Črna kronika

Goljufivi župnik poročal priseljence

London, 10. 09. 2010 12.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Velika poročna goljufija: Vzhodnoevropejci so za skok v zakon z Afričani dobili 3600 evrov. Poročil jih je britanski župnik, ki ga je zdaj doletela zaporna kazen. Slovenska policija nima podatka, da bi se poročali tudi Slovenci.

61-letni župnik v Vzhodnem Sussexu na jugu Anglije Alex Brown je v štirih letih navidezno poročil vsaj 360 parov. Bil je izredno priden – v zadnjih štirih letih je število porok v župniji poskočilo za 30 odstotkov.

Po poroki je veliko mladoporočencev izginilo, da bi se izognili sramoti, izgonu ali celo zaporu (simbolična fotografija).
Po poroki je veliko mladoporočencev izginilo, da bi se izognili sramoti, izgonu ali celo zaporu (simbolična fotografija). FOTO: Reuters
Da bi se izognili vprašanjem domačinov, so bile poroke zunaj uradnih ur in zelo redko ob sobotah. Organista, ki je sestavni del skoraj vsake britanske poroke, praviloma ni bilo, prav tako porok niso objavili v oznanilih.

V največji britanski poročni goljufiji naj bi Vzhodnoevropejcem – med njimi večinoma ženskam, pa tudi moškim – plačali 3600 evrov za poroko z Afričani, največkrat Nigerijci. V Veliko Britanijo so večinoma prišli po zakoniti poti, vendar so izčrpali vse pravne možnosti za podaljšanja bivanja. V zakonski stan so skočili tik pred izgonom, zato da bi lahko ostali v državi in zaprosili za državljanstvo.

V več primerih so novoporočenci vložili zahtevo za ločitev v mesecu ali dveh, da bi se lahko znova poročili z nekom tretjim, najbolj nenavaden pa je primer, ko se je ženin na isti dan poročil kar dvakrat z dvema različnima nevestama. Od stotine parov, ki jih je poročil župnik Brown, je bilo 90 prijavljenih na isti ulici v župniji, pri čemer naj bi več zakonskih parov živelo pod isto streho. Veliko naslovov je bilo tudi izmišljenih.

Obsojeni na štiri leta

Čeprav je župnik Brown med sojenjem vseskozi zatrjeval, da ni poročal parov ''iz napačnih razlogov'', so ga zaradi goljufije obsodili na štiri leta zapora in na dodatnih pet mesecev zaradi skrunitve poročnega obreda. Na štiri leta zapora so obsodili tudi 33-letnega nezakonitega priseljenca, Ukrajinca Vladimirja Bučaka, ki je novačil neveste, in 50-letnega pastorja Michaela Adelasoya.

Trojico so odkrili na začetku poletja med preiskavo britanske agencije za meje (UKBA), kjer so postali pozorni na številne prošnje za državljanstvo od ljudi, ki so se poročile v Brownovi cerkvi.

Na sodišču so sicer pričali Litovka, Estonka in Litovec. Priznali so, da se niso poročili iz ljubezni, temveč ''zaradi posla, denarja, čustvenega izsiljevanja in podobno''. Ali so pri lažnih porokah sodelovali tudi slovenski državljani, ni znano. So pa s slovenske policije sporočili, da jih britanski kolegi o primeru niso obvestili.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SLOVENIASTAN
11. 09. 2010 18.33
Za 4 jurje se jaz tud porocim z africanko takoj
val7
10. 09. 2010 22.33
kaj se pri naših župnikih dogaja govorijo tisti, ki nimajo nobene zveze ne s Cerkvijo ne s župnikom. Zato se mi zdi pošteno, da držijo goflo. pa se brigajo za svoje svinjarije, ki pa jih gotovo ni malo.
titovka
10. 09. 2010 18.24
to sta dobila ful premalo kazen.
SARSAL99
10. 09. 2010 17.35
da je tudi pri nas takih porok je javna tajna.samo naši policaji se s tem problemom ne ukvarjajo.vem za primer,katerega sem celo prijavil policiji,ko je neka ženska s juga kupila oz.plačala moža in to 5000 mark.policija pa nič,kao težko dokazljivo i.t.d.
kolomonov
10. 09. 2010 15.30
Glede na to, da je v članku omenjen župnik ANGLIKANSKE cerkve, res ne vidim povezave s katoliškimi. Že samo zato, ker je poroka pri anglikancih in pri katolikih nekoliko drugačna.
jenihvetes
10. 09. 2010 15.20
župnik v naši fari naj bi (po dokaj preverjenih podatkih) oplodil neko najstnico, vendar ji je plačal za splav. To je javna skrivnost pri nas, tako da me nič ne preseneti. Cerkev v vsak dom!
tinetone
10. 09. 2010 14.33
hja tako je pa če je cerkvena poroka pravno zavezujoč akt... pri nas je samo civilna...
Dante123
10. 09. 2010 14.12
tudi pri naših župnikih se marsikaj dogaja samo je še vse pod preprogo