prostosti in sedijo v parlamentu.
punkracij
26. 05. 2022 21.55
-2
Najbolje bi bilo da jo gospod prvi minister angažira v svoj kabinet.
bohinj je zakon
26. 05. 2022 21.41
-3
Te ženske samo hrup zganjajo. Aretirati in izgnati. V Rusijo.
ReAnDa
26. 05. 2022 21.34
+10
Dokaz več, da so nastavljenci od sekte (v policiji npr.) nedonošenčki.
za bojši jutri
26. 05. 2022 21.18
+1
Te tako imenovane kulturnice so navadne vlačuge človeštva v službi jenkijev. Zelenček pa dela genocid ukrajinskega naroda v imenu jenkijev.
StarWars
26. 05. 2022 21.14
+4
Majkumila kakšni kekci.