Črna kronika

Poklukar: Nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko predvidoma podaljšan za 20 dni

Pince, 26. 10. 2023 09.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Murskosoboški policisti so na meji z Madžarsko prijeli dva tuja državljana, ki sta v vozilu prevažala 10 tujcev, državljanov Maroka. Voznika in sopotnika so pridržali, ostalih 10 tujcev pa je zaprosilo za mednarodno zaščito. Mejni prehod Pince je obiskal minister za notranje zadeve Poklukar, ki je ob tem napovedal, da bo Slovenija nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko predvidoma podaljšala za 20 dni. Sicer so v zadnjih 24 urah na meji s Hrvaško zaradi nezakonitega vstopa na meji obravnavali več kot 100 tujcev.

Notranje ministrstvo bo vladi predlagalo podaljšanje nadzora na mejah z Madžarsko in Hrvaško predvidoma za 20 dni, je danes napovedal minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. Skupaj z namestnikom generalnega direktorja policije Igorjem Ciperletom je danes obiskal mejna prehoda z Madžarsko v Pincah in Dolgi vasi, kjer sta si ogledala razmere na terenu in se seznanila z delom policistk in policistov pri nadzoru notranje meje z Madžarsko. 

Slovenska vlada je v obrazložitvi odločitve za začasno ponovno uvedbo nadzora na mejah razloge med drugim navedla grožnje javnemu redu in notranji varnosti v EU, razmere na Bližnjem vzhodu in v Ukrajini ter nedavne teroristične napade v nekaterih članicah EU.

"Vemo, da je stopnja teroristične ogroženosti v nekaterih evropskih državah še vedno visoka; v Sloveniji je srednja. Tudi to je razlog, da se bomo 2. novembra v Trstu srečali ministri treh držav – Slovenije, Italije in Hrvaške ter se pogovorili o grožnji terorizma in ukrepih, ki jih vzpostavljamo na meji kot v regiji," je še povedal Poklukar.

Začasni nadzor na mejah z Madžarsko in Hrvaško je Slovenija uvedla 21. oktobra. Sprva naj bi trajal do 30. oktobra z možnostjo podaljšanja. Za ta ukrep se je odločila, potem ko jo je Italija obvestila, da bo v tem času uvedla začasni nadzor na meji s Slovenijo. Italija je že nakazala, da bo nadzor na meji s Slovenijo predvidoma potekal celo zimo.

Golob pričakuje, da bo Italija nadzor odpravila pred božičem

Premier Robert Golob se bo sredi novembra mudil na obisku pri italijanski kolegici Giorgii Meloni, s katero bosta govorila tudi o italijanskem nadzoru na meji s Slovenijo. Kot je Golob povedal v Bruslju, pričakuje, da bo Italija nadzor odpravila pred božičem, tako da bo lahko to storila tudi Slovenija na svojih mejah s Hrvaško in Madžarsko.

"Pomembno je, da zaenkrat izgleda, da bo to trajalo dva meseca od uvedbe in da naj bi se to zaključilo pred božičnimi prazniki. Res si želimo, da bo tako tudi ostalo," je povedal Golob. Dodal je, da so ukrepi Slovenije in Italije usklajeni.

V odgovoru na vprašanje, ali je Slovenija s tem izgubila argumente za nasprotovanje nadzoru, ki ga Avstrija od leta 2015 izvaja na meji s Slovenijo, je poudaril, da "gre za dve popolnoma različni zgodbi".

"Cela Evropa je v zadnjih tednih zaradi situacije na Bližnjem vzhodu in posledično terorističnih napadov v Evropi začela izvajati poostren nadzor na mejah, pa tudi v notranjosti držav, to nima zveze s samimi migracijskimi tokovi, ki pridejo, gredo in spet pridejo," je dejal. Prepričan je, da bodo ukrepi kratkotrajni, če bo na Bližnjem vzhodu prišlo do umiritve razmer.

Znova več nezakonitih prehodov meje

Kot so sporočili s Policijske uprave Murska Sobota, je v sredo zvečer na meji z Madžarsko v Pincah vozilo s tujo registrsko oznako zapeljalo mimo policistov v notranjost naše države. Policisti so izsledili in prijeli dva tujca, ki sta s tem vozilom prevažala 10 tujcev. Vsi so bili državljani Maroka. 

"Dvema tujcema je bila odvzeta prostost in odrejeno pridržanje ter bosta s kazensko ovadbo privedena k preiskovalnemu sodniku, ostalih 10 tujcev pa je zaprosilo za mednarodno zaščito in bodo odpeljani v azilni dom," so sporočili s PU Murska Sobota. 

