Črna kronika

VIDEO: Zapeljal med ljudi

Buenos Aires, 21. 03. 2008 09.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Voznik je v središču Buenos Airesa izgubil oblast nad vozilom in zapeljal v množico ljudi. Kamera je vse posnela.

Bilo je grozljivo, avto se je obnašal, kot bi ga vozil nekdo drug, je po nesreči pripovedoval 81-letni voznik
Bilo je grozljivo, avto se je obnašal, kot bi ga vozil nekdo drug, je po nesreči pripovedoval 81-letni voznik FOTO:

V središču Buenos Airesa je 81-letni voznik povozil več ljudi. Osem je bilo ranjenih, za enega pa se je nesreča končala tragično. Padel je namreč pod avto, hudim poškodbam pa je podlegel takoj po prihodu v bolnišnico. Dogodek je zabeležila tudi kamera.

Policija je voznika aretirala, a je bil dan pozneje že na svobodi. Ugotovili so namreč, da se je nesreča zgodila zaradi okvare vozila. "Kako naj vam razložim? Sedel sem v avtu in čakal na sina. Zamenjal sem prestavo in nenadoma je avto začel divjati, kot da bi ga vozil nekdo drug,“ je pripovedoval še vedno šokiran 81-letnik.

Ugotovili so, da se je pokvaril avtomatski menjalnik. Avto je bil posebej prirejen, saj ima voznik poškodovano nogo. To je bila njegova prva prometna nesreča.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kolha@siol.net
23. 03. 2008 23.41
če ni kriv starec, potem kak poltergejst. otroku jasno da ni šlo samo za okvaro, drugače ne bi se on mogel sploh ustaviti in spet voziti naprej, dedek je pomešal zavoro in plin, meni se enkrat tudi to zgodilo, pa sem se zabila v rikvers v parkirani avto, samo po moje od te visoke starosti sploh se ne zaveda vsega preteklega dogajanja.
borec 1
22. 03. 2008 10.05
Dobro 81 letnik ( o njegovi fizični kondiciji ne bi ) , ampak mislim , da se to lahko zgodi marsikateremu . Meni se je enkrat pedalka za plin zataknila za tepih par metrov pred avtomobilom ki je stal pred samoforjem , še dobro , da nimam avtomatika , ker res nevem kaj bi bilo ?
Ramzess
22. 03. 2008 09.46
Mihec, kako pa ti veš da je avto sploh bil 'prirejen', če ima človek poškodovano ali defektno eno nogo, avta ni treba posebej prirejat, nabavi se samo avto z samodejnim menjalnikom in je. Ena noga za stopalko zavore in stopalko plina je dovolj, ne glede katera noga je defektna. Plin in zavoro, na roko, pa imajo paraplegiki, ipd., sam dobro vem kako izgledajo takšne zadeve, sem jih v videl sam, spremljal inštalacijo takih sistemov, ki ni lahka, na lastne oči, in celo sam videl kako izgleda vožnja takih ljudi, na roke, vozil sem se s paraplegikom. Skratka delal sem v podjetju, ki se med drugim ukvarjajo s tem, zato zadeve precej dobro poznam. Pa četudi je plin na roko, se mehanika vožnje ne spremeni, ostane ista, avto v prestavi brez plina tudi tu ne gre sam od sebe. Članek je pač skop z nekaterimi podatki, in mogoče detaljno sklepati. Sicer pa podrobnosti, ob takem dokazu, ki ga razumejo celo osnovnošolci, niso toliko pomembne, ne spremenijo dejstev. Dedek ga preprosto krepko pokronal, in se naposled še izkovarja kot kakšna oseba sredi demence. Problem je v tem, da posnetek izpodbija njegove izjave. Zakon je za vse enak, brez izjem, čeprav nekateri mislijo da ni tako. Pa četudi gre za tehnično napako, je to samo en del 'slike', a vendarle je treba gledati celotno sliko, ki jo brezpogojno kaže tudi posnetek, ne samo nekega koščka. Tehnična napaka še ne pomeni, da voznik ne nosi nobene odgovornosti, lahko bi ukrepal pa ni.
