Črna kronika

Strmoglavljenje usodno za 46-letnika, letalo v celoti pogorelo

Bovec, 30. 07. 2018 15.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V nesreči motornega letala v bližini športnega letališča Bovec se je smrtno ponesrečil 46-letni državljan Slovenije. Sedemnajstletni pilotki jadralnega letala se je uspelo pravočasno odklopiti od vlečnega motornega letala in varno pristati. Natančen vzrok strmoglavljenja letala še ni poznan.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: V letalski nesreči umrl pilot
    02:48
    Iz 24UR: V letalski nesreči umrl pilot
  • Iz SVETA: Letalska nesreča
    02:37
    Iz SVETA: Letalska nesreča

Včeraj nekaj minut po 12. uri je v bližini Bovca strmoglavilo manjše motorno letalo.

Natančen vzrok za strmoglavljenje letala ni poznan, je pa znano, da je hitro po vzletu začelo izgubljati višino. Pilotki jadralnega letala se je uspelo odklopiti od vlečnega letala in varno pristati. Smrtno pa se je ponesrečil 46-letni pilot motornega letala, prav tako državljan Slovenije. Na kraju nesreče je zdravnica ZD Tolmin lahko le potrdila smrt in odredila sanitarno obdukcijo, ki jo bo opravil Inštitut za sodno medicino v Ljubljani.

Policisti in kriminalisti z območja PU Nova Gorica so ustrezno zavarovali kraj te tragične letalske nesreče. Na kraj so bili napoteni tudi gasilci. Miro Bozja iz GZ Bovec je povedal, da ob prejetem klicu še niso poznali točne lokacije strmoglavljenja letala, zato so se sprva podali na pregled terena od golf igrišča proti spodnji kaninski žičnici v smeri Bovca. Po nekaj minutah so opazili dim in prišli tudi do samega kraja nesreče. Takoj po prihodu so letalo in bližnjo okolico pogasili. 

V zvezi z nesrečo so policisti obvestili tudi preiskovalno sodnico okrožnega sodišča in pristojno državno tožilstvo v Novi Gorici, pa tudi preiskovalca letalskih nesreč iz službe za preiskavo letalskih nesreč in incidentov, ki je prav tako prišel na kraj dogodka.

Z ogledom kraja nesreče in zbiranjem obvestil so ugotovili, da je eno motorno letalo nemških registrskih oznak tik pred nesrečo vzletelo iz letališča Bovec in za seboj vleklo jadralno letalo Pilatus B-4 slovenskih registrskih oznak, ki ga je upravljala 17-letna slovenska državljanka.

Po dosedanjih ugotovitvah je motorno letalo kmalu po vzletu začelo izgubljati višino, zaradi česar je pilotka odklopila vlečno vrv in se vrnila na letališče v Bovec, kjer je varno pristala. Motorno letalo je strmoglavilo na rob jase, ki se nahaja ob regionalni cesti Bovec-Kobarid, približno en kilometer od bovškega letališča. Letalo je v nesreči v celoti pogorelo.

Razbitine letala so pristojne službe odpeljale v varovane prostore, kjer bodo strokovnjaki iz službe za preiskovanje letalskih nesreč ugotavljali natančen vzrok strmoglavljanja letala, je še povedal Marino Pangos, vodja sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja