Črna kronika

V Tržiču zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom našli mrtvo stanovalko in njenega psa

Tržič, 09. 02. 2017 07.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V večstanovanjski hiši na Muzejski ulici v Tržiču so gasilci na silo odprli eno od stanovanj, kjer so našli mrtvo žensko in njenega psa. Na kraju so izklopili grelno napravo na petrolej, vzrok smrti pa je bila zastrupitev z ogljikovim monoksidom.

Kot poroča Uprava RS za zaščito in reševanje, so gasilci iz Prostovoljnega gasilskega društva Tržič včeraj ob 20.44 na silo odprli vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu. V stanovanju so našli mrtvo stanovalko in mrtvega psa. Gasilci so v prostoru namerili povišano vrednost ogljikovega monoksida in izklopili grelno napravo na petrolej.

Kot nam je sporočil Bojan Kos s Policijske Uprave Kranj, na mrtvi osebi "glede na do sedaj zbrane podatke ni znakov nasilja". Policisti so odredili obdukcijo, o okoliščinah smrti in poginu psa pa bodo obvestili pristojno državno tožilstvo.

Gasilci so v stanovanju našli mrtvo stanovalko in mrtvega psa.
Gasilci so v stanovanju našli mrtvo stanovalko in mrtvega psa. FOTO: Kanal A

Kako se zaščitimo pred ogljikovim monoksidom?

Ogljikov monoksid je plin brez barve, vonja in okusa. To enostavno pomeni, da ga s človeškimi čutili ne moremo videti, okusiti ali vonjati, a njegovo vdihavanje je smrtno nevarno, zato mu pravimo tudi tihi ubijalec.

Ogljikov monoksid lahko nastaja med zgorevanjem ogljika oziroma snovi, kjer se pojavlja ogljik. Tako se lahko v stanovanju pojavlja povsod tam, kjer se uporablja peči na trdo gorivo, peči na naftne derivate (kurilno olje, bencin ali petrolej) in peči oz. bojlerje na zemeljski plin (metan). Ogljikov oksid nastaja tudi med delovanjem motorjev z notranjim zgorevanjem. Tako lahko povečane koncentracije CO najdemo v domačih garažah in v podzemnih garažnih hišah že med običajnim obratovanjem vozil.

Po novem zakonu morajo vsi, ki se ogrevajo na drva, sekance, pelete, plin in olje ter imajo kurilne naprave, odvisne od zraka v prostoru, imeti nameščen detektor za merjenje količine ogljikovega monoksida v zraku.

Pri zastrupljencu se pojavi glavobol, oslabljenost, slabo počutje, bruhanje, omotica, vrtoglavost. Pri hujši zastrupitvi  nastopi motnja mišljenja, zmedenost, težje dihamo, epileptični krči, izgubimo zavest. Najhujša posledica je lahko smrt zastrupljenca. Pri otrocih se lahko kaže zastrupljenost z razdražljivostjo, neješčostjo, z zanašanjem pri hoji, slabostjo, bolečinami v trebuhu. Kadar se zdravstveno stanje občutno izboljša pri zapustitvi prostora in se to dogaja večim ljudem, lahko sumimo na prisotnost ogljikovega monoksida. Prvi ukrep je, da odpremo okno in se umaknemo iz prostora, kjer sumimo na prisotnost ogljikovega monoksida.

Sicer pa se pred tovrstnimi zastrupitvami najbolje zaščitimo z rednimi pregledi in čiščenjem dimovodnih naprav ter zračnikov. Vseskozi moramo zagotavljati ustrezno prezračevanje prostorov oziroma dovod zraka za zgorevanje kurilne naprave ali plinskega bojlerja. V zaprtih prostorih se ne sme uporabljati naprav, ki jih poganjajo motorji z notranjim zgorevanjem. Ob zagonu motorjev vozil z notranjim zgorevanjem v garaži, pa naj bodo garažna vrata odprta

Detektor, ki meri količino ogljikovega monoksida v stanovanju, je z novim letom postal obvezen.
Detektor, ki meri količino ogljikovega monoksida v stanovanju, je z novim letom postal obvezen. FOTO: Thinkstock

V naših bolnišnicah se vsako leto zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom zdravi okoli 50 oseb. Deset jih umre, od tega pet zaradi zastrupitve pri vdihavanju dima v požarih, ostalih pet pa zaradi zastrupitve s tem zahrbtnim plinom v prostorih s kurilnimi napravami. In zato je začel veljati pravilnik o obveznih detektorjih ogljikovega monoksida.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja