Črna kronika

Pogrešano petletno deklico naposled našli pri njej doma

Kranj, 04. 03. 2020 12.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
U.V. / STA
Komentarji
0

Policija je petletno deklico, ki je bila okoli 11.20 pogrešana, našli živo in zdravo pri njenj domu. Deklica je izginila med sprehodom od vrtca do gozda, pot pa je skupino vodila mimo stanovanjske hiše, kjer petletnica živi.

Več videovsebin
  • Izjava policije o pogrešani petletni deklici
    01:37
    Izjava policije o pogrešani petletni deklici
  • Iz 24UR: Iskalna akcija
    02:33
    Iz 24UR: Iskalna akcija
  • Iz SVETA: Iskalna akcija za petletnico
    03:13
    Iz SVETA: Iskalna akcija za petletnico

Policija je bila okoli 11.20 dopoldan obveščena, da je na območju Trstenika pogrešana petletna deklica. Ta je v skupini 16 otrok in dveh vzgojiteljic odšla na sprehod od vrtca do gozda, okoli 1500 metrov dolga pot pa jih je vodila tudi mimo doma petletnice. 

Vzgojiteljici sta skupino otrok prešteli ob odhodu iz vrtca ter ponovno ob prihodu na travnik pred gozdom, kjer pa sta ugotovili, da en otrok manjka. Takoj sta poklicali policijo ter obvestili starše. "Ugotovljeno je bilo, da otroka ni doma, zato so takoj stekli prvi nujni ukrepi za najdbo otroka," je v izjavi za javnost dejal predstavnik PU Kranj. 

Stekla je iskalna akcija, v kateri je sodelovalo okoli 30 policistov, v pripravljenosti pa je bilo tudi okoli 100 prostovoljcev, ki so vešči sodelovanja pri iskalnih akcijah. 

Predstavnik PU Kranj.
Predstavnik PU Kranj. FOTO: POP TV

"Pregledan je bil dom, kamor se ponavadi otroci vrnejo," a deklice ni bilo doma, zato so razširili območje iskanja, aktivirali policijski helikopter, vodnike policijskih psov, policijske drone ter vpoklicali še dodatne prostovoljce. 

Med iskanjem so policisti in svojci v hišo kasneje vstopili še enkrat, da bi pridobili oblačila otroka, ki bi jih lahko uporabili za iskanje s psi. V dnevni sobi so našli bundico pogrešane.

Izkazalo se je, da se je petletnica med iskalno akcijo vrnila domov, kjer so jo tudi našli ob ponovnem pregledu. "Deklica se je naknadno v času iskalne akcije vrnila skozi zadnja vrata, ki so bila odprta," je dejal predstavnik policije. Policija je ob tem zanikala trditve nekaterih, da je bil otrok ves čas doma in so ga starši tam pozabili.

Kje natanko se je nahajala v času iskanja, še ni znano. Predstavnik policije je v izjavi za javnost dejal, da je deklica v šoku, zato bodo "z aktivnostmi nadaljevali v naslednjih dneh". 

Po vseh do sedaj zbranih podatkih pogrešitev najdene deklice ni povezana s kaznivim dejanjem, bodo pa policisti z ugotovitvami seznanili pristojno ministrstvo za izobraževanje, še sporočajo s PU Kranj. 

Policisti se zahvaljujejo vsem, ki so bili kakorkoli angažirani za iskanje. "Odziv služb in posameznikov je bil izjemen, zato je bilo v fazi hitrega prihoda na kraj in aktiviranja še dodatnih 100 in več ljudi," so pojasnili na Policijski upravi Kranj, kjer že imajo izkušnje s tovrstnimi primere iskanja zlasti otrok in starejših oziroma dementnih ljudi. Je pa to primer, o katerem se lahko tudi starši ali vzgojitelji pogovorijo z otroki, da se je treba držati v skupini, ubogati in se ne oddaljevati od nje.

Turk: Mali otroci razmišljajo drugače od odraslih

Med sodelujočimi prostovoljci v iskalni akciji je bil tudi vodja območne enote pri Kinološki zvezi Slovenije za iskanje pogrešanih oseb Darko Turk. Povedal je, da sta se s kolegom ravno dobro lotila iskanja, ko je bila deklica najdena in je prišlo obvestilo o preklicu iskanja. Takrat je bilo na poti tudi že približno 20 njunih kolegov, ki bi pomagali pri iskanju s pomočjo psov.

Turk je vesel, da je bila deklica hitro najdena, saj so na tem območju gozdovi dokaj obširni in bi se lahko iskanje precej zavleklo. Na vprašanje, kako si razlaga, kaj se je zgodilo, je ocenil, da mali otroci razmišljajo malo drugače od odraslih, lahko jim pač nekaj šine v glavo in to storijo. Kot je pojasnil, letno na Gorenjskem sodelujejo v približno 20 iskalnih akcijah, kot prostovoljci pa so poplačani z veseljem, ko koga najdejo.

Pomočnica ravnateljice Kranjskih vrtcev Irena Fabian je povedala, da se kakšnega tovrstnega dogodka v njihovih vrtcih ne spomni. So pa, kot je poudarila, zelo hitro zaznali, da deklice ni in hitro poklicali ustrezne institucije ter sprožili iskanje. "Akcija je stekla zelo hitro," je izpostavila.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3