V zadnjih 24 urah pa so na meji z Republiko Hrvaško obravnavali 108 oseb zaradi nezakonitega vstopa na meji. Od tega so 96 oseb obravnavali na območju PU Novo mesto in 12 na območju PU Koper. Med njimi so obravnavali največ državljanov Afganistana (45), Sirije (13) in Pakistana (11).

Novomeški policisti so v sredo okoli 18. ure v Slovenski vasi ustavili voznika osebnega avtomobila Nissan qashqai nemških registrskih oznak. "Med postopkom so ugotovili, da državljan Sirije v vozilu prevaža sedem državljanov Turčije, ki so nezakonito vstopili v Slovenijo. Dva tujca je tihotapec prevažal v prtljažniku vozila," so pojasnili. 

Malo pred 19. uro je na mejni prehod Obrežje pripeljal voznik z ukrajinskimi registrskimi oznakami. Ob mejni kontroli so ugotovili, da 65-letni državljan Ukrajine v osebnem vozilu Suzuki ignis prevaža šest državljanov Iraka in državljana Belorusije, ki niso izpolnjevali pogojev za vstop v Slovenijo. 

Mejni prehod Obrežje
Mejni prehod Obrežje FOTO: Profimedia

Na območju Drnovega so nekaj pred 22. uro preverjali voznika osebnega avtomobila znamke BMW, serije 5, s hrvaškimi registrskimi oznakami. Med nadzorom so ugotovili, da je 40-letni državljan Hrvaške v vozilu prevažal pet državljanov Kitajske, ki so na nezakonit način vstopili v Slovenijo. 

Policisti so državljanu Sirije, državljanu Ukrajine in državljanu Hrvaške odvzeli prostost, jih pridržali in jim zasegli vozila. "S kazenskimi ovadbami zaradi kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države jih bodo privedli k preiskovalnemu sodniku. Policijski postopki z državljani Turčije, Iraka, Belorusije in Kitajske še potekajo," so sporočili s PU Novo mesto. 

