Črna kronika

V mariborski Surovini znova zagoreli odpadki, škode za več milijonov

Maribor, 02. 03. 2020 13.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Gašenje požara v družbi za predelavo odpadkov Surovina v Mariboru bo po ocenah gasilcev še trajalo. Gre namreč za zahtevno intervencijo, ki jo je še dodatno otežilo porušenje strehe objekta, v katerem je zagorelo. Požar je omejen, zato ni nevarnosti, da bi se širil. Zaradi dima v bližini še vedno odsvetujejo gibanje na prostem.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Požar v mariborski Surovini
    02:49
    Iz 24UR: Požar v mariborski Surovini
  • Iz 24UR: Požar še ni pogašen
    01:18
    Iz 24UR: Požar še ni pogašen
  • Iz SVETA: Zagoreli predelani biološki odpadki
    02:15
    Iz SVETA: Zagoreli predelani biološki odpadki
  • Iz 24UR ZVEČER: Znova zagorelo v Surovini
    03:55
    Iz 24UR ZVEČER: Znova zagorelo v Surovini

V Mariboru je znova zagorelo. Kot je sporočil tiskovni predstavnik Policijske uprave (PU) Maribor Miran Šadl, je znova zagorelo v Surovini. "Intervencija je še vedno v teku," je malo po 18. uri povedal direktor Gasilske brigade Maribor Aleš Ciringer. "Gre za ogromen objekt in prebijamo se zelo počasi," je dodal.

Po prvih nestrokovnih ocenah je nastalo za okoli tri milijone evrov škode

"Ob 12.44 smo bili obveščeni o požaru, ki je izbruhnil v podjetju Surovina v Mariboru. Na kraj so bili takoj napoteni gasilci in policisti. Prve informacije kažejo na to, da gori v skladišču predelanih bioloških odpadkov, velikosti okoli 50 krat 70 metrov. Gasilci so požar omejili, vendar ga še gasijo. Nevarnosti za okoliške stavbe ni več, saj imajo gasilci požar pod nadzorom. Po doslej zbranih podatkih ni bilo nihče poškodovan," je zapisal Šadl.

Požar v podjetju Surovina v Mariboru
Požar v podjetju Surovina v Mariboru FOTO: Bralec

Pri gašenju požara je sodelovalo več kot 230 gasilcev iz poklicne GB Maribor in 23 prostovoljnih gasilskih enot iz občin Maribor, Hoče-Slivnica, Rače-Fram, Ruše, Starše, Miklavž na Dravskem polju in Duplek.

"Po prvih nestrokovnih ocenah je nastalo za okoli 3.000.000 evrov materialne škode," je še dodal. Policisti so mejili dostop do kraja požara. Ta je dovoljen samo interventnim službam. "Vseeno pa se na dovoznih poteh in v okolici kraja požara zbirajo radovedneži, ki pa s tem ovirajo delo gasilcev," je še opozoril. Policija zato poziva vse, ki tam niso zaradi gašenja, naj se umaknejo s pločnikov in cestišč in naj ne ovirajo dela interventnih služb. "Predvsem gasilci so na nujnih vožnjah, saj morajo s cisternami dovažati vodo za gašenje," sporočajo policisti.

Gasilci tudi pozivajo vse ljudi, naj zaradi gostega dima zaprejo vsa okna in vrata ter naj se ne zadržujejo na prostem in naj se po nepotrebnem ne izpostavljajo dimu in plinom, ki se sproščajo.

Oblasti pozivajo prebivalce v bližnji okolici, naj se ne zadržujejo na prostem

Na Gasilski brigadi (GB) Maribor pa so nam potrdili, da so zagoreli odpadki in da gre za obsežnejši požar. "Na terenu sta gasilska brigada in javna gasilska služba," so še dodali. 

Tudi tokrat naj bi goreli odpadki.
Tudi tokrat naj bi goreli odpadki. FOTO: Bralec

Oblasti pozivajo prebivalce v bližnji okolici, naj se ne zadržujejo na prostem, piše STA. "V neposredni bližini naj se ljudje zadržujejo v prostorih, naj ne hodijo v okolico intervencije in naj zaprejo okna v stanovanjih, pisarnah in drugih objektih," je povedal vodja mariborske službe za zaščito, reševanje in obrambno načrtovanje Matej Zupanič. Po njegovih prvih informacijah gre za obsežen požar, ki pa ga imajo gasilci že pod nadzorom.

