Črna kronika

Policija proti 22-letniku v Velenju, ki je grozil, da bo nekoga ubil, prvič uporabila paralizator

Velenje, 11. 11. 2020 12.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Urša Zupan, A.K., K.H.
Komentarji
0

22-letni državljan BiH je na avtobusni postaji v Velenju razbijal in grozil, da bo poškodoval sebe in nekoga ubil. Pred policisti je najprej pobegnil, ko so ga hoteli obvladati, pa jih je napadel z nožem. Izstrelili so opozorilni strel, ker s kršitvami ni prenehal, so uporabili paralizator, nato pa še enkrat strelno orožje. Pri tem je bil moški telesno poškodovan, prav tako je poškodovana policistka, ki jo je porezal z nožem. Upravičenost uporabe prisilnih sredstev in strelnega orožja bo zdaj preverila komisija.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Napad na policiste v Velenju
    03:21
    Iz 24UR: Napad na policiste v Velenju
  • Iz SVETA: Incident v Velenju
    05:04
    Iz SVETA: Incident v Velenju
  • Izjava Milana Vogrinca
    02:12
    Izjava Milana Vogrinca
  • Velenje po incidentu
    02:55
    Velenje po incidentu
  • Po incidentu v Velenju
    01:08
    Po incidentu v Velenju

Kot je v izjavi za javnost povedal Milan Vogrinec, vodja Oddelka za splošno kriminaliteto v Sektorju kriminalistične policije PU Celje, so bili policisti malo pred 12. uro obveščeni, da je na avtobusni postaji v Velenju prišlo do kršitve javnega reda in miru. 

Ob prihodu na kraj so ugotovili, da 22-letni osumljenec, državljan BiH, krši javni red in mir ter grozi, da bo ubil sebe in nekoga drugega. "To bi lahko bil kdorkoli, ne nujno policist, lahko tudi kdo od občanov," je dejal Vogrinec.

"Zaradi izvajanja postopka je osumljenec s kraja pobegnil, policisti so stekli za njim in ko so hoteli uporabiti prisilna sredstva, da bi ga obvladali, je uporabil nož, s katerim je istočasno napadel policiste, ti pa so uporabili strelno orožje. V nadaljevanju osumljeni ni prenehal s kršitvami, zato so policisti uporabili električni paralizator – tu lahko povemo, da gre za prvi primer uporabe paralizatorja – in v nadaljevanju še enkrat strelno orožje," je pojasnil. 

Osumljeni je bil pri tem hudo telesno poškodovan, a je izven življenje nevarnosti. Pred drugo uporabo strelnega orožja je z nožem napadel tudi policistko, ki je prav tako telesno poškodovana. Odpeljali so jo v celjsko bolnišnico, po do sedaj zbranih podatkih pa ima lažje poškodbe, je še dejal.

Policisti so o dogajanju obvestili preiskovalnega sodnika in državnega tožilca, pa tudi specializirano državno tožilstvo. 

Upravičenost uporabe paralizatorja in strelnega orožja bo zdaj preverila komisija, ki jo bo na podlagi drugega odstavka 133. člena Zakona o nalogah in pooblastilih policije imenoval v. d. generalnega direktorja policije. Vogrinec je povedal še, da je bila vsem policistom, ki so bili vpleteni, takoj nudena psihosocialna pomoč.

Po razpoložljivih informacijah 22-letnik na območju Republike Slovenije doslej še ni bil obravnavan za prekrške oz. kazniva dejanja z elementi nasilja, je še povedal Vogrinec.

Vodja Oddelka za splošno kriminaliteto v Sektorju kriminalistične policije PU Celje Milan Vogrinec je predstavil prve ugotovitve o dogodku.
Vodja Oddelka za splošno kriminaliteto v Sektorju kriminalistične policije PU Celje Milan Vogrinec je predstavil prve ugotovitve o dogodku. FOTO: POP TV

Priča dogodka: Najprej sem mislil, da gre za vajo

Govorili smo tudi s pričo dogodka. V sosednji Galeriji Velenje je bilo v času streljanja nekaj zaposlenih. Eden izmed njih je ravno v času dogodka stopil iz kleti galerije na požarne stopnice, da bi opravil telefonski pogovor. "Videl sem mlajšega moškega in policijo, ki ga je lovila. Fanta sem videl samo v hrbet. Najprej sem mislil, da gre za kakšno policijsko vajo. Potem pa sem videl, da gre za resno stvar. In tu, za našo galerijo, so ga obkolili in onesposobili. Slišali so se streli."

"Jaz sem videl ravno, kako je moški na tla vrgel telefon oziroma nek drug predmet in so ga hoteli umiriti. Ampak takrat je napadel policistko, ki ga je hotela onesposobiti in je merila vanj, ter jo poškodoval." 

Kako jo je poškodoval, ni videl. So pa iz galerije policistom priskočili na pomoč, tako da so jim prinesli paket za prvo pomoč. "Medtem so ga policisti že onesposobili s strelom, trije policisti pa so ga nato držali na tleh," opisuje. Ranjeno policistko in napadalca so nato odpeljali z reševalnimi vozili.

"V Velenju nismo vajeni takšnih dogodkov, ne spomnim se, da bi se kdaj zgodilo kaj takšnega," je povedal naš sogovornik.

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.