Črna kronika
Oglas

V marcu deflacija -1,54% pri tehničnih izdelkih!

Ljubljana, 15. 04. 2008 13.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V marcu se je večina izdelkov pocenila, med njimi denimo USB ključi za -8,5% in letne pnevmatike za -7,5%.

Ceneje.si
Ceneje.si FOTO:

Med podražitvami naj omenimo, da so se brizgalni (ink-jet) tiskalniki podražili za 8%. Zanimivo je, da si večina uporabnikov Ceneje.si ne ogleduje najcenejših izdelkov, temveč tiste, ki so v povprečju za 55% dražji. Slednje lahko pomeni, da so pri nakupu tehničnih izdelkov ljudje dokaj izbirčni, oziroma da pri teh nakupih ne pretirano varčujejo. Več na Ceneje.si.

NOVO NA WWW.CENEJE.SI – INDEKS CEN

15. aprila 2008 je portal Ceneje.si objavil svoje prve meritve indeksov cen za področja Avdio/Video, Avto opremo, Foto, Gospodinjske aparate, Računalništvo in Telefonijo.

Od sedaj naprej bo to meritev opravljal vsak mesec z namenom obveščanja javnosti o stanju cen na omenjenih področjih. Na teh prodročjih ima namreč Ceneje.si daleč največjo bazo dnevno osveženih podatkov o stanju cen v Sloveniji in bo tako ta indeks dejansko odražal najbolj točno oceno gibanja cen na teh področjih.

Namen merjenja indeksov cen je predvsem spremljanje gibanja cen določenih izdelkov, ki jih uporablja večina gospodinjstev v Sloveniji, ter s tem gibanje stroškov, ki jih ima gospodinjstvo z nakupom teh izdelkov.

KAKO MERIJO?

Ceneje.si
Ceneje.si FOTO:

Meritve so izvedene na vzorcu 20% najbolj iskanih in 20% najcenenjših istovrstnih izdelkov na Ceneje.si, skupni indeks rasti cen pa je povprečje obeh. Več o metodologiji, naboru izdelkov in posameznih meritvah je možno pogledati na naslovu www.ceneje.si/indeks-cen. Meritve je možno gledati tudi za posamezna ozka področja in izdelke, kot je npr. : Indeks cen za LCD televizorje, Prenosni računalnik ali Pomivalne stroje ali pa za celotne skupine izdelkov kot je npr. Indeks cen za Računalništvo, Foto ali Gospodinjski aparati.

KORIST ZA KUPCE

Kupci si z uporabo meritve cen lažje predstavljajo, koliko bi odšteli pri nakupih posameznih vrst izdelkov za svoje gospodinjstvo. Skupni seštevek nabora izdelkov pa jim lahko tudi pomaga pri oceni, kakšno približno vrednost svojega premoženja imajo v teh izdelkih oz. koliko bi morali investirati v nakup tehnike za nov dom.

V kratkem bodo dodane še možnosti za uporabnike, kot je npr. izračun koliko evrov v povprečju na mesec namenijo nakupom posameznih izdelkov iz nabora izdelkov, glede na svoje potrošniške navade.

V DVEH LETIH IN POL IZ 3.000 NA VEČ KOT 41.000 IZDELKOV

V začetku aprila so na Ceneje.si dodali kategorijo »Šport in prosti čas«, v kateri imajo trenutno objavljenih kar 6.700 izdelkov in 11.500 ponudb zanje, od več kot 50 spletnih in fizičnih trgovin. Ker pa je to novost na portalu Ceneje.si lahko pričakujemo, da bodo te številke s časom samo še rasle. Z odprtjem nove kategorije je skupno število izdelkov objavljenih na Ceneje.si naraslo iz 35.000 na več kot 40.000.

PETKRAT VEČJA OBISKANOST CENEJE.SI

Iskalniku najnižjih cen Ceneje.si je v nekaj manj kot dveh letih in pol svojega delovanja uspelo obisk več kot popeteriti. Število obiskovalcev je bilo marca 2008 za 5,3-krat večje kot novembra 2005. Tako so jih novembra 2005 našteli 57.000, marca 2008 pa kar 305.000. Število prikazov strani pa se je v enakem obdobju povečalo za 3,9-krat, to je na 1,7 milijonov na mesec.

KAJ JE CENEJE. SI?

Ceneje.si poleg cen izdelkov primerja tudi izdelke glede na njihove lastnosti. Vsak uporabnik lahko o posameznem izdelku ali trgovcu poda tudi svoje mnenje, ter ga tako na preprost način deli s številnimi drugimi potrošniki. Toliko informacij na enem mestu pa potrošnikom pomaga izvesti ne samo varčen, temveč tudi varen nakup.

Specializiran iskalnik Ceneje.si je torej primerjalnik cen in potrošniški vodič, ki nam lahko prihrani marsikateri euro in uro iskanja »najboljše« ponudbe po trgovinah. Vse hitrejši življenjski ritem ter pomanjkanje časa nas silita v učinkovitejše zbiranje informacij in s tem v pametnejši način potrošnje. Prav zaradi tega nam lahko Ceneje.si pomaga opraviti ugodnejši, hitrejši in pametnejši nakup.

Zanimivost: razlika v ceni za vse izdelke, katerim Ceneje.si primerja cene, znaša več kot 804.150,22 evrov!

  • 20
  • 19
  • 18
  • 17
  • 16
  • 15
  • 14
  • 13
  • 12
  • 11
  • 10
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rewritable@email.si
19. 04. 2008 00.22
ne,.. to pomeni, da so spustili ceno manj zaželjenim izdelkom in podražili zaželjene izdelke. Pa kaj so tle 5 let stari al kaj. In kot je samson22 rekel, zavajt z besedo deflacija pri tem zveni, kot da je ta članek bolj trobilo vlade kot novinarstvo.
dejmo_no
18. 04. 2008 22.34
te reklame med črno kroniko so pa res žalostne..
samson222
17. 04. 2008 13.21
med izdelki ki so se "pocenili" (??????) pogrešam kruh mleko otroško prehrano otoška oblačil učbenike za šolarje itd itd.. le ti so pokazatelji resnične inflacije/deflacije..saj zgolj ti uravnavajo standard povprečnega državljana.. in nikakor neki luxus izdelki za katere mnogi še vejo ne kaj šele da bi razmišljali o njih ali jih imeli..
_jazz
17. 04. 2008 01.58
xrorbthnbynbn točno tak. zato pa je črna kronika.
Alenko Jankovi? 4
16. 04. 2008 12.07
Če je deflacija -1,54%, to pomeni, da je v bistvu inflacija 1,54%, torej da so se cene zvišale!!! Aja, zakaj pa je to ČRNA KRONIKA?
Apocalypse
16. 04. 2008 08.03
osli čisti ....grejo gledat kolk je tehnika cenejša k prejšnji mesec...seveda je cenejša če pa prijahajajo novi modeli ven pa to...joj kolk ste stari...