Črna kronika

Tragedija na rojstnodnevni zabavi pri Lukovici: raketa ubila 56-letnico

Prevoje, 15. 01. 2024 07.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
K.K., T.H., Rebeka Tomaduz, Ema Čepon
Komentarji
0

Mirno naselje pri Lukovici so v nedeljo zvečer napolnili zvoki gasilskih in reševalnih siren. Izstreljeno pirotehično sredstvo je namreč spremenilo smer in priletelo v 56-letno domačinko. Poškodbe so bile zanjo usodne, umrla je na kraju dogodka. Neuradno naj bi na praznovanju rojstnega dne 37-letnik prižgal raketo, ki pa je po spremembi smeri v zraku priletela v njegovo mamo. Družinska tragedija, ki je pretresla tako sokrajane kot tudi prostovoljne gasilce, je prvi primer smrti zaradi pirotehnike v Sloveniji.

Nedeljsko rojstnodnevno praznovanje v naselju Prevoje pri Šentvidu se je v nedeljo zvečer sprevrglo v neopisljivo tragedijo v kateri je življenje izgubila 56-letna krajanka. Šlo naj bi za ognjemetne rakete, ki so - za razliko od pirotehničnih sredstev, ki zgolj pokajo, kot denimo, petarde - dovoljene vso leto.

Kot ugotavljajo policisti in gasilci, je okoli 18. ure na dvorišču izstreljena raketa najprej poletela v zrak, nato pa spremenila smer in zadela žrtev, ki je stala v bližini.

"Na sam kraj smo prišli takoj za prvo pomočjo oziroma nujno medicinsko pomočjo iz Domžal. Smo nudili ponesrečenki prvo pomoč, jo poskušali oživljati, ampak žal neuspešno," je za oddajo 24UR dejal poveljnik PGD Prevoje Gašper Bergant.  

Poveljnik PGD Prevoje Gašper Bergant
Poveljnik PGD Prevoje Gašper Bergant FOTO: POP TV

Policisti so opravili ogled in nadaljujejo zbiranje obvestil zaradi suma kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, ki ga je osumljen 37-letni svojec. Po neuradnih informacijah gre za sina žrtve. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo.

Prvo smrtno žrtev pirotehnike pri nas, poškodbe pa so vse prej kot redke

Gre sicer za prvo smrtno žrtev pirotehnike pri nas. Vse prej kot redke so medtem poškodbe - opekline, raztrganine, posledično amputacije. Izstopa leto 2022, ko smo zabeležili kar 15 poškodb zaradi pirotehnike - velik skok torej, v primerjavi z zadnjimi petimi leti.  

"Najpogosteje so prizadete roke in prsti, sledijo v skoraj 30 odstotkih poškodbe obraza, oči in pa tudi ušes. Nenazadnje gre vedno za pridružene poškodbe, opekline v skoraj 70 odstotkih," je sredi decembra pojasnjeval celjski kirurg Andrej Strahovnik. Poškodbe ljudje običajno utrpijo pri ponovnih poskusih prižiga odvržene oziroma neuspešno aktivirane pirotehnike.  


Pirotehnična sredstva
Pirotehnična sredstva FOTO: Shutterstock

Tudi policisti opozarjajo, da nepremišljena in neprevidna uporaba pirotehničnih izdelkov, ki je namenjena zgolj nekaj sekundam zabave, lahko posameznike zaznamuje za vse življenje. "Povzroči hude telesne poškodbe (opekline, raztrganine rok, poškodbe oči itd.), oziroma ima lahko hude posledice, ki so tudi usodne," so zapisali in dodali, da je pirotehnika zelo moteča tudi za živali in da onesnažuje okolje. 

V Policiji uporabo odsvetujejo. "Če se temu ne morete upreti, pa  jo uporabljajte vsaj varno in uvidevno. Torej tako, da to drugih ne moti in ne ogroža, ter ob upoštevanju vseh zakonskih omejitev. Neprimerna uporaba pirotehničnih izdelkov je težava vseh, zato starše, skrbnike, učitelje in vzgojitelje prosimo, naj opozarjajo na nevarnosti in možne posledice,"  so še zapisali v sporočilu za javnost.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3