Črna kronika

Strela udarila v skalo, hudo poškodovanemu Slovencu prvo pomoč nudili planinci

Kamnik, 02. 08. 2018 17.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na Veliki planini je v štiri osebe udarila strela. Ena oseba je huje poškodovana, dve pa lažje. Po prvih podatkih naj bi bil hudo poškodovan Slovenec, ki naj bi mu prvo pomoč ob zastoju srca nudil švedski zdravnik, ki je bil v času nesreče v bližini.

Na Veliki planini v pastirskem naselju je ob 13.53 v neposredno bližino skupine pohodnikov udarila strela. "Po prvih podatkih je ena oseba huje poškodovana, dve pa lažje," je razložila predstavnica za odnose z javnostmi Policijske uprave (PU) Ljubljana Nataša Pučko. Ena oseba pa vidnih poškodb naj ne bi imela.

Vse štiri osebe so s helikopterjem SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP prepeljali na zdravljenje v Univezitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Posredovala je policija, gasilci PGD Kamnik, gorska reševalna služba (GRS) Kamnik in dve ekipini Nujne medicinske pomoči (NMP) Zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik.

Strela je udarila tik za pastirskim stanom.
Strela je udarila tik za pastirskim stanom. FOTO: Kamnik.info
Kot je še razložil Rebolj, udar strele v prvi vrsti največkrat povzroči poškodbe mišic in motnje delovanja srca - posledično tudi srčni zastoj. Prav tako so pogoste opekline in udarci zaradi padca.

Kot je za 24ur.com pojasnil direktor kamniškega zdravstvenega doma Sašo Rebolj, je najhuje poškodovan Slovenec, star med 56 in 60 let. "Utrpel je srčni zastoj. Ostali so lažje poškodovani, utrpeli so blažje opekline in poročali o krčih in bolečinah," je dejal Rebolj. Po njegovih podatkih so bili vsi poškodovani slovenski državljani, srednjih let.

Posredovali sta dve popolni ekipi NMP Kamnik - torej dva zdravnika, dva diplomirana zdravstvenika in dva zdravstvena tehnika z dvemi reševalnimi vozili.

"V enourni intervenciji je posredovalo deset gasilcev. Izvozili smo z dvema voziloma," pa je novinarki Urški Šestan v oddaji 24UR povedala vodja intervencije Urška Kregar iz PGD Kamnik. "V prvi vrsti smo nudili pomoč reševalcem - pri prenosu poškodovanega, zavarovali smo tudi kraj pristanka helikopterja," je dodala.

Udar strele je odkrušil del skale.
Udar strele je odkrušil del skale. FOTO: Kamnik.info

Po do sedaj zbranih podatkih je znano, da je strela udarila v skalo pri 'Škofovi bajti', kjer so v neposredni bližini stale štiri osebe, so sporočili s PU Ljubljana.

Kot poroča KamnikInfo, je ob tem skupino štirih pohodnikov vrglo v zrak. Po podatkih policistov so najhuje poškodovanemu očividci do prihoda reševalcev že na kraju nudili nujno pomoč. Oživljal nja bi ga švedski zdravnik oziroma turist, ki se je v tistem trenutku nahajal v neposredni bližini. Dva lažje poškodovana naj bi jo 'odnesla' z ožganimi oblačili, še poroča kamniški portal. Ponesrečenim so na pomoč priskočili tudi pastirji in turisti ter jih prenesli v bližnji pastirski stan.

V hribe se odpravite zjutraj

O udaru strele na Bledu, ki je hudo poškodoval 40-letno nosečnico in šestletnega otroka smo poročali pred slabimi tremi tedni.

Po navedbah predsednika GRS Kamnik Srečka Podbevška so bili to izkušeni planinci a kaj dosti v izogib nesreči ne bi mogli storiti. "Strela je ena od objektivnih nevarnosti, ki v gorah preti poleti," je povedal za 24ur.com. "Glede na to, da so se nahajali le par metrov od koče, lahko sklepamo, da so želeli poiskati zavetje in se niso posebej izpostavljali," meni sogovornik in dodaja, da konec koncev lahko strela udari tudi v dolini, v hišo denimo. A po njegovih besedah so poletne nevihte v hribih še posebej nevarne. "Zato svarimo: v hribe naj se pohodniki poleti odpravijo zjutraj, hkrati pa naj spremljajo vremensko napoved," še sklene Podbevšek.

Poškodovane so na zdravljenje v UKC Ljubljana odpeljali s helikopterjem SV.
Poškodovane so na zdravljenje v UKC Ljubljana odpeljali s helikopterjem SV. FOTO: Kamnik.info

V preteklih 24 urah so na območju Evrope sicer zabeležili več kot 360.000 strel, največ na Balkanu in v Alpah ter v srednji in severni Evropi, poroča vremenski portal severe-weather.eu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3