Sicer so policisti na območju PP Brežice izsledili in prijeli še 35 državljanov Afganistana, 13 državljanov Bangladeša, 12 državljanov Sirije, deset državljanov Pakistana, osem državljanov Rusije, dva državljana Indije, enega državljana Iraka, Palestine in Maroka. Na območju PP Črnomelj pa še štiri državljane Afganistana, tri državljane Maroka in državljana Sudana. Policijski postopki s tujci, ki so nezakonito vstopili v Slovenijo, še potekajo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bartoreli77
11. 12. 2023 16.01
gebo 1
26. 10. 2023 17.43
+4
To je samo farsa. Policija součestvuje pri uvozu migrantov.
XVXC
26. 10. 2023 15.44
+9
Pred meseci je Golob nakladal, da ograja NI potrebna, ker ni migracij. Sedaj opozarjajo Hrvaško ??? Kdo sedaj laže ??? @@Slovenija zaradi velikega števila nezakonitih prehodov meje opozorila Hrvaško@@
Špinača
26. 10. 2023 15.38
-2
ni glih najlepši je pa vredi ded!
roten
26. 10. 2023 15.31
+4
za 20 mesecev vojsko poslati na mejo
Črnolasa
26. 10. 2023 18.08
+2
Nič ne bo pomagalo, ker z meje vračajo samo tiste, ki so sumljivi. Vse ostale, ki prosijo za azil pa odpeljejo v azilne centre, od tam pa lepo odhajajo naprej - če imajo kam, če ne pa bojo ostali pri nas. Takšna je politika. Ni nesposobna policija - takšna je direktiva.
XVXC
26. 10. 2023 15.31
+9
Resnica. Migranti niso srečni v Gazi, Libiji, Maroku, Tuniziji, Jemnu, Iraku, Iranu, Pakistanu, Afganistanu, Siriji, Libanonu. Kje so torej srečni ??? V Nemčiji, Franciji, Angliji, Nizozemskem, Belgiji, Španiji, Italiji, Švedskem, Norveškem, Avstriji, Švici. Srečni so tudi v Sloveniji, na Hrvaškem. Skratka, srečni so v vseh ne -i slamskih državah. Čudno, zakaj ne bi bili srečni v "srečnih islamskih državah", Bahrainu, Abu Dabiju, Katarju, Dubaju, Arabskih Emiratih, pri svojih bratih. Jih morda tam nočejo ??? In koga krivijo za svojo nesrečo ??? Ne krivijo islama. Ne krivijo svojega vodstva. Ne krivijo sebe. Krivijo države, v katerih so srečni. In potem, ko pridejo v države kjer bodo srečni, jih želijo spremeniti, da bi postale kot države iz katerih so prišli, v katerih niso bili srečni. Bolano !!! Od 2015 traja in se vleče tale zadeva. Sami moški. Prihaja iz Maroka...Slovenci pa sedaj za počitnice krompirjeve v Maroko z avionom na plažo in oddih. Bolano !!! Dokumentov nihče nima. Vsak ima i phone pro max 15. 2300 eur stane 1 TB. Marsikatera mama Slovenka si težko privošči ta mobi. 2 letni kredit vzame v Aleja. Pa Slovenka dela !!! Dejte nehat no...dejte no. Zdej pa dost tega. Dost !!!!!!!!!!
Črnolasa
26. 10. 2023 17.49
+3
Točno tako je. Vsaka beseda na mestu. Tudi jaz sem tako napisala v enem komentarju, a so ga izbrisali. Sedaj pa jim bojo omogočili še združitev družin. A kaj je pri njih družina? Mati oče in otroci, sorodniki pleme?
Anion6anion
26. 10. 2023 13.46
+5
Kot da migranti pridejo na mejni prehod...
Grma53
26. 10. 2023 14.03
+5
Vse skupaj je le igra za naše male. Če bi res želeli omejiti migrante, bi morali na mejo postaviti lopate in motike. Namesto da jih policijdka taxi služba vodi v hotela v Logatcu in na Vič. Italijanski "hotel" na Lampeduzi izgleda čisto drugače.
Črnolasa
26. 10. 2023 18.10
+2
Anion6anion
26. 10. 2023 13.45
+3
Po Kljukec in senada uživata podporo 🕊️
Holy50
26. 10. 2023 13.45
+2
Sizifovo delo. Glavnina jih pride v EU v Grčiji.
Mili97787
26. 10. 2023 13.30
+6
Poklukar in komandir Senadi varilujeta Slovenijo.
Alenka ?en?a
26. 10. 2023 13.20
+11
20 mesecev ne dni
Yoka Nono
26. 10. 2023 13.13
-1
To bo smrtni udarec mednarodnim migracijam.
Anion6anion
26. 10. 2023 13.46
+3
Clio1979
26. 10. 2023 12.57
+8
kaj nebi še kako ograjo na meji odstranili...tako da bo lažje
Mili97787
26. 10. 2023 13.12
+5
Črnolasa
26. 10. 2023 17.56
+2
Ograja na meji ne pomeni nič, ker prihajajo po cestah in ne po grmovju. Naj vam bo že jasmo, da se pred policijo ne skrivajo pač pa jih počakaj ob ob cesti da jih poberejo in odpeljejo naprej. NAPREJ IN NE NAZAJ. In za to ni kriva slovenska niti hrvaška policija pač pa EU politika. Ko so jih hrvatje vračali nazaj so jih novinarji slikali, da jih pretepajo itd. Kako bi jih pa vrnil. Bi jih mogoče lepo prosil, vrnite se nazaj v Bosno, Turčijo....
Banion
26. 10. 2023 12.49
+15
vse ki pridejo nezakonito na mejo in prosijo za azil nagnat tja od koder so prišli. Ne madžarom ne hrvatom se ne ljubi ukvarjati z azilanti in jih še preživljati, pošiljajo jih k nam mi pa ovce vse sprejmemo
Potouceni kramoh
26. 10. 2023 12.40
+6
Osvoboditelje z juga bomo Slovenclji pričakali z rožami v od dela razbrazdanih dlaneh.
PoldeVeliki
26. 10. 2023 12.31
+12
Poklukar nesposoben pajac...
kiropraktik
26. 10. 2023 12.31
+16
Italija in Avstrija podaljšujeta v leto 24, mi pa za 10 dni! Super!!!!!
stajerc50
26. 10. 2023 12.18
+13
Valda da rinejo vsi k nam, če pa je pri nas na oblasti Svoboda :))))
zakotnik
26. 10. 2023 12.10
+6
seveda tudi zaradi covida smo zapirali za dva tedna najprej...komedijanti
jutri bolje bo
26. 10. 2023 12.09
+11
Nadzor na prehodih ovečat, ograje stran, zmagovalna kombinacija.