Črna kronika

V petih dneh mejo na območju Kopra nezakonito prestopilo 13 oseb

Koper / Ilirska Bistrica, 18. 07. 2018 15.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Koprski policisti in kriminalisti so obravnavali tri primere prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države - mejo je nezakonito skupaj prestopilo 13 oseb. Preiskovalni sodniki so za tri voznike odredili pripor. Na PU Koper so letos skupno tako obravnavali že enkrat več nezakonitih prehodov meje kot lani.

Policisti in kriminalisti Policijske uprave (PU) Koper so prejšnji teden obravnavali tri primere kaznivih dejanj Prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, je sporočila predstavnica za odnose z javnostmi PU Koper Anita Leskovec.

Od torka do sobote so koprski policisti obravnavali tri primere prepovedanega prehajanja meje.
Od torka do sobote so koprski policisti obravnavali tri primere prepovedanega prehajanja meje. FOTO: Kanal A

V torek, 10. julija, je policijska patrulja PP Koper v Hrastovljah zaustavila terensko vozilo bosanske registracije, ki ga je vozil državljan Hrvaške in Srbije. Poleg njega je bil v vozilu še državljan Irana, za katerega so policisti ugotovili, da ne izpolnjuje zakonskih pogojev za vstop v Slovenijo. Zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja, so policisti vozniku odvzeli prostost, naslednji dan pa so ga s kazensko ovadbo pripeljali pred preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v
Kopru, ki je na predlog Okrožnega državnega tožilstva (ODT) v Kopru zanj odredil pripor.

V petek, 13. julija, so ilirskobistriški policisti na cesti za tunel Veliko Brdo zaustavili terensko vozilo, danske registracije, ki ga je vozil Hrvat. Kot je sporočila Leskovčeva, so bili v vozilu še trije državljani Turčije in sedem državljanov Irana, za katere so policisti ugotovili, da ne izpolnjujejo zakonskih pogojev za vstop v Slovenijo. Državljanu Hrvaške so odvzeli prostost, naslednji dan ga s kazensko ovadbo pripeljali pred preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Kopru, ki je zanj odredil pripor.

V soboto, 14. julija, pa so policisti PP Ilirska Bistrica na cesti v naselju Koseze zaustavili osebno vozilo, italijanskih registrskih oznak, ki ga je vozila državljanka Romunije, z začasnim bivališčem v Italiji. Poleg nje sta bila v vozilu še dva državljana Albanije, za katera so policisti ugotovili, da ne izpolnjujeta zakonskih pogojev za vstop v Slovenijo, prav tako pa imata oba izrečen ukrep Prepovedi vstopa v Schengensko območje zaradi storitve kaznivega dejanja. Državljanki Romunije so odvzeli prostost. Po usmeritvah okrožne državne tožilke iz ODT
Koper bo zanjo podana kazenska ovadba po redni poti.

Letos enkrat več nezakonitih prestopov meje kot lani

"Na območju PU Koper smo v letu 2018 obravnavali 52 (za primerjavo leta 2017 pa 25) kaznivih dejanj Prepovedanega prehajanja meje (po 308 KZ-1)," je zapisala Leskovčeva in dodala, da pa so na območju celotne države zaradi enakih kaznivih dejanj letos podali 75 kazenskih ovadb.

Do 9. julija so kriminalisti in policisti koprske policijske uprave na zaslišanje k preiskovalnim sodnikom koprskega okrožnega sodišča pripeljali 22 osumljenih, za 19 je bil odrejen pripor. V nekaj primerih so kazniva dejanja storilci izvršili samostojno, v večini kaznivih dejanj pa so v ozadju kriminalne združbe, ki organizirajo prehode migrantov na celi ruti od Turčije preko Srbije oziroma BiH in preko Hrvaške, so še sporočili s PU Koper.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3