Direktor Surovine Jure Fišer je za STA povedal, da je zagorelo v skladišču nenevarnih odpadkov, pripravljenih za trdno gorivo. "Prihaja tudi do onesnaženja zraka zaradi dima, ki je nastal pri gorenju skladiščenih snovi. Požar gasijo intervencijske ekipe in skrbijo, da se požar ne bo razširil na okolje. Vse prebivalce naprošamo, da se ne približujejo in zadržujejo v območju požara, ker lahko pride tudi do eksplozij," je opozoril.

Požar v podjetju Surovina v Mariboru
Požar v podjetju Surovina v Mariboru FOTO: Bralec

"Zaradi dušljivih plinov, ki nastajajo pri gorenju, vas prosimo, da ostanete v stanovanjih ter da zaprete okna in poslušate obvestila po lokalni radijski postaji, kjer vas bomo tudi obvestili, ko bo gibanje spet varno," je dodal.

Po njegovih ocenah je tudi tokrat prišlo do samovžiga. Kot je dejal Fišer, so v zadnjih dveh mesecih okrepili nadzor nad območjem, a jim tega ni uspelo preprečiti. "Imamo konstantno dva varnostnika 24 ur prisotna s 15-minutnimi obhodi, imamo novo tehnologijo za detekcijo požara, zato lahko rečem, da smo na preventivnem nivoju naredili vse, kar je v naši moči," je dejal.

To je že tretji požar na tem območju v zadnjem tednu dni, s tem da sta bila prva dva manjša. Fišer zagotavlja, da med zagorelimi ni nevarnih odpadkov in da odpadke skladiščijo v skladu z zakonodajo in ostalimi predpisi. "Poslujemo v skladu z vsemi okoljskimi dovoljenji. Skladiščenje odpadkov je v obsegih, kot nam jih dovoljuje zakon. Je pa dejstvo, da v Sloveniji ni nobenih rešitev na področju sežiga odpadkov. To je glavni problem. Odpadki predolgo tičijo pri nas, preden dobimo izvozna dovoljenja, in odkar je Madžarska zaprla svoja vrata, imamo resne težave - ne le mi, ampak celotna Slovenija - z izvozom teh odpadkov. Dokler to ne bo rešeno, bodo odpadki vedno problem," je še povedal direktor Surovine.

V Mariboru se še vedno vali gost dim.
V Mariboru se še vedno vali gost dim. FOTO: Bralec

Z Inšpektorata RS za okolje in prostor so sporočili, da bo inšpektor izvedel inšpekcijski nadzor takoj, ko bodo na požarišču končale z delom interventne skupine.

Pred dobrim tednom zgorelo za 300 kubičnih metrov odpadkov

V podjetju za ravnanje z odpadki Surovina je nazadnje gorelo 24. februarja. Takrat je gorelo približno 300 kubičnih metrov mešanega odpadnega materiala. Tujo krivdo so izključili. V podjetju so takrat pojasnili, da požar ni povzročil večje škode, gorelo pa naj bi v hali z nenevarnimi odpadki.

V Surovini je nazadnje gorelo pred enim tednom.
V Surovini je nazadnje gorelo pred enim tednom. FOTO: Bobo

Inšpektorica je opravila izreden inšpekcijski pregled po požaru in ugotovila, da naprava za proizvodnjo ni bila poškodovana, prav tako niso bila poškodovana tla skladiščnih prostorov, zato ni bilo treba prepovedati ali omejiti nadaljevanja proizvodnje.

