Črna kronika

Črni teden na slovenskih cestah

Ljubljana, 14. 06. 2010 15.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pretekli teden je bil eden najbolj tragičnih na slovenskih cestah, saj je v prometnih nesrečah umrlo kar sedem ljudi. Poleg alkohola je poleti najpogostejši vzrok za nesreče tudi vročina.

Na slovenskih cestah se je v minulem tednu zgodilo sedem prometnih nesreč, v katerih je umrlo sedem ljudi. Črna statistika se je začela pisati v torek, ko je 47-letni Brežičan trčil v robnik, zaradi česar ga je odneslo s ceste. Umrl je na kraju nesreče. Dve tragični nesreči sta sledili v četrtek na železniških tirih. V obeh primerih voznika nista upoštevala spuščenih zapornic in sta zapeljala na tire. Oba voznika sta umrla na kraju nesreče.

Po železniški nesreči v Šiški prejšnji četrtek
Po železniški nesreči v Šiški prejšnji četrtek FOTO: Kanal A

V petek je 23-letni kolesar v Ljubljani po cesti prehiteval stoječo kolono vozil, vendar mu je nasproti pripeljal avtomobil in ga zbil. Umrl je na kraju nesreče. V noči iz petka na soboto je umrl 24-letni motorist. V ovinku na cesti iz Žirov proti Trebiji ga je zaneslo s ceste, tako da je trčil v kapelico ob cesti.

V soboto je na Pokljuki voznik zaradi prehitre vožnje izgubil nadzor nad vozilom, zato ga je prevrnilo. Med prevračanjem je eden izmed sopotnikov padel iz vozila in se smrtno poškodoval. V soboto zvečer pa se je v bližini Trebnjega zgodila še zadnja nesreča v preteklem tednu. Voznik kombija je iz neznanega razloga zapeljal na nasprotni vozni pas, pri čemer je zbil dva kolesarja. Eden je dobil lažje poškodbe, drugi pa je umrl.

 Vročina eden izmed poglavitnih vzrokov za poletne nesreče

Na prometnem ministrstvu so sicer že v petek opozorili, da je poleti vročina eden izmed poglavitnih vzrokov za nesreče. Kot je povedal direktor direktorata za promet Ljubo Zajc, so nepravilnosti v prometu poleti lahko posledica vročinskega stresa.

V želji po preprečevanju nesreč v času turistične sezone pristojni svetujejo, da naj se vozniki ne podajo na pot, daljšo od 500 kilometrov. "Pri tem bi se morali nujno ustaviti na vsakih 150 prevoženih kilometrov, izstopiti iz vozila, se sprehoditi in pretegniti. Pomembno je, da se na pot podamo dobro naspani, v primeru utrujenosti pa moramo varno parkirati ter si privoščiti vsaj 20-minutni počitek. Na pot moramo vzeti tudi dovolj tekočine za pitje,“ je dodal.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou