Črna kronika

V nesreči umrlo šest ljudi

Praga, 08. 08. 2008 12.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
5

V nesreči mednarodnega hitrega vlaka, ki je bil na poti iz Krakova v Prago, je umrlo šest ljudi, nekaj deset je bilo ranjenih.

Železniški tir
Železniški tir FOTO: Reuters

V nesreči hitrega vlaka pri mestu Studenka na severovzhodu Češke je danes po zadnjih podatkih umrlo šest ljudi, nekaj deset je bilo ranjenih. Vlak, ki je bil na poti iz Krakova v Prago, je okoli 10.30 trčil v zrušen most.

Tiskovni predstavnik čeških železnic je pojasnil, da je vlak pri hitrosti 140 kilometrov na uro trčil v del cestnega mostu, ki se je med obnovitvenimi deli zrušil na železniško progo. Lokomotiva in trije vagoni so pri trčenju iztirili. Tiskovni predstavnik gasilcev je sicer dejal, da so se deli mostu zrušili na prve vagone vlaka, medtem ko je ta zapeljal pod most.

Mobilizirane so vse reševalne skupine, tudi gasilna in reševalna vozila ter helikopterji, ki ranjene prevažajo v bližnje bolnišnice. Na vlaku je bilo v času nesreče okoli 400 potnikov, med njimi večje število ljubiteljev glasbe, ki so bili na poti na festival v mestu Pardubice.

Studenka je od Prage oddaljena okoli 350 kilometrov. Leži v bližini poljsko-češke meje.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
09. 08. 2008 14.51
Opazovalec, priznam, da sem spregledal da vlak ni peljal čez most, pač pa pod mostom, kar je zapisano šele v drugi polovici članka, namenjenim cestnim vozilom, kar ni posebej omenjeno, pa vendar se je vlak zaletel v, že pred tem zrušen most, kar pomeni da se mpost ni zrušil zaradi vlaka, niti ni padel na vlak, kar se tudi na posnetku lepo vidi. Res je, da ne vemo koliko časa pred prihodom, naletom, vlaka, se je most porušil, in ne vemo ali so imeli čas obvestiti pristojne ali ne, dejstvo pa je, da niso poskrbeli za varnost, če je pod mostom potekal promet, in če za delo na mostu, vozniki vlakov sploh vedeli, kajti na območju dela bi morala biti hitrost zmanjšana, ki pa tukaj ni bila. Kršeno je kar nekaj pravil varnosti. In kaj potem če gre za vlak, zakaj ne bi mogel imeti senzorjev za prepoznavanje ovir na progi, da se vlak ne more takoj ustaviti naj ne bo izgovor ali opravičilo, da je nekaj nemogoče, in sploh za nesrečo, saj se avto pri večjih in velikih hitrostih tudi ne ustavi takoj. Res je razlika med avtom in vlakom, a določene stvari so vendarle enake oz. podobne. Škoda je le, da je nekatere nesreče mogoče predvideti in preprečiti, ne nujno neposredno, pač pa tudi posredno z upoštevanjem varnostnih pravil, a kaj ko je to za mnoge očitno pretežko, zakaj potem sploh imamo pravila. Nekaterim je lažje popravljati in reševati napake, ko je prepozno.
opazovalec1
08. 08. 2008 16.05
igor.gojcic .. kaj ti serješ neumnosti? A misliš da bodo zaradi ene prenove nekega cestnega mostu zaprli ves vlakovni promet?!? Pa o čem ti pišeš glede komunikacije in obveščanja? Preberi si še enkrat članek ker vidim da ga ne dojemaš najbolje! Samo za tebe copy paste: "Tiskovni predstavnik gasilcev je sicer dejal, da so se deli mostu zrušili na prve vagone vlaka, medtem ko je ta zapeljal pod most." NI VLAK ZAPELJAL NA MOST! .. Zrušil se je cestni most.. Most se je zrušil očitno zaradi tresljajev ko je vlak zapeljal pod most.. In pri tem da je lahko človek resnično neinteligenten se opazi pri tvojem postu! Senzorje za prepoznavanje ovir in avtomatsko ustavitev?!? kere buče pa so še to?! .. Sploh veš koliko rabi en vlak da se lahko varno ustavi? To ni avto!! igor predlagam ti da naslednjič prebereš članek tak kot je.. ker mi je kar slabo postalo ko sem to tvoje modrovanje prebral.. če o nečem ne veš nič.. rajši ne piši nič.. pa lp
Ramzess
08. 08. 2008 15.02
Absurdna nesreča, prvo vprašanje je, zakaj je vlak sploh peljal čez most, ki je bil v obnovi, zakaj je bil most sploh odprt. Kdo bo odgovarjal za nepotrebne tragične posledice? Vprašanje komunikacije in obveščanja, nesrečo bi namreč lahko preprečili. Človek se je že izkazal, in se vedno znova, kot zelo neinteligenten pri predvidevanju posledic. Človek stežka verjame, da lahko pride do takih banalnih nesreč, ampak nima izbire, v tem svetu, mora verjeti. Morda bi res morali na vlake namestiti senzorje za prepoznavanje ovir, da bi le ta začel pravočasno zavirati, ker se na človeka resnično ni mogoče zanesti, zgodovina o tem, zelo nazorno uči.
Maša Vesel
08. 08. 2008 14.39
TA JE BLA DOBRA JA=)=)
mr.remington@gmail.com
08. 08. 2008 13.41
A je most gradil SCT? ups...