Najbolj obsežen je bil požar leta 2013, ko je gorelo več dni.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (171)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zantaja
03. 03. 2020 08.38
+5
Tako to je kadar nihče za kaj takega ne odgovarja.pa ni treba voziti na uničevanje in delati stroškov.za povrh jim bo pa še zavarovalnica plačala odškodnino.in tako bo spet šlo naprej.
janezek123@gmail.com
02. 03. 2020 21.13
+29
To je že 3. požar v tej firmi in spet smrdi po celem Mariboru. Če zdaj v Mariboru ne bodo letele glave, potem pa jer res boljše, da nam vlada Avstrija. In ne razumem Mariborčanov, da take stvari tako mirno prenašajo? Zaradi semaforjev so letele kocke, tukaj pa jim nekdo uničuje mesto in zdravje pa se obnašajo kot, da ni nič.
Zantaja
03. 03. 2020 08.41
+3
Ja,prav imaš.kjer so radarji ni divjanja in je mnogokrat več bolj varno,posebaj za najmlajše.cloveska neumnost res ne pozna meja.
mikpiki191
02. 03. 2020 21.08
+16
kaj naš Arsenovič je sploh se tam kaj oglasil,povprašal malo...ali je Koroška pa okolica bolj važna
Akaka Kakak
02. 03. 2020 20.42
+12
Zdajle bom napisal ,nekaj kar mi še danes ni jasno videl na lastne oči. Pred požarom 2013 se mi zdi, smo vedno v bližini imeli parkirana vozila in dobesedno avto zjutraj po steklih kot bi imeli polito "kokakolo"? Zakaj😀😀😀. Po prvem požaru mislim ,da 2013. Sem ponoči na lastn3 oči videl majnšiogenj in bager,ki je z žlico potiskal smeti v plamen zakaj??? Zakaj vedno zagori ob vikendih oziroma nedelja ponedeljek????😀😀😀 Skratka to ni obtožba ampak videno na lastne oči. Isto imam posnetek nekje lansko leto nedeljo v jutranjem času ko se kadi gost črn dim ampak ni velik vendar je pa zanimiv spet v nedeljo. Govorim kar sem videl to je to.
mertseger
02. 03. 2020 20.14
+12
Če noben noče sezigalnice pa zažigajo tako, sigurno je bolj zdravo za ljudi in okolje.
176
02. 03. 2020 19.58
+22
Mi ne rabimo virusa.Mi se bomo po drugi poti zastrupili.
JApajaDAja
02. 03. 2020 19.57
+10
zadimljeno nebo od tezna do tabora....vedno bolj!
Helix Nebula
02. 03. 2020 19.28
+39
Samovžig = Sami prižgejo
Maribor?an 1
02. 03. 2020 19.22
+31
Plačaš odvoz oni zakurijo in dobiš duplo od zavarovalnice.... Matematično se splača saj smo se učili da minus in minus data plus
JApajaDAja
02. 03. 2020 19.58
+7
minus+minus= minus...minus x minus= plus....in višje položnice!
ALI-S
02. 03. 2020 19.22
+16
To je to... Ce je nekaj preveč potem zakuriš..
Uomo 46
02. 03. 2020 19.00
+34
Pomembno je, da bomo plačevali davke na domače kurilne naprave ...
Frane Šajn
02. 03. 2020 18.53
+30
Ko nimaš več kam s to nesnago jo enostavno zakuriš pa je!
kolesampotravi
02. 03. 2020 18.50
+7
Saj je vse zavarovano
Zantaja
03. 03. 2020 08.43
lakala28
02. 03. 2020 18.49
+32
V samovžige na deponijah enostavno ne verjamem več. Ko bo ta psihič identificiran, upam, da mu bodo sodili za nekaj deset tisoč primerov ogrožanja varnosti in dosodili poštenih 30 let. Pa brez težkega otroštva, prosim. Ali pa si ga naj odvetnik domov pelje.
fairplayy
02. 03. 2020 18.46
+14
LJUDJE BOZJI ZERO WASTE IN TRSJNOSTNI MACINJE EDINI NACIN CE NE ZELITE ZBOLETI, RECIKLAZA PRI TOLK SMETEH ENOSTAVNO ODPOVE
fairplayy
02. 03. 2020 18.44
+15
Sezigalnica na prostem vsak mesec zsgori nekje zdaj pa imajo zrak bolj onesnazen kot v bosni letos zsaostno pa se poloznice placujemo za odpadke
Draža
02. 03. 2020 18.41
+21
Slabši smo od Balkana,Romuni in Bolgari se nam še kako smejijo.
buzerantos
02. 03. 2020 18.09
+30
preverjeno...veckrat ze. Ampak, da ne bos pozabil slucajno jogurtov loncek sortirat, ker to pa bo problem
buzerantos
02. 03. 2020 18.08
+42
tocno tak... prej prisel v mb, celo mesto smrdi da glava pece. Pa ne vem ali so skurjene smeti vredne 3 mio??? al sem jaz bedak
orcus
02. 03. 2020 17.57
+49
Samo naj mi kdo rece da moj dizl onesnazuje