mihec.zupopihec@email.si
21. 03. 2008 18.43
čudn da še nism slišal za gijnič forenzični oddelek, ki bi preiskoval prometne nesreče... da se ti da delat neki pametnega pa sploh ne veš kako je bil prirejen avto, lahko da plina ni imel na nogo!!! bedak butasti
24jemerda
21. 03. 2008 15.18
Mtizzz... pa še bedasto jih komentira si pozabu...
Matic Specto
21. 03. 2008 13.47
Igor Gojcic a ti res nimaš lajfa al kaj? Vse članke na veliko komentiraš. Od kje ti čas za to?
izbruh@gmail.com
21. 03. 2008 13.03
Če ne bi vedel, da so bili ljudje poškodaovani, bi se valjal od smeha...
Ramzess
21. 03. 2008 12.39
Takšnega izgovora pa še ne, pa kaj je s to policijo, ob takem dokazu, oni nič. In kaj ima menjalnik, pa kaj če je samodejni, s tem, avto brez plina tako ali tako nikamor ne gre, brez inercije in iz parkiranja že ne, so mar res pozabili osnove fizike in mehanike. "Bilo je grozljivo, avto se je obnašal, kot bi ga vozil nekdo drug, je po nesreči pripovedoval 81-letni voznik " Gospod ali ste kaj pil, gospod ali ste kaj vzel. Saj ni za verjet, kako se eni izgovarjajo, ta možakar mora biti vpliven. Sicer pa tako postalo jasno, da dedek sploh ne bi smel voziti avta, sploh nobenega občutka nima več, kaj se kdaj dogaja. Zakaj se mi dozdeva da sin tisti, ki vozi avto in ne on. "Ugotovili so, da se je pokvaril avtomatski menjalnik. Avto je bil posebej prirejen, saj ima voznik poškodovano nogo." Samodejni menjalnik ne sodi v okvir prirejanja za fizično omejene osebe, to je že tovarniško izdelana reč, zato povezava ni primerna. "To je bila njegova prva prometna nesreča." Mogoče ja, mogoče ne, a očitno res, če ne ve kaj je prav in kaj ne, kako je treba ravnati. Sprenevedanja in laži so očitne, kljub najboljšemu dokazu, da kar boli, če bi to bil kdo izmed nas, nam verjetno ne bi gledali tako skozi prste, razen če se nisem prenaglil, kajti dvomim, da bodo poškodovani in svojci mrtvega to vedenje mirno požrli. Ovara menjalnika gor ali dol, posnetek pove resnico, ki je jasna že osnovnošolcu.
tinie100@email.si
21. 03. 2008 10.42
A če daš a menjalnik iz N-nevtral v R-reverse-nazaj začne avto divjati sam od sebe? Pa če pritisneš plin namesto zavore, pa še bolj? Nato pritisneš zavoro, se zaustaviš, prestaviš v D (drive), spet pritisneš plin in avto že sam od sebe divja naprej (ker močno dvomim da brez pritiskanja na plin avto zmore takšne pospeške kot jih vidimo na sliki). A res? HMMMMM, to pa je res okvara. Prav zares, da je. Kaj deda še ni slišal za ročno zavoro? Ali pa je bila zraven menjalnika v okvari tudi ta? Po moje je bolj verjetna človeška napaka oz kriva malomarnost in ne naključje.
DarthRevan
21. 03. 2008 10.40
Hej hej. Leon Štukelj je bil skor 100 let star, pa ni njegovim sposobnostim nič falilo.
Digger
21. 03. 2008 10.38
Hmhm... 81-letnik za volanom... nekako dvomim, da se je res pokvaril menjalnik...